25.09.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Стефан Данаилов – първи зам.председател на БСП

Корнелия Нинова

Стефан Данаилов – първи зам-председател на БСП

Любимецът на партията Стефан Данаилов става първи зам-председател на БСП, обяви лидерът Корнелия Нинова пред червения пленум.
Избирането на Стефан Данаилов, моралният стожер в партията, на този пост е знак за широка подкрепа. Нинова е поканила за член на Изпълнителното бюро Михаил Миков, но той е отказал, изтъквайки мотива, че не иска да пречи на работата на новото ръководство.
Ето и пълния текст на речта, с който Нинова откри форума :

Уважаеми другари и другарки,
Честит избор в Националния съвет на БСП. Бъдете здрави, работоспособни и успешни. Конгресът ни възложи да създадем организация и изпълним решенията му.
Да прекратим спора каква партия сме. За нас има ляво и дясно в политиката, с много ясни разграничителни линии. Ние сме автентична, лява, социалистическа партия. Едно от доказателствата за това е нашата програма. Но думите и документите трябва да се превърнат в действия.
И при това в незабавни действия. Налага го и променената политическа обстановка след Конгреса. С две думи тя е: Политическа криза.
Правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ беше създадено като клуб по интереси. И когато тези интереси не се напаснаха, клубът се разтури. Но за времето, в което съществуваше, нанесе тежки вреди на България: загроби я с 16 млрд. лв. дълг; даде възможности на големите фирми и монополи да доразбият българската икономика и да злоупотребяват над българския потребител.
Водени само от една цел – парите, да разградят здравната, образователната и пенсионната системи. Конституционната социална държава няма никакъв смисъл и съдържание за тях. Ние сме длъжни и можем да ги спрем и да променим политиката. Управлението на Бойко Борисов е опасно. ГЕРБ са наш политически противник. Правителството му е вредно за България. По този въпрос не може да има никакви спекулации.
Предайте на другарите в страната – не преговаряме с ГЕРБ! Не се договаряме за общо управление.
Не се поддавайте на манипулации и внушения. Днес да дадем категоричен отпор на още една манипулация. Никой от нас не е водил нито предконгресни, или следконгресни разговори с АБВ за обединение. АБВ е част от политическото статукво. Ние сме промяната на това статукво. Ние сме опозиция на управлението, в което те участваха. Само ние бяхме последователно против новия дълг, геноцида, наречен здравна реформа, съсипването на българското образование и социалния срив. Новосъздадената опозиция АБВ се оказа: „Преоблякъл се Илия, пак в тия”, защото на четвъртия ден в опозиция подкрепиха промяната в кабинета. Можем да разговаряме с всички лявомислещи, но категорично не приемаме менторски тон, назидания и размахване на пръст, водачество в ляво, към което БСП да се присламчва.
Още повече, че механичният ни сбор с малки партии не носи голямата сила, от която имаме нужда. Силата са хората, у хората е силата.
Незабавно започваме от другата седмица широк кръг разговори със земеделски кооперации, съюзи на лекари, учени, потребителски съюзи, студенти, майки на деца с увреждания, пенсионерски съюзи, синдикати и всички граждански структури в ляво. И започваме с тяхна подкрепа и от тяхно име да правим политики за лявомислещи хора.
Поемаме инициативата, превключваме на високи обороти и преминаваме към изпълнение на следващото решение на Конгреса: опозиция и алтернатива на правителството на Бойко Борисов. До две седмици в парламента започваме внасянето на първите антимонополни закони и реализирането на една мащабна законодателна програма в две насоки – връщане на държавата в икономиката и социалната държава. Заедно с новоизбраните съвети и новите експерти към тях започваме от другата седмица алтернативните си действия за развитието на България.
Веднага след избора на Бюрото, правим организация и тръгваме в страната. Още първото заседание ще бъде изнесено – в Благоевград. Започваме от проблемните организации и решаваме откритите им въпроси насвякъде в страната. Обсъждаме с тях предстоящите президентски избори и формулата ни за участие.
Още на следващото заседание на Националния съвет ще ви предложа и ако приемете, да направим вътрешнопартийно допитване как и с кого да участваме на предстоящите избори. Вие всички ще решите това. Никакви задкулисни сценаристи няма да ни вкарват в игричките си и да упражняват собствената си политическа несъстоятелност на гърба на БСП. Партията, цялата и само тя, ще реши този въпрос. Дотук с приказките, минаваме към действия: Ясна и категорична лява опозиционност, нов национален план за развитие на България и за живота на хората. Максимална мобилизация в страната.
Да покажем какво може БСП.
На работа!

Новият състав на Изпълнителното бюро:

Корнелия Нинова – председател
Стефан Данаилов
Александър Симов
Радослав Гайдарски
Костадин Паскалев
Валери Жаблянов
Илияна Йотова
Калоян Паргов
Драгомир Стойнев
Кирил Добрев
Крум Зарков
Весела Лечева
Деница Златева
Красимир Янков
Юрий Асланов
Георги Гергов
Бриго Аспарухов

Вашият коментар