28.05.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Проф. Аргирова: Коронавирусът е коварен, мълчи, но не забравя

Коварното на коронавируса е, че мълчи, но не забравя. Крие се дни наред и на 8-9-10 ден се появява, след това при пациенти в болница има голяма разлика в картината на пневмонията за 24 часа. Това каза доайенът на вирусологията у нас проф. Радка Аргирова по БНТ.

Заразата става най-много от ръцете, чрез които я пренасяме през лигавиците – в устата, носа, очите. Затова здравите хора даже е по-добре да не носят маски, а да спазват дистанция 1-2 метра. Иначе на човек му се размести маската, пипне да си я оправи и пренася вируса. Проф. Аргирова  подчерта, че всички вируси обичат студеното време. Като много добра новина тя определи факта, че COVID-19 практически не мутира – от 104 изолата от пациенти сходството е 99,6 на сто. Това е изключително важно за създаването на ваксина и изграждането на антитела.

Нека се готвят военните, каза проф. Аргирова по повод тренировъчното превръщане на столичната зала „Арена Армеец“ в полева болница. Мисля, че до такъв сценарий няма да се стигне.

Лекарствата на хининова основа при лечението на болни с коронавирус са по-ефективни от медикаментите срещу ХИВ. COVID-19 създава бързо среда за бактериална инфекция и трябва да се комбинира с антибиотик.

Вашият коментар