ОТ СРЯДА ДО СРЯДА Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Здравейте, господин Президент,
Здравейте, премиер Близнашки,
Като как да вярва човек, че служебното правителство е правителството, което по конституция трябва да организира честни избори, щом се нахвърлихте да правите рекадруване в полза на ГЕРБ. Промяната на областни управители, шефа на митниците, шефове на болници, управления, членове на бордове и пр. И като как там не попада нито един привърженик на БСП, на ДПС, на Атака, на НФСБ, и т.н., даже на Реформаторския блок… И като как първи знаят и съобщават за промените от "Капитал"?
После се чудите защо хората не излизат да гласуват. Заради това.
"Това писмо, издържано в духа на добрите европейски традиции, е написано на европейски език, който Близнашки, Плевнелиев, да не споменавам другите, не владеят. Ще им го преведа в резюме: "Звучен европейски шамар, в духа на добрите европейски практики", казва министърът на вътрешните работи (1997-1999) Богомил Бонев в коментар на задочния диалог между служебния премиер Георги Близнашки и лидера на ПЕС Сергей Станишев по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и за върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Георгиева е номинирана на първото заседание на служебното правителство. После премиерът изпрати писмо до лидера на ПЕС, в което иска подкрепа за кандидатурата. Сергей Станишев отговаря: "Тревожно е, че служебният кабинет номинира еврокомисар на тъмно, но ако се вземе политическо решение поста Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник. Ако, обаче, поста бъде предложен на ПЕС, то тогава ще очаквам от Вас да подкрепите силната кандидатура на европейските социалисти. Известно Ви е, че премиерът на Италия г-н Матео Ренци номинира с официално писмо до председателя на ЕК за този пост г-жа Федерика Могерини, която се ползва с широка подкрепа. При реализирането на втория вариант съм готов на диалог, макар и малко закъснял, за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия".
"Ако след 5 октомври участваме по някакъв начин във властта, ще има поне 10 заместник-министри от българските мюсюлмани", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ако имаш 121 депутати, не могат да ти извиват ръцете, кой какъв да бъде", изсили се Борисов. Е, да ни е честито новото обединение ГЕРБ +ДПС!
И друга "радост"- похвалиха се от Изпълнителна агенция "Морска администрация": За 25 години капитализъм морските товарни кораби, плаващи под български флаг, са намалели шест пъти.
А Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка хвърлиха ръкавицата на Запада. Миналия месец те създадоха Нова банка за развитие, която се нарича "банката на БРИКС". Китай предложи да се създаде Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции /АБИИ/, която да се превърне в конкурент на Азиатската банка за развитие. Банката на БРИКС отразява недоволството на част от развиващия се свят от начина по който се управлява световната икономика. Развиващите се страни са раздразнени от постоянните финансови кризи, предизвикани от САЩ и ЕС, и от нежеланието на водещите страни да преразпределят властта в структури, като МВФ, в полза на развиващите се икономики. Ако банката на БРИКС бъде добре управлявана, може да даде полезен принос за световното развитие. Но може и да подкопае световната система от правила.
Русия може да се оттегли от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), но към момента този въпрос не стои на дневен ред, каза президентът Владимир Путин. Много от решенията си съдът приема политизирано и не изпълнява функциите, за които е бил създаден: не регулира правовите отношения и не защитава никакви въпроси, "а просто изпълнява някаква политическа функция". Ако тази практика се засили, Русия може да се оттегли от юрисдикцията на съда.
Както осмяхме-опсувахме кабинета Орешарски, дали пък няма да съжаляваме за него! Данни на Националния статистически институт сочат, че брутния вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.5% през второто тримесечие на 2014 г. спрямо първото. Спрямо година по-рано растежът е с 1.6%,. Между януари и март тази година БВП нарасна с 0.2% на тримесечна база и с 1.1% - на годишна.
Към края на юни БВП в номинално изражение достига 19.215 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през периода е 16.423 млрд. лв. (най-голям дял формира секторът на услугите (61.2%), следван от индустриалния (34.0%) и аграрния сектор (4.8%).
Спрямо януари - март брутната добавена стойност нараства с 0.6%. Спрямо второто тримесечие на 2013 г. брутната добавена стойност се увеличава с 2.4%. Увеличение е регистрирано в индустриалния сектор и сектора на услугите, съответно с 4.5% и 1.0%, докато аграрният сектор намалява равнището си с 1.5%.
Спрямо година по-рано e регистриран икономически растеж на индивидуалното и колективното потребление, съответно с 1.9 и 0.3%. Инвестициите се увеличават с 3.9%, износът - с 2.9%, а вносът - с 1.0%.
А какъв ли ще е резултатът след месеците управление на служебното правителство и в края на годината! Кой и дали ще ни каже? Щото… и ние вървим по света, но за разлика от Васко Найденов, не си подсвиркваме отдавна. И те така.
 Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИ

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92" 

БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM