25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

От Сряда до Сряда

„Моля позволете ми в началото на своята реч да кажа няколко думи за страната от която идвам – България. Идвам от малка, но горда страна, древна, с традиции и история. След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната.“- с тези думи започна представянето си Ирина Бокова, българския кандидат за поста генерален секретар на ООН.
„Панамските досиета“ хем разгаряха истерия през седмицата, хем все повече ставаха гласовете, смятащи че е мероприятие, платено от Сорос и подготвено от служби, които „имат силата да извадят, но и да изопачат добре пазените тайни…“
Ударът, май беше насочен към руския президент Путин, който „откраднал“ 2 милиарда долара, ала няма и един документ, който да посочи това. За света беше учудващо, че няма уличен нито един американец! Но пък неудобни на САЩ дал бог в изобилие, особено от Китай и Русия. Светлана Шаренкова писа през седмицата, че „това е истеричен ответен удар на Империята – САЩ. Отговор на удара с изтеклите данни на „Уикилийкс“, които показаха нравите на американската дипломация – арогантна намеса, манипулации и подслушване на съюзници. Отговор на удара, дошъл от Китай, който стана икономика № 1 и отговор на Русия, превърнала се в глобален фактор на сигурността.“
Но пък „пострада“ Дейвид Камерън. Според политическите опоненти на Камерън той не е бил особено честен за извличането на ползи от офшорната фирма на баща си на Бахамите. Депутати настояха министър-председателят на Великобритания да подаде оставка заради намесването на семейството му в „Панамагейт“.
Отрицателен е резултата от референдума в Холандия за асоцииране между ЕС и Украйна. Против споразумението се обявиха 62% от гласувалите холандци. Правителството на Холандия трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила, незачитайки волеизявлението на народа, или да откаже да го ратифицира. „При такава голяма преднина на отговора „не“ смятам, че не можем да пристъпим към ратификация на споразумението“, заяви холандският премиер Марк Рюте. „Тези резултати може да станат причина за европейска криза“, предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Британският премиер Дейвид Камерън изрази надеждата си холандският резултат да не окаже влияние върху предстоящия референдум за оставане на Великобритания в съюза през юни.
Гръцкият експерт, професор Янис Мазис заяви,че „на Ердоган му остава не повече от година политически живот…
Той връща Турция в третия свят, закрива вестници, хвърля в ареста журналисти. Това не може да бъде прието. Това е тоталитаризъм.“
Такива работи по света бели през седмицата. У нас – дъжд се редува със слънце. Врачани усърдно шетат из лозята, копаят, садят, големствата посрещнаха проправителствения „Стандарт“, футболните запалянковци чакат „Етър“, за да се види ще се отдръпнем ли от великата „В“ група, театралите треперят – ще го има ли Националния преглед на малките театрални форми, пенсионерите се „хванаха“ за пейките на припечина, за копривата, лапада и киселеца….
И те така – седмицата се извъртя.

Вашият коментар