26.05.2022

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Боян Чуков: Кремъл реагира светкавично на удара в Казахстан, демонстрира отговор на хибридна война

Драмата в Казахстан върви към затихване. Вероятно по-бързо от колкото се очаква. Днес се подготвя обръщение на президента Токаев. След освобождаването на Карим Масимов от поста Председател на Комитета за национална сигурност китайците дадоха знак, че и те подкрепят влизането на миротворци от ОДКБ в Казахстан. Карим Максимов е уйгур.

Ако излезем от политкоректния наратив, то може да се твърди, че Владимир Путин се превърна в „задкулисен гарант“ на стабилността на ОНД и казахския преход на властта от клана на Назърбаев към близкото обкръжение на Токаев, което е за евразийска интеграция.

Да не забравяме, че Казахстан държи 40% от световното производство на уран. Казахските въглеводородни залежи са също важни, но са на втори план.

Изключително важни събития, свързани с Казахстан, останаха в сянката на медийната либерална ширпотреб шумотевица, типична за света, който се спомина. В Казахстан бе неутрализиран интернет и съответните мрежи, което има негативни последствия за криптомонетите и комуникациите. Това е форма на модерна кибервойна.

Руснаците очакваха атака от Скандинавия до Крим, но техните противници удариха в най-невралгичната държава от геостратегическа гледна точка. Това обяснява светкавичната реакция на Кремъл.

Руснаците в Казахстан показаха какво представлява руският секретен план „День приговора“, който е ключов елемент от хибридната контравойна срещу противниците на Русия – тотално блокиране на територията, изключване на интернет, ослепяване на вражеските сателити, мощни електронни и електромагнитни смущения, секюризация на оръжейните арсенали и стратегически инфраструктури, дислоциране на специализирани подразделения за водене на асиметрична хибридна война 5-то поколение.

Имахме безспорно възможност да наблюдаваме един „конфликт на бъдещето“, който подсказва какви ще бъдат хибридните битки, в широк план и средна интензивност, фокусирани в зони със стратегически важни ресурси.

Боян Чуков, Фейсбук

Вашият коментар