25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

С е д м и ц а т а

С е д м и ц а т а
Германският Бундестаг прие на 2 юни резолюция, осъждаща арменския геноцид, извършен от Османската империя. Между 800 000 и 1,5 милиона арменци загиват при прогонването им от пределите на Османската империя през 1915 година. Документът „Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години“, е внесен от парламентарните групи на мнозинството – консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия и от опозиционните Зелени.
Турция опита да спре приемането на резолюцията. Президент Ердоган обяви предния ден, че приемането на резолюцията ще има тежки последствия за икономическите, дипломатическите, обществените, политическите и военните отношения между Германия и Турция.
Бундестага прие решението. Тримата най-важни политици в Германия – канцлерът Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер не присъствали, но обявили задочно, че подкрепят текста на документа.
Мариана Пенчева и Иван Николов са сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Мариана Пенчева, номинирана от евродепутата Георги Пирински, (С&Д). е учителка в основно училище „Васил Априлов“ в с. Гостилица, община Дряново. Училището е с пансион към него и поради финансови причини е затворено. „Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Учи момчетата и момичетата, че първо трябва да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“ Иван Николов, номиниран от евродепутата Андрей Ковачев, е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Иван Николов е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. “
От 1 юни билетът за градския транспорт в София поскъпна с 60% – на 1.60 лв. Срещу решението на общинския съвет има заведени 42 жалби в съда. Бойко Борисов се изказа за поскъпването на билетите в София. „Новата цена на билета за градския транспорт в столицата е справедлива – смята Борисов. – Всяка година над 90 милиона отиват само за градския транспорт – дотации от държавата.“
Сметната палата, пък, според „Епицентър“ разкрила драстични нарушения в някои министерства. Чиновници вземали по 7200 лв. месечна заплата, докато Борисов получава (според едните и другите) едва 4 330 лв. Чиновниците са си за съд, или онзи, който им „разписва“ тези заплати. Но и как звучи това „едва“ за премиера. Онази баба, за която писаха всички вестници, получава 150 л. (както и милион български пенсионери). И никой не писа “ ЕДВА“.
Посолството на САЩ у нас се отблагодарило на известния русофоб Илиян Василев, „който през последните години яростно критикува и клевети както Русия, така и политиката на Кремъл“-писа пак „Епицентър“, като информира за старта на информационно-аналитичен сайт на Василев с Алекс Алексиев. Изданието се финансира от фондация „Америка за България“ и обещава „активно да подпомага пазарната ориентация на България и нейното членство в Европейския съюз и НАТО“. „Америка за България не спи. Посланик Ерик Сет Рубин си държи на думата, и харчи парите на американския данъкоплатец за развитието на демонокрацията в България. Бълват грантомотивирана „будна гражданска съвест“ по протестите,…“- написа във „Фейсбук“ Пламен Пасков.
Бившият български посланик в Москва Илиян Василев е известен е като русофоб, критикуващ Русия и президента Владимир Путин. Преди години Комисията по досиетата обяви принадлежността му към Държавна сигурност – агент на ДС с псевдоним Сашо-11.
Агентите на Държавна сигурност ли лесно “ стигат до “Америка за България“, или “Америка за България“ стига лесно до тях ? Кой да ти каже?
Цвета Караянчева от ГЕРБ пък написа във Фейсбук: „Не съм блондинка под прикритие, Васко Нубиеца не го познавам, нито съм седяла на един чин с черната Златка, още по-малко се чувствам като Магелан, тръгнал на околосветско плаване от Европа за Азия в западна посока. Имах отличен по география в училище и силно се надявам, че братският китайски народ ще ми прости „трансфера“ на Пекин във…… Виетнам, който в момент на афект допуснах от трибуната на парламента… Дума дупка не прави, е рекъл народът.“
Море, Цвето, да знаеш какви дупки прави думата, какви дупки – незапълними с нищо…

Вашият коментар