19.04.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Франция създаде комитет в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН

Ирина Бокова

Комитетът се оглавява от Елен Карер д’Анкос, пожизнен председател на Френската Академия на науките

Франция създаде комитет в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН

Изтъкнати френски политици, общественици, интелектуалци и дипломати са сред членовете на Комитета, създаден във Франция в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, за поста генерален секретар на ООН.

Комитетът се оглавява от Елен Карер д’Анкос, пожизнен председател на Френската Академия на науките, и в него фигурират известни имена като бившата и единствена досега жена министър-председател на Франция Едит Кресон, бившият генерален секретар на Съвета на Европа и бивш зам.-председател на Европейския парламент Катрин Лалюмиер, бившата министърка на културата и комуникацията Кристин Арбанел, Ксавие Даркос – френски политик и бивш министър на труда, Бариза Киари – член на Сената, известната интелектуалка Юлия Кръстева, френският банкер и филантроп Ерик дьо Ротшилд, индустриалецът и меценат Пиер Берже, Ив Копен – антрополог, Ян Артрус-Бертран – френски фотограф и журналист, Жан Мишел Жар, Клаудия Кардинале и други.

На срещата на Комитета в Париж, Елен Карер д’Анкос, подчерта високата ерудиция на Ирина Бокова, богатия й професионален опит в международните отношения и стремежа й за установяване на нов хуманизъм на 21-ви век във всички области на човешкото развитие. „Днес ООН се нуждае от лидер като Ирина Бокова“, каза Елен Карер д’Анкос.

Посланикът на България във Франция и постоянен представител в ЮНЕСКО Ангел Чолаков изтъкна приноса на Ирина Бокова за укрепване на Организацията и действията й в поредица от кризисни ситуации. „Ирина Бокова има изграден висок международен авторитет и е достоен кандидат за високия пост. Избирането й за генерален секретар на ООН ще издигне престижа на България на световната политическа сцена“, каза в заключение посланикът.

Вашият коментар