03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Корнелия Нинова: Ще вземем окончателно решение за подкрепа, след като видим състава на кабинета

Национален съвет на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях и след като „Има такъв народ“ представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети, тогава ще съберем отново и ще дадем окончателното си мнение и позиция. До тогава имаме мандат да продължим разговорите и да ги разширим с другите две партии.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В контактната група за преговори с ИТН влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Тя посочи, че от „БСП за България“ ще положат усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент.
„В разширен състав на парламентарната група Националният съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“ с 120 гласа „за“ и един „против“, без „въздържали се“ взехме няколко решения. Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Нашата цел е парламентът и правителството да довършват пълното разграждане на досегашния модел на управление.

Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство.

Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това ч1исло преизчисляване на пенсиите и политика за младите и работещите хора.

Вторият приоритет е здравеопазването, реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани.

Третият приоритет е образование, наука и култура.

Четвъртият е бора с корупцията и качествена съдебна реформа.

Петият – възстановяване на икономиката“, каза още Нинова.

„Има две теми според решението на Националния съвет, които ние не приемаме от това, което е заявено досега или се коментира. Едната е налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н.

Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не трябва да става за сметка на българския национален интерес и българската история“, посочи тя.

„Националният съвет реши следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“. Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Възложихме на Изпълнителното бюро да излъчи експертни групи, които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ“, допълни лидерът на БСП.

Тя поясни, че е решено разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Корнелия Нинова коментира и протестите срещу нея тази сутрин. „60 човека организирани, предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева ви показват силата на вътрешната опозиция. Тези хора не представляват никого освен себе си и не са упълномощени да правят това. Не могат точно те да ми искат оставката, защото не са ме избрали“, категоричен бе лидерът на партията.

Тя бе категорична, че за нея е важно мнението на останалите 80% от социалистите, които са я избрали. „Жалко, че не могат да приемат за втора поредна година загубата. Единственият ефект е публично и чрез медиите да изпратя послания за нестабилност в БСП и то в ключов момент, когато на пленума се решава подкрепата за кабинета. Ролята ни е решаваща дали ще има правителство и стабилност“, допълни Нинова. „Това е планът – да се попречи на създаване на стабилно правителство и на авторитета и стабилността на БСП. Дойдоха 60 човека, повикаха, послушаха музика и си отидоха. Важно е какво става вътре, легитимността и какво поднасяме. Отговорността е много тежка – да правим правителство в силно фрагментиран парламент“, подчерта тя.

Корнелия Нинова изрази увереност, че БСП ще успее да защити приоритетите си в 46-ото Народно събрание.
„От разговорите, които започнахме вчера и се надявам да продължим не само с ИТН, но и да ги разширим с другите парламентарни групи, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме и които колегите приемат и за които са готови за разговор“, посочи тя.

Сред общите виждания с „Има такъв народ“ Корнелия Нинова посочи мисията болниците да не са търговски дружества.
„Също смятат, че принципът парите да следват ученика трябва да бъде преразгледан, както и да се намали броят на учебниците.

Имаме общо разбиране за преизчисляване на пенсиите, че трябва да се случи. За това как да стане имаме различия – дали да е със средно осигурителен доход, или с увеличаване тежестта на една година. Има на какво да стъпим.

С другите партии имаме някои съвпадения. Например закриването на специализираните съд и прокуратура.

Целта на продължаващите преговори е да видим къде са съвпаденията, какви национални приоритети можем да извадим.

Тези приоритети да бъдат подчинени на общата цел, която очертахме – доразграждане на сегашния модел на управление, и да се обединим около тази промяна. Всеки ще трябва да направи някакви компромиси“, посочи лидерът на социалистите.

Лидерът на БСП обясни, че ако се стигне дотам, партията да подкрепи правителство, то това ще е на база политики. В такъв случай – ще може да се разчита и на гласовете на левицата в парламента.

(„Епицентър“)

Вашият коментар