07.06.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Тома Томов: Вчера Борисов си заслужи заплатата на премиер

ТОМА ТОМОВ

„Идва дълго и лошо лято. Вчера Бойко Борисов си заслужи заплатата на министър-председател. Сега трябва да видим дали ще му стиска да продължи тази политика. Ако това стане, може да ми стане симпатичен.“ Това каза политическият анализатор Тома Томов пред bTV. Той коментира изказването на премиера, че нашата страна няма да се включи в инициативата на Турция и Румъния за общи действия в Черно море.

Томов сравни ситуацията с тази, в която е бил българският цар Борис III по време на Втората световна война, когато съюзникът му Хитлер е поискал войски за източния фронт, но е получил отказ от „един велик български държавник”.

„Великият Шарл дьо Гол, който никога не е бил рубладжия, беше заявил, че Франция ще напусне НАТО. В Москва тези дни беше и Никола Саркози, който заяви, че Европа трябва да се развива с Русия.

Тези дни обаче четох много детайлно изказването на Росен Плевнелиев пред Европарламента и не ми хареса. Никак не ми хареса. Предстоят тежки времена. Милиони хора от Африка и Азия ще потърсят по-добър начин на живот. В тези тежки времена ще ни трябват ръководители, които имат топки. Турция рекетира целия Европейски съюз. Румъния също е реваншистка държава и всички знаем какво искат от бившия СССР. Полша също е във вечен конфликт с Русия. Ние няма нужда да се месим в тези конфликти“, категоричен беше Томов.

„България не трябва да прави нищо общо. Ние сме в един пакт с Турция и Румъния, но трябва изключително да внимаваме в Черно море. Положението е опасно, има толкова натрупано оръжие”, заяви още Тома Томов.

Той не пропусна темата и за предстоящия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. „Това, което стана снощи в Англия, е необяснимо. Да убиеш едно младо момиче заради Брекзит. Не мога да го разбера. В момента има две Англии.

Едната е на богатите и образовани хора, живеещи в лондонското сити, които правят пари от въздуха. Другата е на предградията и на обикновените работници. Барак Обама също предупреди британците – Внимавайте, защото ако излезете от ЕС, вие ще сте една малка държава от 50 милиона души. Защитниците на Брекзит пък излизат с мотива, че ще вземат нещата в свои ръце. Нямам никаква идея какъв ще бъде изхода от референдума. Не мога да направя никаква прогноза“, заяви Томов.

(„24 часа“)

Вашият коментар