28.01.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

„Geostrategrus“: Как Путин предизвика ответна ядрена финансова бомба, която ще доведе до срутване

Владимир Путин подписа указ, според който всички страни, които са обявили санкции и им се дължат плащания по облигации, може да си получат вземанията в рубли по сметка в руска банка.
По този начин се избягва възможността кредиторите да обявят в неплатежоспособност руските компании. Сиреч те са си платили задълженията, но заради санкциите, които Запада е наложил, кредиторите няма да получат парите си, тъй като се явяват възпрепятстваща плащането страна.
За да се избегнат възможности за тълкуване, Владимир Путин поставя и защитна клауза за курса на рублата. Тоест, колкото повече обезценява Запада рублата, толкова по-малко ще получат кредиторите.

Икономистът Евгений Юшчук цитира във Facebook статия от „Geostrategrus“, в която отговорът на Русия на замразяването на Централната банка и антируските действия във финансовия сектор се описва като „ответна ядрена бомба“, съобщават световните издания.

„Преди няколко дни заявих, че действията на нашите финансови органи са с лоша оценка, тъй като предприетите мерки не засягат кредитите и оставят много дупки. В хода на новите решения, обаче бих казал, че политиката се променя пред очите ни, дупките се запушват, няма дори намек за монетаризъм.

– Сега мога да кажа с увереност, че финансовите органи се представиха със стабилна оценка, а за още по-добра е необходимо да върнем ставката по рефинансиране на нормалните нива и да стартираме емитирането на рубли.

– Какво се е случило ли? Владимир Путин подписа нов указ (президентски указ № 95 от 05.03.2022 г. „За временното изпълнение на задълженията към някои чуждестранни кредитори“) и когато го прочетох, не можах да повярвам“, заявява Юшчук.

„Същността е в това, че ако имате заем в западна банка/компания от страна, която е наложила санкции, при плащането на месец повече от равностойността на 10 милиона рубли (около 86 500 евро), не е необходимо да го изплащате във валута.

– Вие, като длъжник, се обръщате към руска банка и я молите да открие кореспондентска сметка в рубли (!!!) на името на кредитора – съгласието на кредитора изобщо не е необходимо. След това превеждате пари по тази сметка в рубли по текущия обменен курс и се счита, че сте изпълнили задълженията си.

– Резултатът е, че около 460 млрд. долара изчезват от балансите на западните банки, което предизвиква каскада от сривове и фалити. Без да нарушат законите на своята страна/съгласие за конвертиране, западните банки не могат да направят нищо с тези рубли.

– Очаквам с интерес отварянето на европейските пазари – това е ответна ядрена финансова бомба, която ще доведе до срутване“, твърди икономистът.

Моите искрени уважения към мениджърите, финансистите, икономистите и човека, който е взел това решение, като за толкова кратко време е успял да направи всичко това и то от нулата“, заключава Юшчук.7

(„Епицентър“)

Вашият коментар