01.08.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

2 -ри ЮНИ ЛИ?!

В българския календар 2 юни е „Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.“ На този ден българският народ отдава почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Но българските политици, телевизии и информационни канали точно на 2-ри юни ни запознаваха напоително със санкциите, които САЩ налагат по закона „Магнитски“ на петима българи и 64 техни фирми. Този ден избраха, за да ни запознаят със санкционираните: „Васил Крумов Божков – известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски – бивш народен представител и Илко Димитров Желязков – бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и срещу дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.“
От връх „Околчица“ Българската национална телевизия показа за секунди шепата граждани, дошли да засвидетелстват своята почит към гения, както и двама ли –трима ли колоездачи, участници в подкрепяния от кмета на община Враца колопоход. Предния ден, на 1 юни пък – министър-председателят от Временното правителство бил посрещнат от областния управител, и поднесли цветя пред паметника на Ботев! Както предадоха от Родината, ако е вярно – кмета на Враца (издигнат от ГЕРБ), не отишъл … какъв ти Ботев пред партийните им боричкания!
БНТ отдели и близо минута за Ботевите поклонници в Калофер и ….толкова.

***

Във връзка с оповестената от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо български физически и юридически лица, Министерството на  външните работи побърза да заяви:

“Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет.

В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. По своята структура, съдържание и обхват сътрудничеството между двете страни обхваща редица въпроси от националния, регионален и глобален дневен ред. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес.”

***

        Прокуратурата също не спи. Точно на 2 юни българите трябваше да научат новината от NOVA, че началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов е разследван от месеци заради контактите си с Васил Божков.
          Припомниха ни, че във вторник е обискиран кабинетът и домът на шеф на отдел „Обиски“ в ГДНП.
“Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети в хода на извършените следствени действия по разследването на досъдебно производство на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния кабинет на А.П.

Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.

В хода на следствените действия са открити и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

***

 

Медиите побързаха да ни запознаят и с реакцията на Делян Пеевски, който изпратил отворено писмо във връзка със съобщението от Министерството на финансите на САЩ за наложените санкции.

„Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт…$

***
Същият ден, 2-ри юни, бяхме  информирани, че „след огромен обществен натиск“ началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Елена Фичерова е подала молба за освобождаване от поста.

***
Сайтът Aferа, под заглавие ”Радев, прецакаха те. Я питай – Дани Митов и Христо Иванов бяха ли при Херо Мустафа днес преди Борисов?! Схемата лъсна!“ разкри, че Бойко Борисов с кортежа си влязъл „в резиденцията в Бояна, където се подвизава американския посланик Херо Мустафа“.

“…И сега да проследим съвсем накратко онова, което пишем още от преди години за СХЕМАТА, която реди мача.

Как така, драги ми американци, още от преди година Пеевски знаеше какво ще е „великото“ решение по Магнитски и започна да разпродава фирмите си, скри се от осветената сцена, и как така Доган също знаеше какво ще е решението и елегантно се „разграничи“, неслагайки Пеевски в листите на ДПС за парламентарните избори?!…

Как така и защо ли днес по обяд Дани Митов и Христо Иванов и те са посетели Херо Мустафа? А след тях при Мустафа изприпка и Борисов?!

Какво прави Мустафа с „приемащите подкупи“, или само „даващите“ – на кучетата, а другите са наши „кучи синове“?!…

***

Богомил Бонев:

Абе този „Магнитски“ леко кривоглед. Може ли да накажеш само даващите подкупи, а да не пипнеш приемащите.“

***

ГЕРБ потвърди разкритието на АФЕРА и оповести, че разговорите били „за предстоящите избори и около съставянето на ново правителство след тях“.

***

И всичкото това на 2 юни.

И няма Ботев. Няма загинали за свободата…

Спрете, господа политици, драги ми журналисти!

Ослушайте се. Огледайте се – за кой народ, точно, работите!

Владимир ПЕТКОВ

Вашият коментар