23.09.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

ВЕЛИКДЕН Е. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ1

Христос воскресе! Воистина воскресе!

Настъпи Великден за Православния свят. Възкресението на Божия син, Иисус Христос, е считано за най-великото събитие в човешката история.

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София Врачанският митрополит Григорий донесе Благодатния огън. Той води и пасхалното богослужение там в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храма.

,,Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината“, каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит, тъй като Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи.

Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидстелствуваме за великата божия милост към човека – за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели.“

Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпнат и погребан. Тогава, на гроба на Спасителя на хората отиват жени мироносци и те виждат, че тялото го няма – Христос е възкръснал! След великото събитие Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на всички апостоли.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

На Великден имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велин, Велислав, Вили, Витан

 

Вашият коментар