29.02.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

ГЕРБ ПОСЕГНА НА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Управляващата партия ГЕРБ, увеличи прага на живеещи в населено място, който имат право да избират кмет. Това стана с последните промени в Изборния кодекс, които гласува НС.

Красимир Богданов
Красимир Богданов

„Ако до момента, всяко населено място с над 100 жители имаше възможност да определя своя кмет, от сега нататък, това ще могат да правят само села в които живеят над 400 жители. Въпреки разумните предложения, предвиждащи подобно увеличение на 200 души или 250 избиратели, с гласовете на парламентарната група на ГЕРБ, всички те бяха отхвърлени. Сега ще имаме избор само в  големите села. Това обрича поне половината от населените места в Северозападна България да бъдат управлявани от кметски наместници, гласувани от съответните общински съвети и определени от кметовете на общините. Това е удар върху демократичното право на хората от малките населени места и още една възможност най-голямата партия да спечели служебна победа на следващите избори, посредством свои поставеници в селата под 400 души. Предвид познатите изборни практики в България през последните години, е ясно, хората за кого ще са принудени да гласуват“, заяви след пленарното заседание народният представител от ВМРО Красимир Богданов.

Явор Хайтов
Явор Хайтов

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов също се обяви срещу промените в Закона.
„Управляващото мнозинство направи покушение върху изконните демократични права на българските граждани. Жителите на населени места под 400 души бяха лишени от възможността сами да избират своите кметове“, коментира Хайтов. „Решението автоматично отрязва правото на над 1 000 села сами да избират своя управник. По този начин управляващите разделиха българите на хора от село – които нямат права, и на хора от града, които ще могат да избират своя кмет. Това е недемократично и нарушава грубо правата на българските граждани!“, допълни заместник-шефът на парламента.
Според Явор Хайтов, решението не само ограничава правата на хората от малките населени места, но и потъпква демокрацията в България.

 

Вашият коментар