03.02.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Вацев: За първи път в историята на САЩ вотът и избраното правителство са делегитимирани

 

Почти половината от американските избиратели не вярват в легитимността на вота и новото правителство. Това се случва за първи път в историята на Съединените щати, а Доналд Тръмп го постигна съзнателно или не.

Мнението изрази в предаването “Реактивно” на Дарик радио геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. По думите му с щурма в сградата на Конгреса е приключил един етап от политическата драма в САЩ, но започва следващият, който ще е по-дълъг и сложен.

Вацев не смята, че действително ще се пристъпи към отстраняване на Тръмп преди края на мандата му, тъй като това може да предизвика нови протести и безредици. А изглежда почти невъзможно демократите да обединят обществото и да намерят верния тон към Америка на Тръмп.

Примерът на Съединените щати за демокрация вече не е безусловен, като това е и един от признаците на загуба на хегемония в световен мащаб, каза още доц. Вацев.

С изявлението си, че ще предаде мирно властта Доналд Тръмп сложи точка на един етап от политическата драма в Съединените щати, който започна с организираните от демократите протести и бунтове през лятото на миналата година и завърши с нахлуването в Конгреса.

Проблемите обаче сега започват, тъй като изборите и следващото правителство бяха делегитимирани, отбеляза доц. Валентин Вацев.

Близо 50 процента от американското общество не вярва в легитимността на тази власт. Аз не знам дали Тръмп целеше тази власт . Според мен не. Той е бизнесмен, но политически успя да постигне един много труден ефект. Никога в цялата американска история не е било така. Половината от американските гласоподаватели да не вярват, че изборите са честни.

Според Валентин Вацев някои обстоятелства около нахлуването в Конгреса сочат, че то е било умишлена провокация към Доналд Тръмп.

По думите му, основата на общество в САЩ – работещите американци, все още е единна, но политическият елит е напълно раздвоен.

През периода, който предстои да започне, аз очаквам да бъде преработена цялата политическа машина, която е в ръцете на елита. Очаквам , че Републиканската партия, която претърпя ужасяващ удар, ще бъде маргинализирана и в крайна сметка демонтирана от американския политически живот, като се появят една или две други партии.

Не е ясно по какъв начин демократите биха могли да консолидират американското общество отново, каза още доц. Вацев.

Разкъса ли се гражданското общество, разкъса ли се електоралния корпус нито една власт не е реална. И това става в епоха, когато се очакват тежки финансови катастрофи. Ще бъде година на тежки финансови проблеми и трансформации. Появява се едно цяло ново общество. Не си представям как демократите ще намерят верният тон към Америка на Тръмп.

(„Епицентър“)

Вашият коментар