28.09.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ ПРЕД ЛИЦЕТО НА БЕДСТВИЕТО

PHC_3948

Масираното нашествие в областта на министри и заместник-министри, по повод критичното положение с преливащия язовир „Рогозен-1“ и високите води на река Скът, оставя впечатление на поредна политическа ПР-акция на ГЕРБ. Разбира се, че се очаква помощ от държавата в критични ситуации, но ситуацията е ясна още от 2015 година, когато беше потопен град Мизия. Явно оттогава доста хора не са си свършили работата и сега се опитват да си прехвърлят топката, като междувременно не пропускат да се снимат с гумени ботуши. Разбира се, че отговорност на собственика – община Хайредин, е да се грижи за обекта. И тук областен управител и министри видяха жертвен агнец в лицето на кмета на Хайредин Тодор Тодоров, и пред медии и зрители го посочиха с пръст, като единствен виновник за критичната ситуация. Община Хайредин обаче не може да си позволи средствата, необходими за ремонта и укрепването на язовира, а източването му е невъзможно заради повредения преливник.

Отговора на министрите бе, че е трябвало кмета да внесе проект, чрез който да получи помощ от държавата.

Оказва се, обаче, че кметът е внесъл такъв проект в областната администрация. Този факт беше подминат и неглижиран от високопоставените обвинители от ГЕРБ.

PHC_3970

Неадекватно беше и решението на областния управител на Враца Малина Николова да прекрати бедственото положение на 9 май вечерта.

Като че ли единствено адекватен в ситуацията беше директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, който предложи бедственото положение да се продължи, за да могат службите да помогнат на общината, която явно няма ресурс да се справи с бедствената ситуация, и слава богу, политическите „фигури“ се вслушаха в съвета му.

PHC_3900

Защото е нормално виновници да се търсят и активи да се трупат в по-мирно време. А пред бедата е важно да се сплотяваме и да си помагаме.

Стоян Стоянов

 

Вашият коментар