01.08.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Да ни е честит най-светлият български празник – 24 май!

Няма друг ден, който така да събира желанията, помислите и мечтите на българина, както празникът на първоучителите Св.Св. Кирил и Методий. Тяхното дело, чийто символ е 24 май, изведе българския народ от „невежество и греховен мрак“. И даде на вси славяни книги да четат.

Буквте, замислени като бойци на Византия в борбата й срещу Рим, станаха войни на духовното възземане на народите, войни на прогреса. И вместо да помагат на поробителите, станаха освободители.

Създателите на азбуката съобщиха „на всички народи скритите тайни“,, като ги предадоха разумно, „с ясни думи – на едни с писмо, на други с проповед“. И напоиха нашата и европейска „изсъхнала сухост“.

„Преди тях България беше силна, но не беше велика. В нея имаше дворци, но нямаше училища. Всички се плашеха от меча й, но никой не се плашеше от словото й.“ Буквите и делото на светите братя Кирил и Методий създадоха българското безсмъртие. Народът разтвори душата си за просветгата, за знанието. И се запреписваха похвални слова и проповеди, песни и молитви. Българинът взе да записва легенди и приказки, запя песни и заразказва пословици и мъдрости. И създаде школа, достойно посрещана в малките и във великите държави.

Това е нашата дан за Европа и света. Дървото, което дава чудесни плодове, е облагородено в България. От първоучителите  Кирил и Мтодий. От всичките им, знайни и незнайни, следовници.

Да ни е честит най-светлия български празник – 24 май!

Марин БОТУНСКИ

Вашият коментар