08.06.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Получих писмо от Джулиан Асанж

 

Както добре знаете – преди месец Джулиан Асанж беше изведен от посолството на Еквадор като каза: „Великобритания не е независима. Тя трябва да се бори!“ Много е любопитно, защото предишната вечер, точно след като беше оповестено, че Тереза Мей ще си подаде оставката и ще обяви кога напуска, Съединените амеркански щати предявиха още 17 обвинения към Джулиан Асанж, този път за шпионаж. Те избраха буквално същите 24 часа, когато Тереза Мей плачеше пред Даунин Стрийт 10, защото праветелството ни нищо не може да направи. Парламентът ни не може да направи нищо. Те се провалиха. Те се провалиха понеже не можаха да се справят с нещо, което обещаха да направят. Парламентът би трябвало да е в центъра на държавните институции. Парламентът е направен, за да бъде над всички закони в тази държава. Да е обединител на всичко. И те избраха точно времето, когато правителството ни и Парламента са най-отслабени, за да преследват журналист, публицист, за това, че казва истината. И сега излиза, че ще зависи от Парламента, дали Асанж ще бъде екстрадиран за Америка или за Швеция. Няма никакво значение всъщност къде ще бъде екстрадиран, защото ако го екстрадират за Швеция, шведите ще го екстрадират за Америка. Ръцете ни ще си останат точно толкова мръсни. Ужасен съм от всичко това. Сигурен съм, вие също. Аз съм абсолютно ужасен. Както ви обещах преди няколко седмици написах писмо на Джулиан Асанж до затвора Белмарш, като му споделих какво мисля. И той ми отговори. Вече няколко дена откакто съм получил писмото му. Нямах намерение да го афиширам, но след всичко това снощи и след разговор с човек, доста известен и ангажирал се с освобождението на Асанж, реших, че е добре да споделя отговора му с вас, за да ви покажа колко е ужасна ситуацията за него и как въпреки всичко той все още се бори.
Той казва: „Благодаря ти Гордън. Ти си добър човек. Аз бях изолиран без каквато и да е възможност да мога да се подготвя и да се защитя. Нямам лаптоп. Нямам интернет. Нито компютър. Нито библиотека. Но дори и да имах достъп, то би било само за половин час в седмицата. Имам право само на две посещения в месеца и ми отнема седмици, за да мога да се свържа с някого по телефона. Всички обаждания, с изключение на адвокатите, се записват и са максимум 10 минути и са ограничени (до 30 минути на ден), където всички затворници се съревновават за телефона и кредит?-  само няколко паунда на седмица. Никой не може да ми се обажда. От друга страна (и това е подчертано) – суперсила, подготвяна 9 години от хиляди хора и с милиони похарчени. Аз съм беззащитен. Разчитам на теб и останалите добри хора да спасите живота ми. Не съм сломен, въпреки че буквално съм обкръжен от убийци. Но дните, когато можех да чета, говоря и да подготвя защитата си, идеалите си и хората си са приключени, докато не бъда свободен. Всеки един може да е на моето място. Американското правителство, или по-точно тези жалки души в него, които ненавиждат истината, свободата и правосъдието биха направили всичко, за да ме видят екстрадиран и мъртъв, отколкото да позволят на хората да чуят истината, заради която спечелих най-престижните награди за журналистика и бях номиниран седем пъти за Нобелова награда за мир. Истината е всичко, което имаме. Д.П.А. (Джулиан Пол Асанж).
Ние трябва да спасим живота на този човек. Както и той самият казва, разчита на хора като мен и вас да спасим живота му. Има среща пред Уестмистърският магистратски съд на 30 май 2019 от 9 часа. Аз ще бъда там и се надявам да сме много хората, които ценим истинта. Не просто поддръжници на Джулиан Аксанж. Всеки, който цени журналистиката, свободата на словото – елате, ако ви е възможно, за да ни чуят. Пишете на депутатите от вашите райони. Ние не трябва да позволим това да се случи. Този човек доказа, че говори истината. Ако ние позволим той да напусне тази страна, то тогава ще се потвърди, че Великобритания няма никаква независимост.
Моля ви, борете се за Джулиан Асанж и свободата на словото.
Разгневете се, бъдете активни и станете един от нас!

Гордън Диммак
24 май 2019

Вашият коментар