25.06.2024

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Силно земетресение удари Япония в събота сутринта след трусът, който взе 10 жертви в четвъртък. Най-малко 19 души загинаха при серия земетресения на остров Кюшу. Магнитудът на най-силния трус е бил 7.3 по Рихтер. Епицентърът – на един километър от град Кумамото. Последваха няколко вторични труса, поне два от които с магнитуд над 6. Без ток останаха 200 000 жилища. Според правителствен говорител общо 1500 души са ранени, 80 от тях – тежко, при двете земетресения на южния остров Кюшу. Поне 1000 бяха затрупани под срутени сгради.
Фидел Кастро обяви, че е близо до края на живота си. „Скоро ще навършa 90 години. Скоро ще бъда като всички останали… На всички ще ни дойде времето, но идеите на кубинските комунисти ще останат като доказателство на тази планета, че ако работят с плам и достойнство, те могат да произвеждат материални и културни блага, от които човечеството се нуждае, и ние трябва да се борим, докато не ги получим… Трябва да кажем на нашите братя в Латинска Америка и по света, че кубинският народ ще бъде победител“, заключи бившият ръководител на Куба.
От близо две години насам за пръв път си проговориха официално, на ниво посланици, НАТО и Русия.
У нас, през седмицата, министърът на културата Вежди Рашидов каза: „Преди 20 години бурки в нашата страна нямаше. Направихме една беля. Радикалният ислям вече е проникнал у нас. Не може на едни прекрасни малки деца в Родопите да им слагаш бурки, вместо да им дадеш компютър да се учат. Допуснахме нещо, което се развива в обратна посока.
„Тази държава (Македония,бел.р.) е зачената в грях, основана върху 100% фалшива историческа основа, същото е и с украинската нация – няма такава нация. При това за разлика от Македония, които си избраха едно героично име на една антична държава, името на Украйна е унизително. Украйна значи „накрая“, държава с име „Покрайнина“, каза в интервю за „Всеки ден“ професор Божидар Димитров. -Защо никой не разследва тези младежи от организации от Западна Европа, които раздават различни листовки и се опитват да командват мигрантите в лагера в Индомени накъде да отидат, какво да направят и т.н… Разбра се, че те организират щурмовете. Християни ли са, мюсюлмани ли са, атеисти ли са, комунисти ли са, анархисти ли са – не ги знаем. Защо не отиде Интерпол да ги разследва?“
През седмицата премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю пред Нова тв. Нише няма да се занимаваме с това, какво и защо казал, вече го предъвкаха всички вестници и сайтове. Но на финала премиерът каза: „Пуснал съм си една карикатура в стил „Аз ги пускам, те ги свалят“. Разбрах, че карикатуристът Чавдар Николов има нов договор за 4700 лв. Ако е вярно, честито, той ще взема повече от премиер. Което означава, че аз съм му направил огромна услуга на този човек. Ще започне да ме рисува с коса.“ Разбирате ли как се слага точка на скандал със свалени карикатури. Но пък, откъде знае Борисов какво планува да прави Нова тв? И, достойният карикатурист Чавдар Николов достойно отговори: „Седмицата на преговорите: Борисов каза какъв договор са ми подготвили от Нова тв. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура“.
Враца получи още един диплом за представяне на туристическо изложение. Туристи много няма, път до туристическите обекти също, до и из Враца пътищата също не са в добро състояние, поне дипломи да имаме.

Вашият коментар