26.05.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Международно проучване: Срив на доверието в демокрациите по света

Общественото доверие в правителствата на световните демокрации е паднало до нови ниски нива заради начините им на справяне с пандемията и на фона на широко разпространеното чувство на икономически песимизъм, установи глобално проучване, цитирано от БГНЕС.

Edelman Trust Barometer (ETB), който от две десетилетия изследва доверието на хиляди хора в техните правителства, медии, бизнес и неправителствени организации, показва, че в няколко автократични държави, особено в Китай, резултатите се повишават. То също така подчертава, че благодарение на ролята си в развитието на ваксинациите и адаптирането на практиките на работното място и в търговията на дребно, бизнесът е запазил високи нива на доверие в световен мащаб, макар и с резерви по отношение на ангажимента му за социална справедливост.

„Наистина имаме срив на доверието в демокрациите“, заяви Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването, проведено сред над 36 000 респонденти в 28 държави, интервюирани между 1 и 24 ноември миналата година.

„Всичко се свежда до: „Имате ли чувство за икономическа увереност?“, добави той, като отбеляза високите нива на загриженост за загубата на работни места, свързани с пандемията или автоматизацията.

През последната година най-много са загубили обществено доверие институциите в Германия – със 7 пункта надолу до 46, Австралия – 53 (-6), Нидерландия – 57 (-6), Южна Корея – 42 (-5) и САЩ – 43 (-5). За разлика от тях, общественото доверие в институциите в Китай е 83% (увеличение с 11 пункта), в Обединените арабски емирства – 76% (+9) и в Тайланд – 66% (+5).

Проучването показва, че трилионите долари, похарчени от най-богатите страни в света за стимулиране на икономиките им в периода на пандемията, не са успели да вдъхнат трайно чувство на доверие. В Япония само 15% от хората вярват, че те и семействата им ще бъдат в по-добро положение след пет години, а в повечето други демократични страни отговорите на същия въпрос варират между 20 и 40%.

В Китай обаче почти две трети са оптимистично настроени за икономическото си състояние, а 80% от индийците вярват, че ще бъдат по-добре след пет години.

Edelman заяви, че по-високите нива на обществено доверие в Китай са свързани не само с икономическите възприятия, но и с по-голямото усещане за предвидимост на китайската политика, не на последно място по отношение на пандемията.

„Мисля, че има съгласуваност между това, което се прави, и това, което се говори… Те имат по-добър COVID от САЩ например.“

Според данните на Ройтерс за проследяване на пандемията, понастоящем Съединените щати са начело в света по среднодневен брой на съобщените нови смъртни случаи, докато Китай редовно не съобщава за нови смъртни случаи в продължение на месеци, тъй като провежда строга политика на „нулев COVID“.

Резултатите от последното проучване на Edelman са в унисон с констатациите от последните години, които показват нарастващо разочарование от капитализма, политическото ръководство и медиите.

Опасенията за „фалшивите новини“ са достигнали рекордни стойности, като три четвърти от анкетираните в световен мащаб се притесняват, че те се „използват като оръжие“. Сред обществените страхове изменението на климата вече е на второ място по значимост след загубата на работа.

Тежестта на очакванията към бизнес лидерите остава голяма, като голямо мнозинство заявява, че купува стоки, приема предложения за работа и инвестира в предприятия в съответствие със своите убеждения и ценности.

Около 2/5 обаче също така заявяват, че бизнесът не прави достатъчно, за да се справи с изменението на климата, икономическото неравенство и преквалификацията на работната сила.

„Епицентър“

Вашият коментар