01.08.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Румен Радев: ОЛИГАРХИЯТА Е В ЧЕКМЕДЖЕТАТА С КЮЛЧЕТА

„Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета. Няма хора абонирани за властта. Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност“ – заяви президентът Румен Радев в предаването „Неделя 150“ на БНР президентът Румен Радев.Той посочи, че служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България.
„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност… Хората в служебния кабинет приеха с готовност да изпълняват мисията. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България“.

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и да съставят правителство. Това, което се случи през 45-ия парламент, е урок за всички партии в навечерието на изборите.

Въпреки всички заложени потенциални бомби под това правителство, аз се надявам, че те ще успеят“.

„Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани“, категоричен бе президентът. „Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни“- заяви президентът .

„България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук в България“, заяви Радев.

„Олигархията е негова (на Борисов). Има един железен закон на олигархията, формиран още 1917 г. от немския социолог Роберт Михалс – всяка олигархия се стреми с натрупания ресурс да започне да работи и със следващото управление“.
„След като премиерът спи с пистолет до главата си, при това е охраняван от НСО, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета с кюлчета със злато, значи има мутри. При една промяна тези хора се притесняват – да би да изплуват злоупотребите им, да бъдат убити от потоците на финансите и да не би да се проведат честни избори“.

„Режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема – или да почне да работи в интересите на обществото или и тя да бъде завлечена в небитието“.

Вашият коментар