03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Пеканов към Митов: Прокремълска марионетка ли съм?

Още в началото на служебния кабинет стигнахме до извода, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по повод корекциите в Плана за възстановяване и устойчивост.

В Плана са заложени огромни инвестиции. Ние трябваше да направим промени в изключително кратък срок. Според мен нашата ревизирана версия е по-добра от предишната, подобрява някои сфери като образование, здравеопазване, има огромни промени в енергетиката, за да адресираме и приоритетите, които ни задава Европейската комисия, заяви Пеканов.

Средствата за България не са застрашени, те са там за нас и ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, подчерта той.

С промените Планът е много по-амбициозен от предишната версия. България трябва да се движи много по-бързо, отколкото се е движила. Но зависи и от нас средствата да се използват по възможно най-добрия начин. В Плана сме заложили 43 реформи. Апелирам към партиите в парламента, че трябва да търсим приемственост. Ние обещаваме, че нещо ще се случи и затова трябва да има приемственост, отбеляза Пеканов.

По думите му образованието и науката са приоритетите, които обуславят бъдещето на една страна. Икономиките на бъдещето са тези, които ще просперират, затова трябва да инвестираме повече в тях, посочи вицепремиерът.

Той коментира и намаляването на средствата за София по Плана за възстановяване и устойчивост. Не воювам с никого, става въпрос, че по начина, по който се развива страната, не е добре голяма част от европейските пари да се наливат в София. Прекаленото концентриране на хора и ресурси в София е вредно за цялата страна, категоричен в Атанас Пеканов .

В момента ни трябва спокойствие и консенсус как да действаме напред, включително за Плана, каза още той.

Вицепремиерът влезе и в спор с депутата от ГЕРБ Даниел Митов, който говори след него в „Панорама“. Не мога да приема колениченето на „Демократична България“ пред инсталираната прокремълска марионетка Румен Радев. Трябва да попитам колегите от ДБ как могат да седят вдясно в Народното събрание и да ръкопляскат на Бойко Рашков, заяви Митов.

Пеканов се намеси и попита депуатата от ГЕРБ: „Аз прокремълска марионетка ли съм?“. Вицепремиерът припомни, че е завършил във Виена, реалзирал се е там, но когато е бил поканен от президента в служебното правителство се е отзовал, за да работи по ключови за страната политики, като например Плана за възстановяване и устойчовист.

Вашият коментар