19.04.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие

Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги могат да бъдат изпуснати от контрол, отчитайки опита на другите държави. Затова се взимат много сериозни и строги мерки.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ директорът на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Неговото притеснение е, че с отпускането на мерките у нас от утре и склонността на българите да не се съобразяват с наложените правила, вероятността на случаите на заразените и смъртните случаи да се увеличат, е голяма.

Той обаче изрази надежда, че при данни за увеличаване на заразените, мерките отново ще бъдат затегнати.

Проф. Начев посочи, че е важно да се прави баланс между икономическото развитие на една страна и баланс между здравното състояние на населението.

„Когато се отиде само в едната посока – това винаги е грешка“, категоричен бе той.

Директорът на болница „Света Екатерина“ подчерта, че коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие. „Има много неизвестни около този вирус – не е ясно защо при едни пациенти засяга едни органи, а при други – съвсем различни. Светът досега не се е сблъсквал с подобен вирус, който нанася толкова сериозни поражения.

Вирусът влияе на две структури на сърцето – на самите клетки на мускула на сърцето и на проводната структура, в резултат на което се появяват ритъмни нарушения. Сърцето е първият орган след белия дроб, който търпи най-сериозни поражения“, отбеляза проф. Начев.

„Ние нищо не знаем за този вирус и тези притчи за змии, мишки и прилепи, това са приказки от 1001 нощ“, допълни той. Специалистът заяви, че не е нужно преболедувалите коронавирус да се ваксинират. Според него е редно да се проследи нивото на антителата и клетъчния имунитет и тогава да се предприема такова действие.

По думите му, досега няма достатъчно информация за ваксините и в това се корени страхът на хората. Проф. Начев обаче призова хората да се ваксинират, за да се предпазят от вируса и да се спре разпространението му.

„Епицентър“

Вашият коментар