25.06.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Цветница е. До Великден остава седмица

 

Днес имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Цветница е сред най-красивите празници ,последният преди Възкресение.

Иисус Христос, след като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, тръгнал за Йерусалим. Като стигнали до Витфагия, пратил двама от учениците си да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле. Селяните разбрали, че ослицата е за Христос, не попречили да я отведат. Христос я възседнал и тържествено влязъл в Йерусалим. Хилядите хора, тръгнали да го посрещнат, размахвали палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. На фарисеите, които  наредили да забрани на народа да ликува, отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат!“. На Еленското възвишение до храма Христос извършил изцерения на болни и недъгави хора.

В народната традиция Цветница (Връбница, Цветна неделя), се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден от храма се вземат осветени върбови клонки, които, свити на венчета, кичат иконата на Св. Богородица, рогата на кравите и воловете, плодните дръвчета. Върбата се пази до следващата Цветница – вярва се, че е лек от болестите.
Празникът завършва с лазарския обичай кумичене. Девойките носят на реката осветено върбово венче с цветен конец и обреден хляб – кукла,. хвърлят ги във водата и по тях гадаят кога ще се задомят.

 

Вашият коментар