29.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Днес е Цветница!

Имен ден празнуват: Камелия,Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка,
Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка,
Цветелина, Ясен, Явор…

До Великден остава точно една седмица.
Празникът е последният преди Възкресение, пада се в неделята след Лазаровден и е един от най-красивите пролетни празници. На този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. Осветените върбови венчета се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона, окичва се входната врата на дома.
Във фолклорната традиция Цветница се свързва с кумиченето, с което завършва цикълът на моминските пролетни игри Преди обед всички момичета, участвали в лазаруването, се отправят към реката. Всяка носи китка цветя, върбово венче или „кукла“, „колак“ или „кравай“. Момите се подреждат една до друга край брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, е „кумица“ или „кръстница“ на лазарките.
Запазило се е вярването, че на Цветница душите на починалите хора очакват техните близки да им донесат нещо. Затова жените отиват на гробищата рано сутринта, носят върбови клонки, кадилница, вода и царевични стъбла.
На Цветница се приготвя риба.Тя има специално място в християнската символика. На два пъти Христос нахранил хилядно множество с хляб и риба. В Писанието веднъж са споменати „пет хляба и две риби“ и втори път „седем хляба и няколко риби“. На празничната маса трябва да има още хляб, приготвен без мазнина, салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб, пълнени постни чушки. На почит са зелените растения – копривата, лападът и спанакът.
. От утре започва Страстната седмица. Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост . И идва Великден.

Вашият коментар