28.01.2023

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Мая Манолова във Враца: Подкрепям протеста на медицинските специалисти

 

„Смятам за изключително недостойно поведението и опитите да бъдат натискани медицински специалисти, да не протестират. Това е конституционно право – да изразяваш мнение и да протестираш. И никой – бил той началник на болница, министър или кмет, не може да го забрани. Вие сте в правото си, а аз като омбудсман, който защитава правата на гражданите, ще бъда във всяка една ситуация, на всяко едно място, където някой се опитва да натиска хората, да ги мачка, да им извива ръцете и да не им дава да си кажат мнението и да си отстояват правата“- това са думите на омбудсмана на България Мая Манолова пред протестиращите медицински специалисти във Враца, посрещнати с бурни ръкопляскания.

Мая Манолова пристигна в града под „Околчица“ заради организираните два протеста – пред сградата на МБАЛ „Христо Ботев“ и пред общината – заради оказван натиск да не протестират. Манолова каза, че е имало опит от страна на ръководството на болницата да упражни натиск, а вчера „дошло“ и предложението да бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти с 50 лв., т.е. да станат 610 лв. Врачанските медици определят предложението като подигравка. Те заявиха, че ще подготвят нов национален протест на 15 май 2019 г. пред сградата на Министерския съвет в столицата.
Манолова каза още, че идва за четвърти път във врачанската болница, но ако трябва ще я посети още 44 пъти, докато проблемите в МБАЛ „Христо Ботев“ не се решат.

(Снимки Пресцентър на Националния омбудсман)

Вашият коментар