НОВИНИ  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


Страница предишна << 1 2 3 4 5 6 7 8 >> следваща

ЗНАЧИМО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ

Враца отново е център на театралното изкуство от 16 май, когато се откри 19-я Фестивал на малките театрални форми. Директорът на Драматично-куклен театър - Враца Анастас Попдимитров прочете поздравителния адрес от министъра на културата Стефан Данаилов. В него се казва "Фестивалът на малките театрални форми вече категорично се утвърди като едно от значимите културни събития в България. В центърът на това събитие стои в едър план актьорът, който общува пряко със зрителя, без посредничеството на сценичната рампа. А това е една чудесна възможност театралното представление да е съпреживяно силно и емоционално.
Хубаво е, че във вашия афиш вече присъстват и спектакли от чужбина, което дава възможност на зрителите да опознаят различни театрални текстове и изразни средства.
Убеден съм, че и тази година ще постигнете стопроцентово целите си и отново взискателната публика на Враца ще се наслади на смислени и вълнуващи театрални постижения.
Желая на всички ви - и на творците и на зрителите, прекрасни срещи в духовното пространство на театъра.
На добър час!"
Кметът на Общината инж. Тотю Младенов откри тазгодишното издание на фестивала. Негов селекционер е Стефан Янков. Председател на журито е Красимира Филипова, драматург и театровед, директор на дирекция "Театър, вариететно и цирково изкуство" в Министерството на културата. Членове на журито са Виолета Дечева, Розалия Радичкова, Светлана Байчинска и Ромео Попилиев.
И тази година в рамките на фестивала има теоретична конференция по проблемите на съвременния български театър, в която участват много от директорите на театри в България.
Врачанската публика вече се срещна с някои изключителни спектакли от наистина богатия театрален афиш и всички любители на театралното изкуство могат само да съжаляват, че празникът свършва и ще очакваме с нетърпение 20-тото юбилейно издание на фестивала.

Журито с председател Красимира Филипова и членове - Виолета Дечева, Розалия Радичкова, Светлана Байчинска, Ромео Попилиев присъди следните награди:


ЗА РЕЖИСУРА

ПЪРВА НАГРАДА - на Маргарита Младенова за постановката на "Мъртвешки танц" от Стриндберг - ТР "Сфумато"
ВТОРА НАГРАДА на Галин Стоев за "Малка пиеса за детска стая" от Яна Борисова - Театър 199 "Валентин Стойчев"
ТРЕТА НАГРАДА - на Николай Поляков за "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир - ДКТ Враца

ЗА СЦЕНОГРАФИЯ

ПЪРВА НАГРАДА - на Мария Диманова за "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир - ДКТ Враца
ВТОРА НАГРАДА - на Юлиян Табаков за "Малка пиеса за детска стая" от Яна Борисова - Театър 199 "Валентин Стойчев"
ТРЕТА НАГРАДА - не се присъжда

ЗА МЪЖКА РОЛЯ

ПЪРВА НАГРАДА - на Владимир Пенев за ролята на Едгард в "Мъртвешки танц" от А. Стиндберг - ТР "Сфумато"
ВТОРА НАГРАДА - на Цветан Алексиев за ролята на Курт от "Мъртвешки танц" от А. Стиндберг - ТР "Сфумато"
ТРЕТА НАГРАДА - на Камен Донев за актьорската му работа в спектакъла "Възгледите на един учител за народното творчество" ДТ Пловдив

ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ

ПЪРВА НАГРАДА - на Светлана Янчева за ролята на Алис от "Мъртвешки танц" от А. Стиндберг - ТР "Сфумато"
ВТОРА НАГРАДА - на Снежина Петрова за ролята на Жана от "Малка пиеса за детска стая" от Яна Борисова - Театър 199 "Валентин Стойчев"
ТРЕТА НАГРАДА - на Лидия Инджова за дебюта и като Хермия в "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир - ДКТ Враца

Наградата за най-музикален и пеещ актьор връчва проф.Стефан Драгостинов на Камен Донев.

Наградата за техническо обезпечаване на фестивала - техническия екип на ДКТ - Враца.


ЦЯЛОТО СЛАВЯНСТВО ЩЕ ПОЧЕТЕ ДЕЛОТО
НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Празнични чествания, посветени на дните на славянската писменост и култура, ще съберат славяни от цял свят в Твер, Русия. Тържествата в чест на братята Кирил и Методий ще започнат с откриването на VII младежки фестивал на творчеството и спорта.
Денят на славянската писменост е единственият в Русия държавен църковен празник и се отбелязва на 24 май, както и у нас.
Имената на Кирил и Методий винаги са сближавали славянските народи. Двамата братя създават славянската писменост и превеждат богослужебните книги от гръцки. В рамките на тържествата ще се проведе научната конференция "Славянският свят: общност и многообразие", ще бъде открит паметник на първия княз на Русия Михаил Тверски, ще има концерти, фолклорни празници, художествени и книжни изложения.
На 20 май ще замине и наша делегация, водена от парламентарния секретар на Министерството на културата Емил Бехар. В рамките на официалните срещи ще се обсъдят въпроси от двустранен характер, като ще се акцентира на провеждащата се в момента Година на Русия в България и реализирането през 2009 г. на Година на България в Русия.
В рамките на тържествата по повод 24 май ще има презентация на поетическия сборник "Славянската поезия ХХ-ХХI в.", както и на Божествена литургия в чест на Светите братя Кирил и Методий. Към събитията в чест на празника са и конференция "Православието и духовно-патриотическото наследство", Фестивал на православните филми, представителни изложби на Съюза на руските художници "Паметниците на Родината" и изложба на старинната книга "В началото бе словото…".


На 15 май в Художествена галерия “Иван Фунев” бе открита самостоятелна изложба на художника Ставри Калинов.


КМЕТЪТ ЩЕ СЕ СРЕЩА
С ФИРМИ-ДЛЪЖНИЦИ

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов ще се срещне с големите фирми-длъжници на местния бюджет. Поканата към длъжниците на Общината е за открит добронамерен диалог с цел актуализиране на данъчната им сметка. На първия етап са изпратени 55 писма до фирми с дългове над 3 000 лв.
Юридическите лица и ЕТ, които дължат местни данъци и такси на стойност над 500 лв. за минали години (от 2000 до 2007 г.) са 225 на брой. Общата сума на задълженията им възлиза на 2 142 768 лв. Всички те многократно са получавали покани по чл. 182 от ДОПК за доброволно изпълнение. Следващата стъпка спрямо неиздължилите се е предаване на Агенцията за държавни вземания - за образуване на производство за принудително изпълнение. Преди да се стигне до крайната мярка и в дух на партньорство и коректност, кметът на Враца инж. Т. Младенов ще потърси личен контакт с ръководството на тези фирми.
Списъкът на фирмите - длъжници и натрупаните суми ще бъде публикуван на официалния сайт на Община Враца в интернет след 1 юни 2008 г.


Премиера на романа “Сами под слънцето” на Цветко Стеев, член на Дружествотона писателите - Враца се състоя в читалище “Развитие”. Романът бе представен от Благовеста Касабова и Трендафил Василев.


ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ
ПОНИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ?

• Втори по бизнесклимат в Европейския съюз

Инфлацията намалява всеки месец от началото на годината, а в страната има тенденция към понижение на цените, което трябва да се отрази и на крайните цени за потребителите, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Намалението на цените се дължи на очакванията за добра реколта през тази година. Той посочи, че цената на пшеницата е била 500 лева за тон без ДДС, а сега е 400-410 лева за тон без ДДС. Подобна е ситуацията и при цените на царевицата, които от 500 лв. за тон са паднали до 380. Изкупната цена на млякото от 0.70 лв. намалява с по 4 стотинки всяка седмица, категоричен е Димитров. Засега слънчогледът запазва цената си. Понижили са се и цените на зеленчуците.
Имаме най-ниските цени на електроенергия и газ, каза министър Димитров. През миналата година България е била на второ място в ЕС по бизнесклимат след Дания. Ръстът на индустрията у нас през 2007 година е 14 процента, което ни нарежда на първо място в Европейския съюз. България е на шесто място по темп на икономически растеж в Европейския съюз през миналата година, каза още Димитров.
Заплатите за първото тримесечие на тази година са се увеличили с 24% в сравнение с първите три месеца на 2007 година, заяви премиерът Сергей Станишев. През април инфлацията е 0,7%, така че има тенденция към нейното успокояване. Според Станишев цените на горивата в България няма как да не вървят нагоре, след като цената на 1 барел петрол е достигнала 128 долара на световните борси.
"Никоя партия или политик няма право да злепоставя страната", така Станишев коментира поведението на ГЕРБ в Европарламента и твърденията на зам.- шефа на ДПС Йордан Цонев, че опозицията опетнява страната ни в Брюксел.
Не разполагам с данни, че ГЕРБ стои зад слуховете за проблеми в Първа инвестиционна банка, но в много случаи представители на партията са подклаждали социално напрежение. Станишев повтори, че държавата ще застане зад всяка структороопределяща банка заради сигурността на средствата на хората, затова се пази държавният резерв и винаги, когато е необходимо държавата ще покрие влоговете на гражданите.


ЗАПОЧНАХА АБИТУРИЕНТСКИТЕ БАЛОВЕ

В 11.00 часа в понеделник в довра на СОУ "Христо Ботев" във Враца започна голямо тържество за изпращане на 101-вия випуск на училището. Гост на абитуриентите, родителите и учителите им беше врачанският областен управител. Д-р Антонио Георгиев поздрави лично завършващите гимназисти и им пожела на добър час в живота на зрелите хора. "Аз искам да пожелая за вас и за нас, като големи хора и ваши родители, само едно - един ден, когато се изучите и поемете пътя си в живота, да се завърнете тук. Враца има нужда от вас. Бъдещето ни е в ръцете на младото поколение и аз вярвам, че ще приемете това предизвикателство с голяма отговорност", подчерта в обръщението си областният управител. 101-вият випуск на Гимназията беше изпратен с тържествен водосвет за здраве и късмет на абитуриентите от епископ Киприян, смяна на знаменосците и весела програма от самите абитуриенти. Тази година завършват общо 117 дванадесетокласници. 31 от тях вече са студенти. Последните трима са влезли след успешно представяне на национални състезания.


НАД 18 000 ВРАЧАНИ
СА ДЕКЛАРИРАЛИ
ДОХОДИТЕ СИ

900 декларации за доходи от 2007 г. на физически лица са обработили инспекторите от Териториалната дирекция на НАП във Враца през последната седмица. Общият брой на приетите декларации по време на тазгодишната кампания, които са обработени до момента е 18 386. От тях в пощенски плик са били изпратени 3 703, а подадените в пощенските станции са 1 875. Най-голям ръст е отбелязан при подаването на декларации по интернет. Тази година те са 152, което е 10 пъти повече в сравнение с миналата година.
До момента на 9 200 врачани са възстановени надвнесени данъци за 2007 г. Обработката на декларациите продължава.

Даниела ХИТОВА


През изминалата седмица холандски духов оркестър изнесе концерт пред читалище “Развитие” във Враца.


ДЕЛЕГАЦИЯ НА НАТО
ПОСЕТИ АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

На 15 май Делегация на Комитета по наука и технологии на Парламентарната асамблея на НАТО посети АЕЦ "Козлодуй". Посещението е по инициатива на Делегацията на Народното събрание на Република България към Парламентарната асамблея(ПА) на НАТО. Представителите на НАТО бяха водени от румънския депутат Кристиан Бузеа, председател на Подкомитета по енергийна сигурност и сигурност на околната среда към ПА на НАТО.
В Информационния център на атомната централа гостите имаха среща с ръководството на АЕЦ. Иван Генов, изпълнителен директор, представи състоянието и работата на ядрените мощности, като акцентира върху сериозните усилия и значителните инвестиции в повишаването на безопасността на блоковете в АЕЦ "Козлодуй".
Кристиан Бузеа благодари от името на своите колеги за възможността да се запознаят с българската атомна централа като изключително значим за икономиката обект. За нас е особено важно да научим повече именно за този вид производство на електроенергия, защото смятаме, че именно ядрената енергетика е от решаващо значение за опазването на околната среда. Надявам се, че след нашето посещение ще бъдем много по-информирани и за енергийната сигурност в тази част на света, подчерта г-н Бузеа.
Членовете на делегацията и придружаващите ги лица посетиха командните и машинните зали на 440-мегаватовите 2 и 3 блок и на 1000-мегаватовия 6 блок.


ИЗГОТВЕНИ СА ПЛАНОВЕТЕ НА
НОВООБРАЗУВАНИ ИМОТИ

Изготвени са плановете на новообразувани имоти по параграф 4 в пет местности в района на гр. Враца и селата Власатица, Бели извор и Косталево. През следващия един месец скиците на имотите ще бъдат изложени на вниманието на заинтересованите лица - до 10 юни 2008 г.- във фоайето на Градската концертна зала в Община Враца.
Писмени искания и възражения до Кмета на общината по плановете и придружаващата ги документация ще се приемат до 10 юни 2008 г. Главният архитект на Общината и експерти от отдел "Общинска собственост" ще отговарят на въпроси на граждани и ще извършват консултации.
Помощен план и план на новообразуваните имоти по §4 ЗСПЗЗ, както следва:
1. местност "Згориградска могила" в землището на с. Власатица, община Враца;
2. местност "Новоселското" в землището на гр. Враца, община Враца;
3. местност "Ливадите" и местност "Чудна" в землището на гр. Враца, община Враца;
4. местност "Под балкана", в землището на с. Бели извор, община Враца;
5. местност "Родовития орех", местност "Братешки връх" и местност "Орловец" в землището на с. Косталево, община Враца.
Едномесечният срок изтича на 10.06.2008 г.


ИЗПЛАТИХА 240 000 ЛЕВА
ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БОЛНИЧНИ
И МАЙЧИНСТВО

На 16 май Териториалното поделение на НОИ във Враца преведе 240 000 лева по сметки на жители на областта, съобщи директорът Иван Грозданов. Парите са обезщетение за болнични и майчинство. От началото на годината до момента общата сума, който местният клон на Националния осигурителен институт е изплатил за болнични и майчинство е 7 259 105 лева. За същия период експертите са обработили общо над 57 000 документа (болнични листа, молби-декларации и допълнителни приложения).
Към момента е отказано да бъдат изплатени сумите по 406 болнични листа. Причините най-често са липсата на шестмесечен осигурителен стаж, липсата на осигуровки за такъв риск и непреведени вноски от самоосигуряващи се лица. Не се превеждат суми за обезщетение и на тези лица, които имат два договора и докато на едното място са били в болнични, на другото са си ходили на работа. Има също отменени болнични листа от ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК.
"Искаме да обърнем внимание, че нерядко изплащането на болничните се забавя, поради независещи от НОИ причини. Такива причина са неподаването или неправилното подаване на данни от работодателите в персоналния регистър на Териториалната дирекция на НАП и поради неоправдано забавяне на представянето на болничните. Причина е също непредставянето или представянето на грешна банкова сметка, по която трябва да се преведат парите" - коментира Ивайло Антов, началник сектор "Парични обезщетения за временна неработоспособност" в ТП на НОИ - Враца.


 


От 16 май до 2 юни -

ВРАЦА - СТОЛИЦА
НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

На 16 май във Враца се открива Националният фестивал на малките театрални форми. Участие във фестивала ще вземат Драматично-кукления театър - Враца, Театрална работилница "Сфумато" - София, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, Младежки театър "Николай Бинев" - София, Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора, Театър "Възраждане" - София, Театър "199 Валентин Стойчев" - София, Драматично -куклен театър "Иван Димов"- Хасково, Народен театър "Иван Вазов" - София, Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик, както и гостите от Белград - театър "Славия", от Швеция - Ерика Кужел, Драматичния театър "Струмица" и Московския драматичен театър. (виж Програмата на Националния фестивал тук).
На 25 май се откриват Ботеви дни, 2008.
(Програмата на Ботевите дни - в следващия брой)
И така - от 16 май до 2 юни - Враца отново е столица на българския дух.


ЖИВЕЕМ В ЗЕМЯТА НА БОТЕВ

КУТИЙКА ЗА МЕЧТИ

"Краткотрайното усещане за допир" - такова определение за родината дава Жул Ренар в своите "Идеи, потопени в мастило". "Допир", "родина"... самите звуци събуждат в мен неутолими копнения по парещата ласка на планински вятър, който диво разрошва косите и миглите ми, по тъмнокожия измоклен пясък, с който детските ръце пренасят замъците на мечтите си в действителността. Жадувам кислородното ухание на мокри борови иглички, "валериановия" глас на гугутките и горещото кучешко езиче, плъзнало се по доброжелателната ми и любвеобилна китка. Усещанията ми за България не спират до тук, те са толкова безкрайни, колкото е бил всеки един миг, който съм съхранила в сърцето си и който ме връхлетява, когато се чувствам сама и изгубена, неутешима и нуждаеща се от топлина. ...още


ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ,
ПРИЯТЕЛЮ!

• Дългогодишният председател на КДК във Враца Цветко Сандулов на 70 години

Ти винаги си там, където има изява на духа. Не минава симфоничен концерт без теб. Представянето на нова книга е празник за твоята душа. Посещаваш Регионалния исторически музей когато има изложба, литературна сказка или научна конференция. Всеки вторник се отбиваш в новия КДК. С въздишка си спомняш за стария клуб, за тиферичите в него, за посещенията на Левчев, Радичков, Блага Димитрова и редица още величия на националната ни култура. ...ощеТЕРИТОРИЯ НА ДУХА

• Цветко Сандулов на 70 години

Скъпи приятелю,

Ние, неколцината от дружината, която тръгна заедно в ранните младежки години - Лиляна Зарчева, Ангел Вушков, Иван Крумов, Николай Нинов, Иван Кошничарски, Марин Ботунски, те прегръщаме по братски и те поздравяваме със 70-годишният ти юбилей.
Така и не се разбра в щастливият ни, но и объркан престой тук, в подножието на "Околчица", радост ли е или задължение да се родиш в с. Охрид. Но е видно, че си получил ДНК от св. Климент Охридски, Учителя и Книжовника, та и твоя живот за постоянно се свърза с хората на духа, с развитието на културата в усойната зиме и жарка лете Враца. За идващите по-късно ще кажем, че тук пътят ти започна от ОКС (Окръжния кооперативен съюз) и от един юрган, свиван на две - за постилка и завивка - в квартирата на Иван Кошничарски. И стигаше за всички. Ех, ако можеше да говори или пише този юрган, но не - господ му е отредил само да сгрява изстудените, да събира отлъчените, да извлича временно щастие и по-продължителна тъга.
....още


СТАНИШЕВ ОСВОБОДИ
ЗАМ.-МИНИСТРИ И ЗАМ.-ОБЛАСТНИ
УПРАВИТЕЛИ

Сергей Станишев подписа заповедите за освобождаване на заместник-министри и заместник-областни управители, считано от 8 май. Той обясни освобождаването на на тринадесет зам.-министри и двадесет и четирима зам.-областни управители с твърдението, че тройната коалиция е преодоляла момента от формирането си, когато всеки от партньорите в нея е държал да има свои зам.-министри. Премиерът заяви, че съкращенията не са негативна оценка за работата на висшите чиновници, а са в резултат на направения преглед за необходимостта от броя на заместник-министрите и натовареността на тяхната работа. Мярката е ясно мотивирана пред Политическия съвет на управляващата коалиция и пред Народното събрание, защото правителството има ясна актуализирана управленска програма за изпълнение. ...още


На 12 май областният управител ва Враца д-р Антонио Георгиев и двамата му заместници Лилия Замфирова и Георги Раловски благодариха за работата и дейността на своя колега зам. областния управител Николай Миковски. "Благодаря ти за всичко, което направи за област Враца през тези 3 години. Ние работихме отлично заедно и оставаме приятели. Вярвам, че винаги където и да сме и с каквото и да се занимаваме, ще бъдем полезни както помежду си, така и за хората от региона", подчерта областният управител.


Редакцията на в. "Зов за истина" предлага да бъде присъдена Наградата на Враца за 2008 г. на скулптора Георги Тишков - посмъртно, за цялостното му творчество.


ЩЕ СЛЕДЯТ И ПАЗЯТ
РЕЗЕРВАТА ОТ ПОЖАР

РИОСВ- Враца и хора, от граничещите с резервата населени места, ще следят за възникването на пожар в резерват "Врачански карст" във връзка с пожароопасния сезон, обявен от Министъра на околната среда и водите от 15 април до 31 октомври 2008 г. Сформирана е специална група за гасене на пожари от служители РИОСВ - Враца. Тя е обособена за действия при евентуален пожар на територията на резервата - изключителна държавна собственост. По време на почивните дни е подсигурено дежурство от служители на инспекцията.
Предвидено е засилване на превантивния контрол срещу пожари в следствие на палене на огън от туристи по обявените пътеки за посетители в резервата. Организирани са и доброволни групи от местното население от населените места в близост до резервата за гасене на пожари.
Дежурния телефон на РИОСВ- Враца за подаване на сигнали през работните дни е 092/ 629-211.

Цв. ВЕРГИЛОВА


ПЪРВИТЕ СЕМИНАРИ

В новия Българо-Румънски екологичен център за изследвания и обучение, който беше създаден към Търговско-промишлената палата Враца в рамките на проект по програма ФАР Трансгранично сътрудничество България - Румъния "Устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието", вече бяха организирани първите обучителни семинари. Близо 20 души от управленския персонал на хотели и ресторанти в продължение на четири дни бяха обучавани по теми като законодателство в туризма, икономически анализ в сферата на туризма, технология на процесите в хотелиерството и ресторантьорството, подход към потребителите, маркетинг в туристическия бизнес и др. Освен участници от Враца, в семинара се включиха и хотелиери от град Крайова, от страна на партньорската организация ТПП "Олтения".
Петнадесет души бяха обучавани в десетдневен курс за туристически водачи. Идеята на организаторите е да се задоволи растящата потребност от обучени хора, които да водят туристически групи по пътеките на Врачанската планина. Напоследък тя се радва на все по-голяма популярност като туристическа дестинация.
През Великденската седмица екипът на проекта посети Крайова, за да се срещне с румънския партньор, Търговско-промишлената палата "Олтения". Проектът беше представен пред новоизбраното ръководство на палатата. Обсъдени бяха предстоящите съвместни проектни дейности.


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" -
ПЛАТЕНИ ЛЕТНИ
СТУДЕНТСКИ СТАЖОВЕ

През лятото на 2008 г. чрез участие в Програмата за платени летни студентски стажове на АЕЦ "Козлодуй" 25 студенти ще имат възможност да натрупат практически опит и да придобият професионални умения.
За стаж в атомната централа могат да кандидатстват студенти от Техническия университет в София по специалностите ядрена енергетика (5 места), електроника (2 места), електроенергетика и електрообзавеждане (2 места), автоматика (2 места); от Софийския университет "Св. Климент Охридски" по специалностите ядрена техника и ядрена енергетика (2 места), инженерна физика (4 места) и психология (1 място); от Университета по национално и световно стопанство по специалностите икономика (2 места) и планиране (1 място); от Химикотехнологичния и металургичен университет по специалността инженерна химия (2 места); от Университета по архитектура, строителство и геодезия по специалностите строителство и архитектура (1 място) и строителство на сгради и съоръжения (1 място).
За стажантската програма могат да кандидатстват студенти, които отговарят на следните условия: завършен 3-ти курс по съответната специалност; успех минимум 4.50; много добро владеене на чужд език; компютърна грамотност; регистрация в сайта www.jobs.bg.
Стажовете са с продължителност четири работни седмици и ще се провеждат от 1 юли до 31 август. В рамките на този период, началото на всяка индивидуална програма ще е съобразено с желанието на одобрения кандидат. Всеки стаж се урежда с граждански договор, в който се определят конкретен проект за разработване и отговорно лице от АЕЦ "Козлодуй" за ръководител на проекта.
Неодобрените кандидати могат да проведат неплатен стаж след молба до изпълнителния директор.
Срокът за подаване на документи е от 12 май до 13 юни 2008 г. включително. Допълнителна информация може да се получи от отдел "Човешки ресурси", Снежана Кръстева - експерт, на телефон 0973/ 7-37-88 или чрез e-mail SSKrasteva@npp.bg.


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ПОДКРЕПЯ
ДЕТСКОТО ТВОРЧЕСТВО

На 12 май Иван Генов, изпълнителен директор на атомната централа, официално откри изложба от 100 детски творби, отличени в организирания от АЕЦ Национален конкурс "АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" - ЕНЕРГИЯ - ПРИРОДА".
На откриването в Дома на енергетика в Козлодуй присъстваха участници в конкурса, техните родители и ръководители от София, Свищов, Севлиево, Враца, Плевен, Лом, Вълчедръм, Козлодуй и други градове, представители на ръководството на атомната централа, на Община Козлодуй и на други институции и организации.
Победителите във всяка от трите възрастови групи получиха своите отличия от изпълнителния директор на атомната централа Иван Генов. Връчени бяха и следните награди: на Община Козлодуй - от кмета на Общината Румен Маноев; отличия на Националния дворец на децата в София - от Анжела Орлова, началник отдел "Образование и култура" в Община Козлодуй; награди на ЗАД "Енергия" - от Боряна Найденова, ръководител на офиса в Козлодуй.
През тази година за пръв път беше присъдена специална награда за колекция "Природа", която връчи Васил Иванов, началник на Регионално управление на горите, Берковица.
В конкурса "АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" - ЕНЕРГИЯ - ПРИРОДА", който се провежда за седми пореден път, със свои творби участваха около 700 деца от цялата страна.


ПРИЗ ЗА РЕВИЗОРИ ОТ ВРАЦА

Екип от инспектори от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Враца грабна приза "Най-добър ревизорски екип" за първото тримесечие на 2008 г. Отличниците са - Роза Кръстева (ръководител на екипа), Цветко Генов, Никодим Нанов, Николай Николов, Нина Дамянова, Хари Тодоров, Пламен Христов и Цветелина Иванова. Осемте инспектори излязоха на челни позиции по различни специализирани показатели относно извършвани ревизии, при оспорвана надпревара с колегите си от приходните администрации от Плевен, Велико Търново, Ловеч, Видин, Монтана и Габрово.
На най-добрия ревизорски екип официално бе връчена грамота. Те ще получат и парични премии.

Даниела ХИТОВА


ТРЕТИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ
"ВРАЧАНСКА ПРОЛЕТ"

От 4 до 6 май се проведе III-ти Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет". Враца посрещна девет състава с над 250 участници от България, Гърция, Румъния и Сърбия. Те изнесоха концерти във Враца, Чирен и Згориград. Кулминацията на празника бе гала-концерта на 5 май и дефилето в централната градска част на 6 май сутринта.


КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

Териториалната дирекция на НАП във Враца обяви началото на конкурс за рисунка на тема "Детство мое". Поводът е Международният ден на детето - 1 юни. "Децата са бъдещето и техният талант заслужава нашата подкрепа. Идеята е уникална не само, защото правим такъв конкурс за първи път, а и заради това, че всички награди в него ще бъдат осигурени от лични средства на служителите в дирекцията" - каза Александър Александров, директор на ТД на НАП - Враца.
В конкурса могат да участват деца от 1 до 7 клас. Творбите им ще бъдат разделени в две възрастови групи - от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас. Рисунките ще се събират до 26 май. В журито ще участват художници и представители на приходната администрация. Церемонията по награждаването ще бъде на 30 май.


ЧЕСТИТ 1-ви МАЙ -

ДЕН НА ТРУДА!


ЗА ЗАПЛАТИТЕ, ПОМОЩИТЕ,
ПЕНСИИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ

Некоректни и спекулативни са информациите, че правителството ще вдига пенсионната възраст. Тя няма да се повишава и ще остане такава, каквато е записана в Кодекса на труда, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.
Догодина пенсионната възраст за жените ще стане 60 години, а за мъжете ще остане 63 години, съобщи Масларова. Тя коментира, че научно-техническият прогрес, по-добрите здравни услуги създават възможност хората да работят до по-голяма възраст. Министърът посочи, че ако сега в България тази възраст е 64-65 години, то през 2015 година се очаква прагът да стигне 68 години. ...още


ЗА ПО-СИЛНА И НЕЖНА ЕВРОПА

"Европейска седянка" се проведе във Враца на 24 април 2008 година, Велики четвъртък.
С финансовата подкрепа на Европейската комисия стартира национален проект "Нежната Европа". ...още


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Тържествена литургия за Великден беше отслужена от Врачанския митрополит Калиник, епископ Киприян и свещеници от епархията. В Катедралния храм "Свети Апостоли" се събраха над 200 миряни, които си честитиха Великден. Всеки от тях взе част от благодатния огън, който е символ на светлината и доброто в човека.


ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ

Започват обществените обсъждания на проекти на заповеди на защитени зони по НАТУРА 2000 "Карлуковски карст" и "Врачански Балкан", обявеви по Директивата за опазване на дивите птици.
Защитена зона "Карлуковски карст" е с идентификационен код BG0000332. Защитената зона е разположена в землищата на с. Горник, с. Реселец, с. Бресте, гр. Червен бряг, общ. Червен бряг, обл. Плевен, с. Петревене, с. Тодоричене, с. Карлуково, гр. Луковит, община Луковит, обл. Ловеч, с. Драшан, община Б. Слатина, област Враца, с. Горна Бешовица, община Мездра, област Враца, с. Долна Бешовица, с. Кунино, с. Камено поле, общ. Роман, област Враца, с обща площ 142 250,729 дка. ...още


СИНЯ ПОЗИЦИЯ ПО ПРОЕКТА
ЗА "СИНЯ ЗОНА"

Общинското ръководство на СДС - Враца подкрепя принципно идеята на Община Враца да се регулира движението и паркирането в административния център на града.
Ние смятаме, че предлагания от Кмета на община Враца вариант за разрешение на проблема е неработещ и не би могъл да удовлетвори врачани и нуждите им.
С въвеждането на "Синя зона" в център на града няма да се реши проблема с липсата на паркоместа, още повече че с така представения проект за Наредба се дава възможност на общинските служители и общинските съветници да паркират без ограничение във времето притежаваните от тях автомобили с привилегия пред останалите граждани, без да заплащат за това.
Смятаме, че първо трябва да бъде разрешен проблема с липсващите обществени паркинги в града и едва след това да се пристъпи към предлаганото ограничение, предвидено с проекта за Наредба за въвеждане на "Синя зона". ...още


ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ ВЪЗОБНОВЯЕМИ
ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

По покана на областния управител на София област Емил Иванов, кмета на община Своге Емил Атанасов и изпълнителния директор на "Петролвилла България" инж. Пламен Дилков врачанският областен управител д-р Антонио Георгиев посети строителната площадка на първата по рода си руслова електроцентрала край село Лакатник. Централата е в предпусков период. Официалното й включване ще стане на 10 май. ...още


Редакцията на в. "Зов за истина" предлага да бъде присъдена Наградата на Враца за 2008 г. на скулптора Георги Тишков - посмъртно, за цялостното му творчество.


700 МЛАДИ ТВОРЦИ УЧАСТВАТ
В КОНКУРСА "АЕЦ КОЗЛОДУЙ -
ЕНЕРГИЯ - ПРИРОДА"

Близо 700 деца от цялата страна изпратиха свои творби за участие в организирания от атомната централа конкурс "АЕЦ КОЗЛОДУЙ - ЕНЕРГИЯ - ПРИРОДА". Конкурсът се провежда за седми пореден път, като всяко следващо издание привлича все повече млади творци.
Произведенията, според възрастта на участниците, са разпределени и оценявани в три възрастови групи - от 6 до 8, от 9 до 11 и от 12 до 15 години. Във всяка група са присъдени първа, втора и трета награда, както и поощрения и специални награди. Първото място при най-малките е за осемгодишния Александър Савчев от Козлодуй, във втората група победител е Мартина Янчева (9 г.) от Враца, в трета група - 15-годишната Румена Петрова от Казанлък.
От всички изпратени художествени произведения журито определи 100 творби, които по традиция ще бъдат експонирани в Дома на енергетика в Козлодуй. Официалното откриване на изложбата с отличените творби и награждаването на победителите ще бъде на 12 май 2008 г. от 12 часа.
Пълна информация и списък с имената на наградените участници в конкурса са публикувани на интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" в рубриката "Новини" на адрес:www.kznpp.org.


ЩЕ СЕ ИЗГРАЖДА СОЦИАЛНО
ЗАВЕДЕНИЕ В ПАВОЛЧЕ

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов подписа споразумение със Социално инвестиционния фонд за изпълнение на проект "Нови социални услуги в село Паволче". Проектът е на стойност 374 000 лв. и включва изграждане на сграда за предоставяне на социални услуги.
До момента в селото, в което се развива селски туризъм, няма социални заведения, които да предоставят условия за организиране на обществени мероприятия. Новата сграда ще подобри социалната инфраструктура в населеното място като ще задоволи редица потребности на местните жители. В нея е предвидена зала за младежки занимания, помещение за социален патронаж, обслужващ социално слаби хора, салон за провеждане на обществени прояви и осигурен достъп за хората с увреждания. Работниците, които ще бъдат наети по проекта ще бъдат 14, а след приключването на строителството в сградата ще работят 9 души.
Населението на Паволче е 750 души. В края на миналата година е проведено и Общо събрание на селото, където бъдещите ползватели на сградата са организирали подписка в подкрепа на проекта.

Петя ГАНЧОВСКА


На 23 април в 17,30 часа в РИМХГ се откри изложба, посветена на 130 годишнината от рождението на проф. Андрей Николов


ЗА ПОВИШЕНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ
КЪМ ПРОЯВИТЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯ

На 29 и 30 април Враца бе домакин на първата регионална конференция "Инициативи за повишаване чувствителността на обществото към прояви на дискриминация", организирана от Министерски съвет на Република България, Националния омбудсман, Комисията за защита от дискриминация в Народното събрание и Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси. Форумът дискутира теми и проблеми, свързани с прилагането на българското и еврпоейското законодателство в сферата на дискриминацията и равнопоставеността.


20 000 ЕВРО НА ГОДИНА
ДОКАРВА ЕДНА ФЕРМА ЗА ОХЛЮВИ

България разработва своя програма за развитие на бизнес от отглеждане на охлюви. С тази цел в страната е създаден Национален охлювен клъстер. Той ще развива организирана пазарна ниша от оборудването и осигуряване на консумативите на фермите за охлюви, през обучението на хората до осигурен пазар. Областният управител проведе среща с изпълнителния директор на клъстера Руси Русев и управляващия директор Петя Азманова. Те бяха във Враца, за да запознаят институциите с възможността да се предостави добър бизнес на хора, собественици на земи. Областният управител ще разпореди в Регионалната програма по заетост да бъдат разработени и включени такива проекти. Като пример за вида и дохода от този бизнес представителите на Националния клъстер посочиха следното: Една ферма от 5 декера земя започва с инвестиция от 40 000 лева; от тези средства собственикът влага само две трети, останалите пари получава под форамата на материали, консумативи, ноухау, обучение, осигурен пазар. Клъстерът подписва 10-годишен договор със собствениците на ферми. Тези проекти могат да бъдат включени за кандидатстване за финанси по линия на ЕС - "Развитие на селските райони". Една ферма от 5 декара носи доход от 20 000 евро за една година. Фермата работи и произвежда от март до октомври. През останалото време охлювите сами се заравят и спят. В България вече има 10 такива ферми.
До една година във Петрич ще заработи и фабрика за приемане и обработка на охлювите.


ПО ИСКАНЕ НА КОМИСИЯТА "КУШЛЕВ"

По искане на комисията "Кушлев" във Враца също започнаха съдебни дела. Първото дело е срещу Валери Тодоров - Дебелия за отнемане на 9 имота на стойност 1 851 316 лева и голяма сума пари от наеми и продажби на движимо и недвижимо имущество.
На заседанието на Врачанския окръжния съд бяха заменени две вещи лица по тяхно искане и делото се отложи за 26 юни от 11 часа.
Медицинска бележка отложи и делото срещу Иван Петков - Гуньо. Процесът също е по молба на комисията "Кушлев". Срещу него е подаден иск за отнемане в полза на държавата на 46 имота, пари и коли на обща стойност 994 148 лева.
Делото е отложено за 5 юни.


ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ

В края на март държавният и държавно гарантиран дълг възлиза на 4.74 млрд. евро. Това е записано във водения от Министреството на финансите регистър на дълга.
Вътрешният държавен дълг е 1.56 млрд. евро, а външният - 3.2 млрд. евро. В номинално изражение дългът намалява с около 355 млн. евро спрямо предишния месец.
Намалението на дълга се дължи основно на извършените плащания през месеца, както и на предсрочно погасяване на част от дълга към Световна банка.
Държавно гарантираният дълг през март достигна до 564 млн. евро. Намалението се дължи основно на извършени плащания и на валутно-курсова разлика.
В края на март делът на държавния дълг от общия размер на БВП възлиза на 15%, което е понижение с 1.1 процентни пункта спрямо предния месец.
Делът на външния държавен дълг е 10.1%, а на вътрешния държавен дълг - 4.9% от БВП. Държавно гарантираният дълг спрямо БВП е 1.8%.
В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат 32.9%, а външните - 67.1%.
От началото на годината общите плащания по главници и лихви са за 1.4 млрд. лв., от които 1.12 млрд. лв. по външния и 311 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията, най-съществен е делът на тези в евро - 64.4%, следван от тези в лева - 26.8% и в долари - 8.3%.АЕЦ - ПОДМЯНА НА УНИФИЦИРАНИЯ
КОМПЛЕКС ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА

На 22 април, в София бе подписан договор между АЕЦ "Козлодуй" и украинското Научно-производствено обединение "Радий" (ЗАД "НПП Радий") за подмяна на Унифицирания комплекс технически средства (УКТС) на 3-те канала на системата за безопасност на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". С изпълнението на договора ще се реализира подмяната на една особено значима система за управление на 1000-мегаватовите ядрени мощности. ...още


КАКВО СЕ СЛУЧВА С БЪЛГАРИТЕ
В МАКЕДОНИЯ

ВМРО - Българско национално движение остро протестира срещу продължаващия полицейския произвол и държавно насилие над хората, които се самоопределят като българи в Македония и открито заявяват своето българско национално чувство пред обществеността в Скопие. Последният случай на тормоз над журналиста с българско самосъзнание Виктор Канзуров ясно показва, че само на сто километра от София, столица на държава-членка на ЕС, българи са тормозени със сталинистки методи само заради своята национална принадлежност.
Тази последователна противобългарска политика на управляващите в Скопие, грубо потъпква всички световни и европейски норми и практики за свобода на националното самоопределение и политическото представителство на националните общности, в случая българската общност в Македония.
Не е необходимо съседна Македония да се превръща във "Втора Либия" за местните българи, за да се предприемат най-сетне адекватни и ефективни мерки от българското правителство.
ВМРО настоява българските власти да заявят ясно, категорично и недвусмислено на управляващите в Скопие, че всички процеси на присъединяване на страната им към европейските и евроатлантическите структури преминават през незабавното прекратяване на тормоза и произвола над българската общност в Македония и осигуряването на всички политически и национални права на тази общност, както и спиране на манипулациите върху българската история.

ОБЛАСТЕН
КОМИТЕТ
НА ВМРО - ВРАЦА


22 АПРИЛ - ДЕН НА ЗЕМЯТА

Над 500 ученици от област Враца отбелязаха с различни мероприятия Деня на Земята - 22 април. Изменението на климата за трета поредна година е водеща тема на международната кампания. Мотото на тазгодишната капания бе "Климатът: зов за помощ". ...още


ЛИДЕРСКИЯТ СЪВЕТ
УТВЪРЖДАВА
ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА

На 22 април в 10 часа се събра лидерският съвет на тройната коалиция, който утвърждава промените в кабинета. Промените бяха обсъдени и от Висшия съвет на БСП във вторник. Официално не се съобщават имена на отиващи си или новопредложени министри. Съобщено бе само, че ще има съкращение на зам.-министри и зам.-областни управители с 20-30 процента.


22 АПРИЛ -
ДЕН НА ЗЕМЯТА

Над 500 ученици от област Враца отбелязаха с различни мероприятия Деня на Земята - 22 април. Изменението на климата за трета поредна година е водеща тема на международната кампания. Мотото на тазгодишната капания бе "Климатът: зов за помощ". ...още


СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ
ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов получи Специалната награда за национална структура "За принос в икономическото развитие на България" по време на връчването на годишните отличия на вестник "Икономически живот" - "Бизнесмен на България 2007". Наградите бяха връчени на 17 април на официална церемония в София от заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски.
Отличието е още едно признание за ролята на атомната централа за икономическия растеж на България, коментира Иван Генов, който получи сертификат и художествено изработена пластика.
Съгласно регламента на организаторите, наградите се присъждат на български бизнесмени или на мениджъри в чуждестранни компании, които развиват активна икономическа дейност, осигуряват легална заетост, законно плащат данъци и осигурителни вноски и правят инвестиции в страната.


КОМПЮТЪРНИТЕ ИГРИ
В ПОМОЩ НА ИСТОРИЯТА

• Първо място за Враца
на Националната конференция
“Училището - желана територия за ученика"

От 12 до 15 април 2008 г. в град Пловдив се проведе националната конференция “Училището - желана територия за ученика”. В нея взеха участие 91 презентации от всички областни градове на страната. Екипите представиха своите продукции в две различни направления - постер сесия и мултимедийно представяне. За наша радост първо място взеха представителите на ПТГ "Н.Й.Вапцаров"- Враца. С проекта си "Компютърните игри в помощ на историята", младите учители Ивайло Папов и Владислав Тодоров от ПТГ направиха фурор на конференцията като оставиха отлични впечатления у журито и останалите свои колеги от страната. ...още


ИЗТИЧА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА
ДЕКЛАРАЦИИ

30 април е последната дата за подаване на декларации от гражданите за доходите, които са получили през 2007 г. и за плащането на данъците върху тях. До момента 14 360 жители на Врачанска област са внесли своите декларации в местната приходна администрация. От тях в пощенските станции или в пощенски плик са изпратени почти 3 500 декларации, а 86 - по интернет. ...още


ИСКАМЕ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ПАРИ
ЗА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

България иска от Европейската комисия увеличение на финансовата компенсация за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при откриването на информационен ден по програмата “Интелигентна енергия - Европа 2008”. Според него преговорите вече са започнали. Разчитаме средствата да бъдат поне удвоени, каза министър Димитров. Той припомни, че компенсацията е 550 млн. евро до 2009 г., като до момента от тях са усвоени около 350 млн. евро. ...още


Унищожават
АЛКОХОЛ БЕЗ БАНДЕРОЛ

794 бутилки със спиртни напитки без бандерол отпътуваха към фирма в Лом, където ще бъдат унищожени. Алкохолът е бил иззет в полза на държавата след направени данъчни проверки през периода 1996 г. - 2006 г. и след издаването на наказателни постановления.
Иззетият алкохол е общо 495 литра. Сред напитките без бандерол най-голямо е количеството на водката - почти 270 литра. В списъка с фалшив алкохол влизат също различни видове ракии, уиски, бренди, джин и ликьори.

Даниела ХИТОВА


ТОТЮ МЛАДЕНОВ ПОЛУЧИ НАГРАДА
ЗА ПРИНОС В НАЦИОНАЛНО ПРОУЧВАНЕ

Постоянното представителство на Световната банка в България връчи награда на кмета на Община Враца инж. Тотю Младенов за приноса му в реализирането на проект "Да правиш бизнес". Проектът е реализиран от Световната банка с партньорството на Инспекцията по труда през последните четири години и е свързан с проучване на бизнес средата в България и издаване на брошура.
Награждаването стана на официална церемония в Световния търговски център в София на 17 април. Отличието бе връчено в присъствието на Х. Е. Флориан Фичл - мениджър на Световната банка.


15 ГОДИНИ
ТЕАТРАЛЕН СЪСТАВ
КЪМ ДОМА НА ЕНЕРГЕТИКА

На Козлодуйската сцена бе представен спектакълът "Любов или Лудост", посветен на 15-годишнината от създаването на театралния състав към Дом на енергетика. Сцената събра всички актьори, участвали в състава през годините. Те представиха кратки откъси от всички постановки до момента.
За 15 години в състава са играли над 60 самодейци. Повечето от тях, работещи в АЕЦ - "Козлодуй", имат участия в национални и международни фестивали и множество спечелени награди. Официални гости на събитието бяха сценографът Тодор Тодоров и режисьорите Васил Банов и Максим Генчев. Режисьорката Величка Нейчева прочете поздравителни адреси от името на кмета на Общината Румен Маноев и председателя на ОбС инж. Иво Симеонов, както и от изпълнителният директор на АЕЦ - Иван Генов.

Деница АЛЕКСАНДРОВА


ПОСКЪПВАНЕТО НА ХРАНАТА
ЩЕ Е С УЖАСЯВАЩИ ПОСЛЕДСТВИЯ

Повишаването на цените на хранителните продукти ще има ужасяващи последствия за цялата планета. Това предупреди генералният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан на пролетните сесии на МВФ и на Световната банка във Вашингтон.
Според Строс-Кан ако повишението на цените на хранителните продукти продължи със същото темпо, както досега, това ще доведе до гладна смърт на стотици хиляди души по света и ще унищожи напълно напредъка, постигнат от бедните страни през последните 5 -10 години. След първото заседание от пролетната си сесия МВФ обяви, че наблюдаваната сега икономическа криза е от глобално естество.


КМЕТЪТ НА ВРАЦА ЗАБРАНИ
ПРОДАЖБАТА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ
НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА

Със своя Заповед № 502 от 18 април 2008 г. кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов забрани продажбата на тютюн и тютюневи изделия, вино, спиртни напитки и пиво на лица и от лица под 18 години. За нарушаване на забраната на собствениците и управителите на магазини, питейни заведения и др. търговски обекти ще бъдат налагани административни санкции и парични глоби до 500 лв. в съответствие с чл. 46 от Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност на територията на община Враца.


ТОЙ РАЗШИРИ
ХОРИЗОНТА НА ВРАЦА

На 21 април в ресторант "Славянски кът"- 4 се състоя премиера на книгата "Сила на духа и човечност", посветена на изтъкнатия младежки, партиен и държавен ръководител Иван Абаджиев - човекът, работил за доброто на България до последния си дъх.
Книгата бе представена от Георги Караманев, бивш министър на вътрешната търговия. Спомени и размисли споделиха съпругата Радка Абаджиева, педагози, журналисти, общественици и съратници на Абаджиев от Враца.

В една хладна вечер с диригента на хор "Волна песен" Георги Гетов влязохме в ресторант "Здравец". Малко е да се каже, че сме били близки с Гетов - аз обожавах начина, по който той водеше младите в света на песента и в лабиринта на живота, той пък се интересуваше от нещата, които пишех тогава. Много често в края на работния ден се събирахме - я на работното му място, я в дома му, в КДК или в някоя кръчма. Тази вечер тъкмо отпивахме първата глътка от червеното вино и Гетов, който седеше с лице към входната врата на ресторанта, се изправи, усмихна се широко и аз видях към нас да се отправя висок, строен, къдрокос млад мъж. Иван Абаджиев.
Бях го виждал в Централния комитет на Комсомола, по телевизията, но не се познавахме.
Георги Гетов се ръкува с него, после ме представи:
- Един много остър и много талантлив млад човек.
Иван Абаджиев имаше някаква особена, предразполагаща усмивка. В тази вечер тя почти не слизаше от лицето му. ...още


23 април - Международен ден на книгата

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

По повод 23 април - международният ден на книгата и авторското право за трети път в страната се организира и провежда международната инициатива "Маратон на четенето". Идеята е през седмицата от 21 до 25 май да се организират в детски градини, училища, домове за стари хора и на други места четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.
Международният ден на книгата и авторското право се чества от 1996 година по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за развитие на личността и се отбелязва в цял свят от различни правителства, неправителствени организации и културни институции.
Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца се включва в "Маратон на четенето" с многобройни свои инициативи - изложба-базар на издателство "Д. Яков", четене на любими приказки с деца от детски градини и дом "Зорница", четене на любима книга с ученици от ОУ "Д. Тодоров", "Деца четат на деца", четене на откъси от книгите "Крал-баир- легенди и предания от Врачанско" , "Немили - недраги" и "Лазаре, Цветница и Великден във Врачанския край", среща с творчеството на Калина Малина и драматизация на нейни приказки, "Да четем заедно"-верижно четене на книги, свързани с Деня на земята и Международния ден на младежката активност, с участието на ученици от ПМГ и членове на клуба "Приятели на книгата" и много други.

Олга КАМЕНОВАЗа втора година библиотеката при читалище "Развитие" посвещава тези дни на детската книга и изкуствата за деца. Какво се предвижда през седмицата на детската книга и изкуствата за деца:
- Откриване "Седмица на детската книга и изкуствата за деца" с изложба "Детето и неговият свят" - рисунки и концерт на деца от детските градини "Славейче" и "Слънчице" - 11.00 часа - 21.04.2008г. пред читалище "Развитие".
- Отворени врати на библиотеката - безплатно, колективно записване (с класния ръководител) на читатели от I-те класове на Врачанските училища 21.04 - 25.04.2008г.
- Концерт на Хайгашот Агасян за всички начални училища в града на сцената на читалище "Развитие"- 22.04.2008г., 11.00 часа
- Среща на писателката Мая Дългъчева в читалнята на библиотеката при читалище "Развитие" 25.04. 2008 от 10.00ч.
- Маратон по четене с учениците от III кл. на НУ "Св. Софроний Врачански", 23. 04. 2008 ч. от 14.00 ч.

Мая ИГНАТОВАПРАЗНИЦИ НА ДУХОВИТЕ ОРКЕСТРИ
"ДИКО ИЛИЕВ"

Дванадесет духови оркестри от България и Холандия ще участват в празниците "Дико Илиев" - Монтана 2008. Те се провеждат под патронажа на Министъра на културата. Очаква се проф. Стефан Данаилов да открие тържествено единадесетото им издание, което съвпада с честването на 110-тата годишнина от рождението на самобитния композитор.
Международният фестивал ще започне на 13 май с поклонение пред паметната плоча на Дико Илиев, който в последните десетилетия от живота си твори в областния център на Северозапада. В трите дни на празниците, които нямат конкурсен характер, ще свирят младежки, самодейни и професионални оркестри.
Диригентите на всички духови оркестри, участвали в досегашните 10 издания на празниците, са поканени на среща-разговор на 14 май. Те ще дискутират проблемите и съвременните тенденции в развитието на духовите оркестри. Сред поканените са и д-р Елисавета Вълчинова - Чендова, д-р Дора Малчева, Иван Денов, Христо Тонев, Божана Димитрова, чиито принос за популяризирането на творчеството на Дико Илиев е безспорен.


ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ И ФОТОГРАФИЯ
"НИЕ ДЕЦАТА"

Пета Областна изложба на детски рисунки и фотография на тема - "Ние децата" бе открита в Козлодуй в навечерието на Седмицата на детската книга и изкуства за деца.
Изложбата вече е традиционна за Общински детски комплекс и е инициирана от Школата по изобразително изкуство, с ръководител Мариана Ангелова. "Петата областна изложба се превръща в областен арт - форум, обединяващ все повече млади творци под домакинството и с подкрепата на община Козлодуй", каза Директорката на ОДК - Козлодуй Таня Маркова.
В конкурса за рисунки участие взеха над 260 творби от 15 образователни и културни институции на територията на областта - училища от Козлодуй, Враца, Бяла Слатина, Роман, Мизия, с. Софрониево, с. Галиче и с. Остров. А школата по фотография, която е една от най-популярните в ОДК представи своя авторска фотоизложба, която ще гостува в Дом на енергетика до 20 април.

Деница АЛЕКСАНДРОВА

 


СМЕНИ В КАБИНЕТА

• Премиерът прие оставката
на Румен Петков

Ще инициирам сериозен разговор в коалицията за структурни и кадрови промени в кабинета, защото е нужна ясна политическа подкрепа, а не мандатът на правителството да се изпълни докрай "куцайки", заяви премиерът Сергей Станишев пред парламента, след като петият вот на недоверие към правителството му бе отхвърлен. Близки до правителството източници бяха прави, че Станишев ще стартира веднага разговори за смени в Министерския съвет.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че структурните и персоналните промени в кабинета ще бъдат факт "в най-скоро време", тъй като в противен случай има и външен риск от страна на ЕС... Може би структурните няма да бъдат достатъчни, за да се изчисти имиджа на правителството, което има волята и ресурса да доведе нещата докрай".
Не е изключено БСП и ДПС да накажат НДСВ чрез промяна в настоящата коалиционна формула и по този начин да бъде наказан "бунтът" на жълтите срещу призива на Станишев коалицията да е солидарна в кризата с МВР и искания от дясната опозиция вот на недоверие. Ще получи ли ДПС "бонус" и по-засилено участие във властта за сметка на НДСВ? Кой ще заеме мястото на вътрешният министър Румен Петков?
Успокойте се, консултациите още не са започнали, ще започнат другата седмица - каза Сергей Станишев на журналисти в събота. Властта не може да бъде самоцел, повтори той по време на конгрес на партия "Движение за Социален Хуманизъм". Ще се явим със самочувствие на следващите парламентарни избори, защото България се нуждае от силна левица. ...още


КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

Община Враца ще вземе участие в престижното Международно Туристическо изложение "Културен туризъм", което ще се проведе от 16 до 18 април 2008 г. е във Велико Търново. ...още


 

През изминалата седмица във фоайето на РИМХГ се откри изложба "Великденски писани яйца" на Исторически музей от гр. Велинград.


НАП - ВРАЦАСЪБРА
С 12 МИЛИОНА ЛЕВА ПОВЕЧЕ

С почти 12 милиона лева повече, в сравнение с първото тримесечие на 2007 г., събра Териториалната дирекция на НАП във Враца до края на март. Към тази дата в хазната са внесени общо 30 034 133 лева. За същия период на миналата година са били 18 196 762 лв.
До момента годишният план на местната приходна администрация е изпълнен на 31 %, което е с 5 % повече от предвиденото. Най-голям ръст се отбелязва при данъчните приходи - 182 % или с 10 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Наблюдава се увеличение и на внесените суми за осигуровки.

Даниела ХИТОВА


ОТ 1 ЮЛИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ПЛАЩАТ
ПО ЕДИН ЛЕВ ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ ЛЕКАР

От 1 юли 2008 г. се променя размерът на потребителската такса, която пенсионерите заплащат за всяко посещение при лекар или стомалотог.
Според изменението на Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/, приет от Народното събрание на 27 март и обнародван в бр. 37 на Държавен вестник, жените навършили 60 години и мъжете над 63 години ще заплащат на лекаря за оказаната им от него медицинска помощ сумата от 1 лв., вместо досегашните 2.20 лв.
Разликата между сумите ще се заплаща на лекаря от републиканския бюджет по ред, определен в наредба на министъра на финансите и министъра на здравеопазването, гласи изменението в ЗЗО. Досега пенсионерите заплащаха потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата.
Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се заплаща за оказана медицинска или дентална помощ: преглед, поставяне на диагноза, възстановителни процедури, изследвания, лечение и профилактични дейности. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
Не заплащат такса децата до 18-годишна възраст; бременните; безработните, регистрирани в бюрото по труда; военнослужещите на наборна военна служба; пострадалите при /или по време на отбраната на страната; ветераните от войните и военноинвалидите, задържаните под стража или лишените от свобода, социалнослабите, получаващи помощи по Правилника за социално подпомагане; лицата, настанени в домове, страдащите от заболявания с тежка степен на намалена работоспособност; онкологично болните; медицинските специалисти и страдащите от някои хронични заболявания, определени със списък в Националния рамков договор.

Румяна СТЕФАНОВА


Великденска изложба-базар на рисунки, графики, витражи и изделия на приложното изкуство подредиха във фоайето на Читалище “Развитие” учениците от горните класове от СОУ “Отец Паисий” на 14 април.


ДЕН НА РОМИТЕ

С празничен концерт Козлодуй почете Международния ден на ромите. Участваха деца от СОУ "Христо Ботев" - Козлодуй и ОУ "Васил Априлов" - с. Хърлец. Гости на тържеството бяха ученици от ОУ "В. Левски" - Козлодуй, СОУ "Кирил и Методий" - Козлодуй и Дневен център "Карина" - с. Бутан. Поздравителни адреси връчиха кметът на Общината Румен Маноев и Изпълнителния директор на АЕЦ - "Козлодуй" Иван Генов.


ОБЩЕСТВЕНИЯТ ПОСРЕДНИК Е НЕОБХОДИМ

На 10 април Търговско -промишлена палата -Враца и Фонд за превенция на престъпността - ИГА организираха Информационен ден за популяризиране на институцията местен обществен посредник по проект "Да служи и подобрява", финансиран от Фонд за демокрация на ООН . На събитието присъстваха общински съветници, представители на областна администрация Враца, неправителствения сектор и медии. Основните теми бяха представени от представители на Фонд за превенция на престъпността - ИГА и Институт за развитие на публичната среда, гр. София. Г-жа Малина Димова, обществен посредник на Община Батак, разказа за своята двегодишна практика, като акцентира на основните проблеми, които гражданите представят при подаване на жалбите и сигналите си. Бяха презентирани и анкетните проучвания, направени в общини с действащи обществени посредници, които показват много висок обществен рейтинг на институцията. Особено голям интерес предизвикаха резултатите от проучването, направено сред граждани на Враца. 60% от участниците в анкетата изразяват мнение, че обществото се нуждае от обществен посредник. Те смятат, че проблемите в общината са много и създаването на такава институция в града ще допринесе за подобряване качеството на работа на администрацията.
Над 68% от анкетираните граждани безрезервно биха подкрепили инициатива на Общинския съвет за институционализиране на местен обществен посредник. Анкетираните най-много се оплакват от бюрокрацията, бавно и нелюбезно обслужване в общинска администрация. 21% обвиняват служителите в некомпетентност и липса на квалификация.


УЧЕНИЦИ ПРАВЯТ КЪЩИ ЗА ПТИЦИ

В Козлодуй приключи конкурсът за изработване на най-функционална и красива къщичка-хранилка за птици. Участие взеха ученици от цялата община. Комисия в петчленен състав оцени произведенията по предварително определени критерии - функционалност, естетика, естествени материали и начин на закачване. С първа награда бяха отличени Виктор Първанов и Моника Ангелова от с. Гложене, втора и трета награда получиха Самуил Пенев от училище "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Козлодуй и Антон Неферов от с. Хърлец. Колективна награда бе връчена на СОУ "Христо Ботев". Децата получиха грамоти за участие, компютърни аксесоари, определители за птици и торти. Всичките 39 къщички и хранилки ще бъдат изложени на централната алея в Ботев парк.

Деница
АЛЕКСАНДРОВА


УВЕЛИЧИХА СЕ ДЕКЛАРАЦИТЕ,
ПОДАДЕНИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ

С 267 % повече, в сравнение с миналата година, са подадените по електронен път годишни данъчни декларации от фирми, работещи във Врачанска област. Това стана ясно след края на кампанията по подаване на декларациите по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане, който изтече на 31 март. През 2008 г. от този алтернативен начин на подаване на декларациите са се възползвали 406 дружества. През миналата година са били 152.
На място в пощенските станции или в пощенски плик са подали своите декларации 589 фирми.
Общият брой на подадените данъчни декларации за доходите на фирмите през 2007 г. е 2 536. Това е с 36 процента повече в сравнение с миналата година, когато са били 1 942. Тази година средният ръст за страната е 20 %.

Даниела ХИТОВА


РАЗПРЕДЕЛИХА КВОТИТЕ ЗА БИЛКИ

РИОСВ - Враца разпредели квотите за билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване за 2008 - ма година. Със заповед на министъра на околната среда и водите за Врачанска област са определени допустимите за събиране количества билки от естествени находища на следните видове лечебни растения: червен божур - венечни листа - 300 кг, лечебна иглика - цвят - 500 кг, лудо биле - лист - 200 кг, лечебен ранилист - стрък - 500 кг., шапиче - стрък - 500 кг и лазаркиня - стрък - 300 кг.
За отпуснатите квоти кандидатстваха 7 билкозаготвителя, организирали пунктове на територията на областта.
В РИОСВ - Враца бяха постъпили заявки от седем билкозаготвителя - "Тринити" ЕООД, гр. София, пункт с. Брусен; Любомир Иванов Мишев, с.Игнатица, общ. Мездра; Кооперативен съюз, гр. Враца; Елена Христова Димитрова, с. Чирен, общ. Враца; ЕТ "Нели - Емил" ЕООД, Враца; "Еделвайс - МС" ЕООД, гр. Враца и ЕТ "Дака", с. Ракево. Квотите за билки от лечебни растения бяха разпределени между кандидатите от комисия, в която участваха представители на РИОСВ - Враца, десетте общини, държавните лесничейства и РУГ - Берковица.
През текущата година само изброените билкозаготвители ще могат да събират, изкупуват и извършват търговия с посочените билки. Глобата за всички, които действат в нарушене на посочения режим, е до 3 000 лв според Закона за лечебните растения.

Цв. ВЕРГИЛОВА


ПОЧИСТВАХА РАЙОНА
ОКОЛО ПЕЩЕРА "ЛЕДЕНИКА"

Около 20 човека от областна администрация - Враца почистваха терена около пещера "Леденика" във Врачанския балкан. Районът не е избран случайно. Това е терен, който е държавна собственост. Пещерата е един от стоте природни обекта на държавата, интереса към нея непрекъснато расте, а с началото на пролетта потокът от туристи значително се увеличава. За да бъде уютно и по европейски чисто за всички се проведе тази инициатива. За следващата година екипът на областна администрация подготвя залесителна акция. Предварително ще бъде уточнено подходящото място за засаждане на дървета и съгласувано с ръководството на Природен парк "Врачански балкан".
След завръщането на областния управител от Виетнам Областна администрация ще проведе и акцията по засаждане на 100 акациеви дръвчета. Институцията подкрепя подобни екологични инициативи от 2 003 г., когато в четири поредни години почистваше коритото на река Лева.

Ева КАРАЛИЙСКА


ЛЯВОТО КРИЛО В БСП -
СРЕЩУ РУМЕН ПЕТКОВ

Сергей Станишев трябва да свали подозренията за корупция. Скандалът в МВР свидетелства за липса на професионализъм, за грубо нарушение на правилата, заяви Павел Писарев, представител на лявото крило на БСП. Основният проблем, според Писарев е, че ръководството на червената партия не е взело бързо и категорично решение по казуса. Въпреки това Писарев смята, че е оправдано изчакването на премиера Сергей Станишев, за да се видят данните на прокуратурата и на ДАНС по случая. Както и да се развие скандалът в МВР, участниците в него няма да излязат чисто бели и няма да могат да си върнат общественото доверие. Според Писарев обаче, ако Станишев действа прибързано, ще се хвърли голямо петно върху БСП. ...още


СБОГУВАНЕ С ГЕОРГИ ТИШКОВ

На 6 април 2008 година си отиде от живота скулпторът Георги Тишков.
Със своите търсения, със несъмнения си и упорито развиван талант, той се нарежда сред най-талантливите художници на врачанската земя.
Георги Тишков в истинския смисъл на думата осея врачанската земя със своите творби: паметници, паметни знаци, барелефи, пластики. ...още


Премиера

“СЪН В ЛЯТНА НОЩ”

. Николай Поляков избра Враца за премиера №100 в кариерата си

На 4 април в 19 часа на камерната сцена на Драматично-куклен театър - Враца се играе премиерата на театралната постановка "Сън лятна нощ" от Уйлям Шекспир. Сценичният вариант, постановката и музикалното оформление са дело на Николай Поляков, за когото това беше постановка №100 в кариерата му. ...още


На 7 април заместник министър- председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, заедно със зам.-министри на образованието, транспорта, отбраната и културата от Левицата посети Враца, за да се срещне с партийния актив на Българската Социалистическа Партия.
"Близо трите години на управление на тристранната коалиция са най-ползотворни и успешни през демократичния преход", заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин. Според него вече е надминато нивото на икономическите показатели от 1989 година, което е било немислимо доскоро.
"Правителството полага усилия за максимално усвояване на средствата от Европейския съюз, като се очаква за 7 години в страната ни да влязат над 11 милиарда евро", продължи той.
Според зам.-министър председателя коалицията подготвя и ще развива проекти, които да поставят страната на достатъчно стабилно място в ЕС и които ще покажат как ще изглежда България след 10-15 години.
Във връзка с разгарящия се скандал в МВР той изрази категорично мнение, че е недопустимо да има висши офицери, още по-повече генерали в МВР, които да злоупотребяват, да събират информация и след това да я продават. "Това е системен проблем, те трябва да понесат отговорността си, но което е по-важно - трябва да се смени така системата, че това да не се случва. Надали някой се заблуждава, че това е нещо, което става през последните една, две или три години. Очевидно, че това е трайна практика в МВР. Вместо МВР да бъде насочено към борба с престъпността, в момента хиляди честни служители на министерството се срамуват заради няколко висши служители, които са злоупотребили със своите възможности. Там очевидно ще трябва да се направят значими промени, и персонални - всеки, който е злоупотребявал с властта и с информация, и системни - които са още по-важни, така че това да не се допуска в бъдеще", допълни Калфин.

 


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ОТЧЕТЕ
106,51% ИЗПЪЛНЕНИЕ
НА ПЛАНА
ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ

За първите три месеца на 2008 г. АЕЦ "Козлодуй" ЕАД произведе общо 4 510 564 MWh електрическа енергия. Това е с 6,51% повече от планираните за периода 4 235 020 MWh. Повече от планираното е и доставеното количество за електроенергийната система на страната - 4 248 483 MWh, при планирани 3 983 392 MWh.
За покриване на квотата за регулирания пазар, определена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до края на първо тримесечие АЕЦ осигури 2 951 746 MWh.
Благодарение на това, че през целия период не бяха допуснати нарушения в установения режим на работа и отклонения в технологичния регламент, 1000-мегаватовите 5 и 6 блок работиха с пълна мощност и в съответствие с графика на Централно диспечерско управление (ЦДУ) - София.
На 7 април 2008 г., блоковете работеха с натоварване 100%, съгласно графика на ЦДУ.


ИЗЛОЖБА
НА ПРОФ. ИВАН ФУНЕВ

Художествената галерия във Враца откри на 7 април, понеделник, изложба "Скулптурното наследство на проф. Иван Фунев". Изложбата съдържа 22 творби на именития врачанин, съхранявани във фондовете на врачанската художествена галерия и галерията в гр. Мездра.


ПЪЛНА РЕКОНСТРУКЦИЯ
НА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА

• Община Враца внася като бенефициент проекта за водния цикъл на Враца на стойност 69,7 млн. евро.

На работна среща в Министерството на финансите миналата седмица с участието на консултантите от програма "Джаспърс", експерти от МОСВ, кметовете на двете общини Враца и Габрово, окончателно е одобрен бюджетът на проекта и местния бенефициент.
Проектът ще бъде внесен от община Враца в МОСВ по Оперативна програма "Околна среда" до края на май 2008 г. Той включва пълна реконструкция на водопроводната мрежа и пречиствателната станция на града. Дейностите ще се изпълняват през следващите две години и ще бъдат разкрити 500 нови работни места. Вече са стартирани някои тръжни процедури и до есента на 2008 г. ще започне реконструкцията на водопроводната мрежа в град Враца.
До края на месеца ще продължи работата с консултантите от "Джаспърс" по финансовите услови на проекта и окончателното комплектоване на проектната документация.


 

Кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов поздрави всички врачански медици по повод 7 април - професионалния празник на здравните работници.
За празника във Враца по покана на Междуобластния диспансер за онкологични заболявания гостуваха проф. Иван Черноземски и доц. Здравка Валерианова от Националния раков регистър. На срещата с кмета на Враца двамата онколози споделиха отличните си впечатления от работата на медицинския екип и материално-техническата база на Диспансера, където пациентите получават компетентна медицинска помощ и обслужване, отговарящо на европейските стандарти.
Във връзка с намеренията за разкриване на онкологични кабинети във Видин и Монтана, кметът на Враца Тотю Младенов ще инициира среща с кметовете на двата областни центъра за улесняване на достъпа до медицинска помощ на онкологично болните в тези две области. На срещата тримата кметове ще потърсят взаимните интереси с оглед на възможността местната власт да бъде по-активна при планирането и реализацията на националната политика в здравеопазването.


БЛАГОДАРНОСТ

Ти можеш да пишеш, Узунов, обърна се към мен пациентът, чел съм твои неща, помогни ми. Моля те, напиши за русия мъж, който работи в аптеката на онкологията. Млад човек, а живее със съдбата на всеки болен. Знае, подробно обяснява, консултира. Явно професията му е призвание... А на мене пък ми изпраща лекарствата по пощата, защото съм инвалид.
Човекът седна, въздъхна и продължи: Да знаят хората, че още има човеци и в здравеопазването, човеци в истинския смисъл на думата. Аз нямам как инак да му се отблагодаря, освен с молбата ми към теб - да напишеш два-три реда. А и на 7 април има празник. Напиши. И заради мен, и заради врачани - нека се гордеят с този млад човек.
И се просълзи.
Не можех да не му изпълня желанието. Обещах.
Не му казах, че този млад човек е мой син.

Иван УЗУНОВ


ПРИЗИВ ДА СЕ СЪХРАНЯТ
ИДЕИТЕ НА СИМЕОН

Масирани публични акции бележат седмата годишнина от обръщението на бившия цар Симеон Сакскобургготски, когато той обяви, че влиза в политиката и ще оправи жизнения стандарт на българите за 800 дни. По този повод 23 известни личности излязоха в неделя с призив за повече толерантност и градивност в обществото. ...още


Българи от всички страни, съединявайте се!

ПОБРАТИМИТЕ:
ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА
И ОБЩИНА ДУДЕЩИ ВЕКИ

На 30 март 2008 г. бе сключен договор за побратимяване между община Бяла Слатина, в която се намира село Бърдарски геран, населено с банатски българи, и община Дудещи Веки (Стар Бешенов), най-голямото село с банатски българи в Румъния. Инициативата за този договор е от страна на жителите на Бърдарски геран, които никога не са прекъсвали връзките със своите роднини в Банат.
Тази година с. Стар Бешенов чества 270 години от основаването си и това бе повод да се даде официален статут на връзките между банатските българи, живеещи на териториите на България и Румъния. ...още


На 29 март
Враца се раздели
със своя зограф
ЛЮДМИЛ
МЛАДЕНОВ.

Художник с ярко демонстрирана българска душевност, близък до народния живот, до народните поверия, до българските фолклорни и обредни мотиви, до иконописната школа. Едновременно - с будно съвременно мислене, с верен усет за новото и модерното. Художник с дълбок интелектуален заряд. С тънък усет и чувство за хумор. За самоирония. Самобитен.
Людмил Младенов, за когото рисуването беше любов, взаимност, ни остави талантливите си платна, които ще учат на българщина и ще възвисяват поколенията българи.


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" -
ПРОМЯНА В СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ

След вписване по реда на Закона за търговския регистър, от 26 март в АЕЦ "Козлодуй" са в сила направените от министъра на икономиката и енергетиката промени в състава на Съвета на директорите (СД) на дружеството. С решение на министър Петър Димитров за член на Съвета на директорите е определен Красимир Янков.
Кирил Николов, досега член на СД и зам.-изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", от 27 март 2008 г. е назначен за директор "Производство", а Александър Николов, досега директор "Производство" - за ръководител на управление "Експлоатация". ...още


ЗАПОЧНА ПЛАЩАНЕТО
НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ

От 31 март започна плащането на местните данъци и такса битови отпадъци за 2008 г. За първи път тази година собствениците и ползвателите на имоти получават съобщения за размера на данъка и таксата от Община Враца. ...още


ЗАСЛУЖЕНО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

По повод международния ден на театъра - 27 март кметът на община Враца Тотю Младенов изпрати поздравителен адрес до директора и колегията на Драматично-куклен театър Враца. Заедно с пожеланията за здраве и творчески успехи, кметът подчертава и заслуженото удовлетворение от труда на режисьори, актьори, организатори, театър-майстори, административен и технически екип и приносът им за 70 годишната история и традиции на театъра във Враца.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ -
ВЪВ ВИЕТНАМ

На 26 март областният управител д-р Антонио Георгиев замина на 10-дневно работно посещение в Република Виетнам. ...още


ПОЛСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВРАЦА

На 26 март кметът на Враца инж. Тотю Младенов сключи споразумение за съвместна дейност в областта на висшето образование с ректора на университета Wyzsa Szkola Umiejetnotnosci im. Stanislawa Staszica - гр. Келце, Република Полша д-р Анджей Блахут. На срещата е обсъдено откриването на филиал на полския университет във Враца. ...още


ОТЛИЧИЯ ЗА МЛАДИТЕ ВРАЧАНСКИ ПЕВЦИ

Златен медал от IV-тия Национален конкурс "Орфеева дарба" завоюва Средношколския смесен хор на СОУ "Отец Паисий" Враца. Под диригентството на Томислав Аспарухов младите певци омаяха проф. Илка Попова и проф. Галина Стоянова - членове на журито, с изпълнения на песните "Бре, Петрунко", "Тебе поем" (църковно песнопение) и "Спиричуел". Конкурсът за хорове и индивидуални изпълнители се състоя на 29 март 2008 г. в аулата на Софийския университет.
В категорията класическо пеене златен медал спечели Николай Заров - XI клас, а Калин Иванов от XII кл. се окичи със сребро.
Средношколският хор и солистите са поканени да участват в гала-концерта на 19 април в кино "Възраждане" - София.


ЖИВОТ В ТРОЙКА

Клубът на дейците на културата и Регионална библиотека "Христо Ботев" представиха на 26 март книгата "Живот в тройка" на Станимир Кискинов.
Станимир Кискинов е доктор по политология и бакалавър по астрология. Работи в Културния отдел на Посолството на САЩ в България и преподава социология в СУ "Св. Климент Охридски". Ако някога сте попадали в любовен триъгълник, тази безпардонна, нестандартна и същевременно елегантно написана книга би следвало да ви заинтригува. Кискинов пише за дълбочината на човешките отношения, за постепенното узряване на любовта, за познаването на истинските чувства и за търпението към другия…
Романът "Живот в тройка" е спечелил финансиране от конкурса на Национален фонд "Култура" за преводи на съвременна българска литература на чужди езици.


СПЕЦИАЛИЗИРАНА АПТЕКА

Аптека "Узунови" предлага всички екстемпорални (подготвящи се) форми - прахове, миксури, линименти, мехлеми, кремове, пилюли, глобули, супозитории. Специализирала се е в областта на дерматологията и отто-рино-ларингологията (уши-нос-гърлени заболявания).
Доказан е терапевтичният ефект на комбинирания мехлем, съдържащ флуцинар, цинков окис, ланолин, вазелин и варова вода при всички видове дерматити, включително и такива на алергична и бактериална основа. Мехлемът може да се прилага и при малки деца. Години наред покойната дерматоложка д-р Веса Георгиева го е предписвала с много добър ефект при цитираните заболявания. Ефектът на мехлема беше потвърден от пациенти от цяла северозападна България. Вместо противоалергични средства и кортизони, тя включваше хомеопатични препарати, които оптимизираха действието на мехлема. Морално е последният да бъде наречен на името на покойната кожна специалистка. ...още


МЛАДЕЖИ УПРАВЛЯВАТ ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ

На 26 март Община Козлодуй посрещна 17 младежи от местните училища, които проявиха самоинициатива и желание да се запознаят отблизо с работата на администрацията. Младите хора бяха разпределени в различните отдели, заемайки длъжности от всички нива на общинската структура - кмет, заместник-кмет, председател на ОбС, секретар, директори на дирекции, началници на отдели, Връзки с обществеността.. В реална обстановка новите "управляващи" се запознаха с дейностите и отговорностите на общинските служители - оперативки, изготвяне на документи и проекти, работа с медии и протоколни дейности и др. На финала децата получиха сертификати за участие в проекта и споделиха впечатления от протеклата работа.
Посещението е част от семинар, организиран от Младежки общински съвет по проекта "През творчество към социална интеграция на юношите и младите хора"на ОДК.

Деница
АЛЕКСАНДРОВА


ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ
ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ

До 25 март 900 фирми и еднолични търговци от Врачанска област са подали годишните си данъчни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Това е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато са били подадени 534 декларации.
Всяка четвърта декларация през тази година е изпратена по електронен път.


НАП-ВРАЦА ПОДОБРЯВА
КОМУНИКАЦИЯТА С КЛИЕНТИТЕ

Още един начин за подобряване на комуникацията си с клиентите инициира Териториалната дирекция на НАП - Враца. От 27 март дирекцията стартира обновяването и допълването на своята база данни с електронни адреси на фирми и граждани.
Всички клиенти, които подават декларации или посещават местния клон на приходната администрация по различни поводи, ще бъдат приканвани да посочат e-mail за връзка. Това е още една възможност дружествата и физическите лица да получават актуална информация и да бъдат потърсени от служителите при несъответствия в декларациите.
В момента в базата данни на ТД на НАП - Враца има 720 електронни адреса на свои клиенти.

Даниела ХИТОВА


ЕЛЕКТРОННИЯТ ОТЧЕТ И ПОДПИС
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ЛЕКАРИТЕ

От 1 април 2008 г. извършените от общопрактикуващите лекари и специалисти медицин- ски дейности трябва да се отчитат пред РЗОК-Враца задължително на електронен носител, а отчетите трябва да бъдат подписани и с електронен подпис, предвижда указание на УС на НЗОК.
Въвеждането на електронния подпис има за цел да опрости процедурата по отчитане на медицинските документи, като отпада необходимостта от представяне на амбулаторни листове от извършените прегледи. В същото време се запазва възможността за отстраняването на технически грешки в медицинските документи на място в РЗОК от съответните длъжностни лица.
Електронният отчет ще улесни работата на лекарите и специалистите и ще гарантира извършването на по-качествени и ефективни проверки от страна на касата върху работата на изпълнителите на медицинска помощ. През февруари 328 от общопрактикуващите лекари и специалисти са представили в здравната каса месечните си отчети на електронен носител, подписан с електронен подпис. Това представлява близо 95,8% от всички семейни лекари и 81,6% от специалистите, работещи в лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ.

Румяна СТЕФАНОВА


ZOVZAISTINA.COМ -

ЕДНА ГОДИНА В МРЕЖАТА

Неусетно измина една година от първия пролетен ден на 2007 година, когато вестник "Зов за истина" отвори своя нов дом във виртуалното пространство на интернет на адрес www.zovzaisrina.com. Идеята беше да предоставим възможност на всички почитатели на вестника, а и на тези, на които е скъп градът ни, но са далеч от къщи, да научават новините, да усещат пулса на Враца. Една година по-късно можем да направим равносметка. А тя е 30 000 посещения. 30 000 пъти читател е отворил страница на адрес zovzaistina.com за да се доближи до родния град, или просто да прочете интересен материал, интервю, епиграма или стихотворение, да види снимка от събитие или от красива местност, критично или с удовлетворение да погледне на работата на "водачите" на града, областта, държавата... Радостен за екипът ни също е и фактът, че въпреки че не сме предприемали агресивна или скъпа рекламна кампания, тенденцията е броят на посещенията на електронният ни адрес да се увеличава. Надяваме се да продължаваме да сме на нивото на читателите си, изпъстрили със светлинките на компютърните си екрани цялото земно кълбо. Няма да ни стигне мястото тук, за да изброим всички държави, градове и селца, където ни четат, но който се интересува, ще може да намери картата със местонахождението на всички наши приятели на познатия вече адрес - ZOVZAISTINA.COM.

Вижте къде ни четат чрез Google Earth. Натиснете тук!


"СИМВОЛИТЕ НА ВРАЦА -
СИМВОЛИ И НА БЪЛГАРИЯ"

Обществен съвет, съставен
от специалисти в областта
на туризма, спорта, културата, историческата наука и медиите определи осем символа на Враца. Това са скалите на Вратцата, пещерата Леденика, паметникът на връх Околчица, средновековните кули - Куртпашовата и кулата на Мешчиите, Рогозенското сребърно съкровище, Сребърният наколенник от Врачанското съкровище и Плочката с пиктограми от с. Градешница.
Гласуването за символите на Враца започна в интернет на адрес http://infobulgaria.info. От 1 до 25 април 2008 г. врачани и приятелите на града ще могат да изразят предпочитанията си и чрез талони в Община Враца, пощенски салони, големите вериги магазини, клубове, библиотека "Христо Ботев" и др. От резултатите в гласуването зависи кои от символите на Враца ще бъдат обявени и за символи на България. Те ще бъдат включени в луксозни каталози, преведени на шест езика и разпространени на големите международни туристически борси и дипломатическите мисии на България по света.
Регионалния кръг от кампанията във Враца се провежда под патронажа на кмета на общината инж. Тотю Младенов.


ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ НА
ТУРИЗМА ПО РЕКА ДУНАВ

Заместник областния управител Николай Миковски и екип на Областна администрация коментира с румънски партньори проект за развитие на туризма по река Дунав.
Асоциацията на дунавскитне общини "Дунав" и румънска асоциация, техен партньор, изпълняват проект по линия на ФАР - Трансгранично сътрудничество "Развитие на туристически пристанища по поречието на р. Дунав, започвайки от Мехединци - Видин до Олт - Плевен". ...още


Инициативата "Хубава си, моя горо" ще бъде продължена със засаждане по 100 дръвчета от общинската и областната администрации.


СЪТРУДНИЧЕСТВО

Врачанският областен управител е получил известие от областния управител на словашката област Нитра инж. Милан Белица, че Парламентът на Нитра е гласувал и одобрил подписването на общо споразумение за сътрудничество с област Враца.
Подписването ще стане във Враца през юни, когато тук ще бъде инж. Белица и негов екип. Поканата към тях е да бъдат гости по повод празника на град Враца и отбелязване годишнината от гибелта на Ботев и неговата чета - 1 и 2 юни. Областният управител е изпратил покана и ученици от средни училища в Нитра да се включат в Националния поход. Поканата е приета.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ
ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
НА ИТАЛИАНСКА
НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА
ОРГАНИЗАЦИЯ

Заместник областния управител Николай Миковски и екип на Областна администрация коментира с румънски партньори проект за развитие на туризма по река Дунав.
Асоциацията на дунавскитне общини "Дунав" и румънска асоциация, техен партньор, изпълняват проект по линия на ФАР - Трансгранично сътрудничество "Развитие на туристически пристанища по поречието на р. Дунав, започвайки от Мехединци - Видин до Олт - Плевен". ...още


РАЗДАВАТ ХРАНИ
НА СОЦИАЛНО СЛАБИ

На среща, организирана от областния управител, директорът на БЧК - Враца Гергана Михалчева информира заместник-кметовете и предеставителите на общините, отговарящи за хуманитарните дейности, за предстоящия старт на проект на МТСП и ЕС. Проектът е за подпомагане с хранителни запаси на социално слаби хора. Той е с продължителност 9 месеца - започва през май и приключва през януари следващата година. Агенцията за социално подпомагане вече е определила списъците с хора в цяла България, които ще получават помощите през посочения период. Един комплект съдържа пакетирани брашно от 2 кг, ориз и захар по 1 кг. Общото количество продукти, които ще получи всеки социално слаб българин от този списък, е 25 кг. в течение на 9-те месеца. В страната това са 350 хил. души.ИЗЛОЖБА

На 21 март седем врачански художнички - Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Мария Исаева, Катя Василева, Елица Александрова, Ирена Антонова и Клавдия Мариус Христова откриха изложба в залата на КДК.


ПО СТЪПКИТЕ НА
БОТЕВАТА ЧЕТА

193 000 лева допълнителни средства за дейности по провеждане на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" поиска от Министерството на финансите Областния управител д-р Антонио Георгиев. През настоящата година очакваме в похода да се включат и групи от Република Сърбия, Република Словакия и Румъния с по 15 участника.


МЕДИЦИНСКАТА ПОМОЩ
ПРЕЗ 2008 Г.

Районната здравноосигурителна каса във Враца финализира подписването на договорите с изпълнителите на медицинска и дентална помощ, работещи с касата през 2007 г. и подали документи за изпълнение на дейност и през 2008 г. Към 17 март сключените договори са 432. Медицинското обслужване на населението от област Враца ще бъде обезпечено от 119 семейни лекари. Най-голям е техният брой в община Враца - 46 души. Извънболничната дентална помощ ще се осъществява от 96 зъболекари на индивидуална практика, 5 групови практики и 1 медико-диагностичен център. Специализираната извънболнична медицинска помощ ще се реализира от 15 медицински центъра, 1 ДКЦ, 4 медико-диагностични лаборатории. Действащите договори на лекари специалисти на индивидуална практика са 102, а на групова практика - 2.
Болничната помощ от областта ще се осъществява от 12 лечебни заведения, сключили договори за изпълнение на 595 клинични пътеки. ...още


ИМА ЛИ ВАЛЬО ТОПЛОТО
ВЪВ ВРАЧАНСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ?

Лъжат ни с парно в топлото време, оплакват се софиянци. Лъжат ни с пари в топлото време, казваме ние във Враца и обвиняваме "Топлофикация" - Враца, че е следващото Вальо Топлото. Във врачанския монополист измислят свои, временни правила, според които изневиделица ни задължават с огромни суми, без дори да сме подозирали като как са се формирали. Въпросът е, няма ли кой да ги вкара в някакъв законов път, в спазването на приети правила и норми. ...още


Я, КАКВИ ИМПЕРИАЛИСТИ!

От времето на Иван Костов продажността е качество на в. "Конкурент", което никой не може да им отрече. Тогава издаваха стр. 3-та - за софийското СДС (?!), после обслужваха всяка следваща власт - царска, червена, Гъндева... Днес получават необходимото за "информационно обслужване" от Областната управа (представител на Тройната коалиция) и на Община Враца (ГЕРБ).
Естествено е да признаем, че се специализираха не толкова в информацията, колкото в "обслужването".
Парите са важни за всички, но за тях те са всичко. Естествено е, при това положение, да нямат усет за други ценности. ...още


КАЗАНОТО СЕ ЗАБРАВЯ,
НАПИСАНОТО ОСТАВА

В разговори с него съм слушал колко обидно кратък е човешкият живот. Кога литват годините и как сякаш невидима вихрушка ги отмята назад. По пътища, по остри завои, с изненади и надежди. И винаги в стремеж към хоризонти, които никога не достигаме.
Илия Борисов.
Роден е в ломското село Брусарци, сега град. Детството му преминава в тревожните години на Втората световна война. Живее труден живот в многолюдно семейство, но расте с потомствен порив и стремеж да бъде верен на родови традиции, национална гордост и памет.
По какви ли не пътища пътува Илия Борисов - журналист, общественик, културен и читалищен деец. Повече от 55 години журналистиката е негова съдба и участ - близка, скъпа, смисъл на целия му живот. Още с първите си дописки като ученик в ломската мъжка гимназия "Найден Геров" Илия е завладян от печатното слово. Разбира, че казаното се забравя, написаното остава. ...още


БРЮКСЕЛ ДА ГЛЕДА В ПАКЕТ
ЛИТОВСКАТА "ИГНАЛИНА"
И АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Ако въпросът за затварянето на литовската атомна централа "Игналина" бъде преразглеждан на европейско ниво, това трябва да се направи и за АЕЦ "Козлодуй", заяви премиерът Сергей Станишев.
При посещението си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет той се е срещнал с премиера на Литва, който се опитва да предоговори сроковете и условията за закриването на "Игналина", предвидено за 2009 г.
Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са много по-модерни, не са от чернобилски тип и в тях са вложени много пари, включително и на европейските данъкоплатци, каза министър-председателят.
Литовският премиер Гедиминас Киркилас е уведомил Станишев за тежкото положение, в което може да изпадне страната му следващата година, когато трябва да затвори ядрената електроцентрала "Игналина", тъй като тя осигурява до 80 на сто от електричеството в Литва. ...още


БИЗНЕСЪТ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
НА СРЕЩА ПРЕЗ ЮНИ ВЪВ ВРАЦА

Председателят на Български Икономически форум Георги Табаков и кметът на община Враца Тотю Младенов подписаха договор за съвместно организиране на Международен Икономически форум Дунав на 10 и 11 юни т.г. в град Враца. Идеята за организирането на Форума във Враца е била обсъдена на работна среща с кмета на общината, зам.-министъра на икономиката Ана Янева и двадесет водещи фирми от региона преди две седмици.
Враца е първият град след София и Пловдив, който става домакин на подобен международен форум и първата голяма инициатива на ръководството на Община Враца за промотиране на възможностите за инвестиции и развитието на бизнеса в Северозападния район за развитие. ...още


Област Враца и Уелс са потенциални партньори в регионалното междудържавно сътрудничество. Първите реални контакти на сближаване ще започнат в края на май. Това стана ясно след работното посещение на д-р Антонио Георгиев и кметът инж. Тотю Младенов в Лондон.


ЗАЩИТЕНА ЗОНА
"ЗЛАТИЯ"

Започват обществените обсъждания на проекта на заповед на защитена зона по НАТУРА 2000 "Златия". Тя се обявява по Директивата за опазване на дивите птиците.
. Защитената зона е разположена в землищата на с. Бутан, с. Гложене, гр. Козлодуй, с. Крива Бара и с. Хърлец, община Козлодуй, с. Манастирище, с. Михайлово и с. Хайредин, община Хайредин, с. Софрониево, община Мизия, област Враца, с. Бъзовец, гр. Вълчедръм, с. Горни Цибър, с. Златия, с. Разград, и с. Септемврийци, община Вълчедръм, област Монтана.
От 8 март всеки може да се запознае с проекта на заповедта за защитената зона чрез страниците на МОСВ на адрес www.moew.government.bg или в сградата на РИОСВ - Враца.

Цв. ВЕРГИЛОВА


"МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН"

За четвърта поредна година Община Враца се включва в кампанията на "Джуниър Ачийвмънт" - "Мениджър за един ден".
На 18 март 2008 г. фондация "Джуниър Ачийвмънт България" организира националната инициатива "МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН", която дава възможност на ученици от цялата страна да съпреживеят един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните институции и неправителствените организации.


КРАДАТ ЦВЕТНИ МЕТАЛИ
И ВЪВ ВРАЦА

Във връзка с все по-наглите кражби на кабели от съобщителни мрежи във Враца, в Община Враца се проведе среща на представители на "БТК" АД като най-засегната страна от зачестилите прояви, РПУ-Враца и собственици и управители на фирми и изкупвателни пунктове за цветни метали.
Кражбите на далекосъобщителни кабели са характерно явление за други райони на Врачанска област, но за град Враца са относително нови. Само за последния месец и половина са станали 6 големи кражби на територията на град Враца. Две са по-значимите посегателства на ул. "Георги Апостолов". Те са оставили жителите на Косталево, Паволче и Челопек без комуникации в продължение на 12 часа. Две кражби са станали по-рано по трасето Враца - Мездра в района на бензиностанцията на "Петрол" и още две по трасето Враца - Чирен.
Собствениците на изкупвателни пунктове се ангажираха да следят за някои специфични белези, които биха указали произхода на материала - количество мед над 5-10 кг. или обгорен метал. При съмнения за крадена мед от далекосъобщителната мрежа изкупвачите ще подават сигнал до органите на полицията и ще съдействат за разкриването на лицата, извършители на кражбите.Социолозите:
ЧЕТИРИ ПАРТИИ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА

ГЕРБ ще има преднина от 8 % пред БСП, ако парламентарните избори са днес и ако повече от половината избиратели отидат до урните. Това сочат данните на Барометър.инфо, оповестени в неделя от координатора на агенцията Николай Николов. Партията на Бойко Борисов би получила 39,28 %, а БСП - 31,30%. Данните са при избирателна активност 54,6 %.
Общо четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", ще влязат със сигурност в парламента, а други две - СДС и ВМРО са на границата да прескочат 4 % бариера.
ДПС биха получили 9,85 процента, "Атака" - 7,48 на сто, СДС - 3,87 %, ВМРО - 3,74. ДСБ събира 1,50 на сто. НДСВ фактически изчезна от полезрението на избирателите и събира под един процент.
ГЕРБ би спечелила 21,5 на сто от гласовете. Социолозите отчитат спад с 3 процента на доверието към ГЕРБ, в сравнение с месец декември миналата година. Те обясняват този резултат с реалното участие на партията в политическия живот след местните избори.
Червените биха спечелили 17%. БСП остава устойчиво втора сила. ДПС разчита на твърдия си електорат и ще има 5,5% от гласовете. Към "Атака" има лек спад и партията ще спечели 4%. Подкрепата за ВМРО се е увеличила.


НОВА КОМПЮТЪРНА ЗАЛА
ПОДАРИ БТК
НА СОУ "ХРИСТО БОТЕВ"

Учениците от СОУ "Христо Ботев" във Враца вече имат повече възможности за обучение и подготовка. В учебното заведение официално беше открит нов кабинет, който е оборудван с 12 компютъра от Българската телекомуникационна компания. ...още


ТЪРСИМ ДИРЕКТНО
ИНВЕСТИТОРИ
И ПАРТНЬОРИ ОТ САЩ

Българо-американската палата се намира в Холивуд, Калифорния. Нейният президент е д-р на икономическите науки Огден Пейдж, който е българин, но от 25 години живее в САЩ. Контактите с д-р Пейдж бяха осъщестевни от Областния управител. ...още


БЯЛА СЛАТИНА ИЗДИРИ СВОИ ЧЕДА В РУМЪНИЯ

През януари 2008 г. община Бяла Слатина обяви, че е инициатор на кампания "Роднини отвъд Дунава", с която желае да даде пример и на други общини в България да издирят потомците на българите, които са напуснали родните места по време на турското робство и преминавайки Дунав, са намерили подслон при румънските воеводи. Връзките между българите отсам и оттатък Дунав могат да се задълбочават, като по този начин всички ние помогнем на потомците на преселниците да запазят паметта, историята, езика си. ...още

 


НЯМА ДА ИМА
НОВИ ИЗБОРИ
ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

Върховният административен съд се произнесе по делото, заведено по жалба на Политическа партия "Новото време". Върховният административен съд обяви за нищожно решението на Врачанския съд за касиране на изборите.
В мотивите на висшата инстанция се казва, че неправилното съхранение на изборните книжа не влияе на резултата от гласуването.
Това означава, че няма да има нови избори за общински съветници във Враца.


ПРОГРАМА ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ
НА УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА

Общинският съвет - Враца одобри Програмата за оптимизация на училищната мрежа, предизвикана от демографския проблем и делегираните бюджети. От учебната 2008 - 2009 година ще престанат да функционират училищата в Горно Пещене, Мраморен, Лиляче, Чирен, Бели Извор, кварталите Кулата и Бистрец. В Тишевица, Баница и Девене ще се обособят средищни училища. През учебната 2008-2009 година ще запазят дейността си училищата в Нефела, Паволче и Три кладенци.
Внесената от зам.-кмета Силвия Драйчева програма бе подкрепена от 21 общински съветници, петима бяха против, деветима се въздържаха.
Кмета на Общината инж.Тотю Младенов каза, че целта на това трудно решение е не да се закриват училища и да се закрие професията учител, а да се даде равен достъп до качествено образование на учениците, а на учителите - достойни доходи. Защото ако не се оптимизира училищната мрежа, много училища ще фалират.


ЗАПОЧВА ПРОЛЕТНОТО
ПОЧИСТВАНЕ НА ВРАЦА

Със Заповед на кмета на община Враца инж. Тотю Младенов датата 15 март 2008 г. е определена за пролетно почистване на град Враца и общината. Общинското ръководство се обръща с призив към гражданите на Враца и кметствата, фирми и институции да предприемат различни инициативи за почистване и благоустрояване на прилежащите територии. ...още


Пролетно изсветляване


ЩЕ ИМА ЛИ ВЪВ ВРАЦА
ФИЛИАЛ НА СОФИЙСКИЯ
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ?

Областният управител д-р Антонио Георгиев, кметът на Враца инж. Тотю Младенов и зам.-кметът по здравеопазване на община Враца д-р Слави Георгиев се срещнаха с директора на Медицинския колеж Пенка Маринова и 8-членна Експертна комисия по Акредитация. Комисията бе във Враца и проверява готовността на Медицинския колеж да стане филиал на Софийския медицински университет. Това е заявеното желание на ръководството на колежа през месец юни миналата година.
Експертната комисия е от Националната агенция по оценка и акредитация към МОН. Областният управител и кметът дадоха своята подкрепа за превръщането на Колежа във врачански филиал на Медицинския университет.
Крайният резултат ще се чака след около месец от приключване на проверката .


ЖИВОПИСНИЯТ БИСЕР - ”ВРАТЦАТА”

два ли има любител на природната хубост, който да не изпитва възторг и възхищение от скалното ждрело Вратцата - причудливото природно образувание в югозападната част на Враца, на малко разстояние от старинния квартал Кемера.
На площ от около два хектара се издигат страховити скали, с импозантен красив вид, а под тях се вие забързаната към полето река Лева. Окото не може да обхване цялата величествена панорама. Сърцето трепва от гледката и от легендите, които се мълвят. ...още


Д-Р АНТОНИО ГЕОРГИЕВ
И ИНЖ. ТОТЮ МЛАДЕНОВ
УЧАСТВАТ В КОНФЕРЕНЦИЯ
В ЛОНДОН

По покана на българския посланик в Англия д-р Лъчезар Матев в конференцията на тема "България и Великобритания - съвместна работа за изграждане на успешни общини" ще участват двама врачани. Областният управител д-р Антонио Георгиев и кметът на община Враца инж. Тотю Младенов отлетяха за Великобритания, за да представят региона и общината като възможности за сътрудничество с партньори от Обединеното кралство. ...още


ОБСЪЖДАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ
НА СИСТЕМА
ЗА ВИДЕО-НАБЛЮДЕНИЕ

На 6 март 2008 г. се проведе разширено заседание на Комисията по обществен ред и сигурност към Общински съвет - Враца с участието на представители на Областна дирекция Полиция, сектор "Пътна полиция" и Районното полицейско управление във Враца. Целта на срещата бе да се разгледат получените три предложения за изработване на работен проект за изграждане на система за видео наблюдение на град Враца. Системата ще включва няколко модула - наблюдение на централната градска част, кръстовища, входните и изходни магистрали на града, училища и др.
Комисията ще продължи работата си и ще излезе с мотивирано предложение до Кмета на община Враца и Общинския съвет.


СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ЗАТВАРЯНЕТО
НА ЯДРЕНИТЕ МОЩНОСТИ

Приключи първа фаза oт проекта "Обучение за социално-икономическото възстановяване от затваряне на ядрените мощности" по Програма "Леонардо да Винчи" в град Уайтхевън, Великобритания. В групата, участвала в едноседмичния обмен, бяха заместник-кметът на Община Козлодуй Димитър Попов, общинските съветници Марин Стефанов, Симеон Симеонов и Георги Гьошев, както и представителят на АЕЦ - "Козлодуй" Валентин Станчев. ...още


КОМПЮТРИ ЗА ДОМА
ЗА СТАРИ ХОРА

Областният управител д-р Антонио Георгиев подари 3 компютърни конфигурации на Дома за стари хора в Липница.
Домът за възрастни хора "Баба Марта" ще отвори официално врати в края на месец март. Новопостроената сграда беше готова през 2 005 година с цел да бъде Дом за деца, лишени от родителски грижи. С оглед политиката на правителството такива деца да бъдат отглеждани и възпитавани в друг тип домове, сградата стоеше празна. С протокол № 44 от 23 февруари миналата година Общинският съвет на Мизия взе решение и промени статута му в Дом за възрастни хора. В него все още няма настанени обитатели. Капацитетът на Дома е 40 човека. Има обособени помещения за занималня, дневна, приемна, медицински кабинет, столови. За възрастните хора ще се грижи 23 -членен екип - четири медицински лица, 10 санитари и административен персонал.

Ева КАРАЛИЙСКА


ЗВЕНО ЗА ЗАЩИТА
НА ПОТРЕБИТЕЛИ
СЪБИРА ЧЛЕНСКИ ВНОС
ОТ ТЪРГОВЦИ

В Община Враца са постъпили сигнали от търговци, че звено за защита на потребителите, ръководено от Никола Германов е сключвала договори с тях с твърдението, че парите за членска внос са постъпвали в Общината.
По този повод уведомяваме всички юридически лица в сферата на търговията, че Община Враца по никакъв повод не е упълномощавала Регионалното звено за защита на потребителите с ръководител Никола Германов да сключва договори и да събира членски внос. Правомощията на комисията са определени в Закона за защита на потребителите. Всички други действия са превишаване на правомощията им.


Цвете и красиво пожелание за всяка дама в Общинския съвет и Община Враца беше подготвил Председателя на Общинския съвет Николай Коцев в късния петъчен следобед.


ПРОВЕРКА В КМЕТСТВО НЕФЕЛА

Проверка за нарушаване на финансовата дисциплина започва във кметство Нефела. Повод за проверката е спряното подаване на електричество за кметството поради неплатени сметки. Със Заповед № 297 на кмета на община Враца инж. Тотю Младенов са отнети правата на кмета Радослав Котов като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити за срок от шест месеца, считано от 1 март 2008 г. С правото на второстепенен разпоредител е натоварена Румяна Маринова с втори подпис върху всички финансови документи на главния счетоводител на Община Враца Петър Петров.
До сега направените проверки показват, че през последните четири години (2004-2007) за текущи, основни ремонти и дейности по Програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" кметство Нефела е усвоило 146 902 лв. На 4 март 2008 г. кметът на Нефела Радослав Котов е подал молба за 20-дневен платен отпуск. Към 6 март 2008 г. молбата му все още не е одобрена и Радослав Котов е задължен да продължава да изпълнява служебните си ангажименти.


"УЧИЛИЩЕТО -
ЖЕЛАНА ТЕРИТОРИЯ"

Д-р Антонио Геортиев откри работната среща, която трябва да отсее и излъчи 3 най-добри презентации, които да представят област Враца на националната конференция "Училището - желана територия" в Пловдив. Участват общо 35 презентации от 10-те общини на Областта. Те показват начините, методите и иновациите, които използват нашите училища за задържане и привличане на учениците в тях. 3-членно жури ще оцени всичките презентации. Номинации ще направят и всички участници в работната среща. - около 160 директори и представители на училища от област Враца.


Д-р АНТОНИО ГЕОРГИЕВ
ГОСТ НА ЕМЕЛ ЕТЕМ

Д-р Антонио Георгиев бе сред гостите на министър Емел Етем, която чества 50-годишния си юбилей в Дом 2 на Резиденция "Бояна". Областният управител бе избрал стилен подарък - авторска картина на врачански майстор.

Ева КАРАЛИЙСКА


130 ГОДИНИ
ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

На 3 март на площад "Христо Ботев" във Враца официално бе отбелязана 130-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Площада се огласи от възрожденски песни в изпълнение на Средношколски хор при СОУ "Отец Паисий" и Духовият оркестър при читалище "Развитие" под диригентството на Томислав Аспарухов. Пред паметника на Войводата бяха строени военнослужещи от Врачанския гарнизон. ...още


ПРИЕХА БЮДЖЕТ 2008

На свое заседание на 28 февруари Общински съвет-Враца прие Бюджета на общината за 2008 година. След двучасово обсъждане и направени определени промени в първоначалния проект за решение бюджета бе гласуван с 25 гласа "за" и 8 "въздържали се". Всички съветници от левицата се въздържаха и не подкрепиха новия бюджет. Предвидените приходи за годината са в рамките на 40 299 488 лв. От тях приходите за делегирани от държавата дейности са 24 142 507 лв., а от местни дейности - 16 156 981 лв. В разходната част съотношението е съответно 24 509 103 лв. за държавни дейности и 15 790 385 лв. за местни дейности.
Предвидени бяха 76 000 лв. за ехограф и друга здравна апаратура за МБАЛ "Христо Ботев", както и 27 000 лв. за археологическите разкопки при Вратцата. Прие се и промяната на заплатите на кметовете на кметства. Те ще бъдат не повече от 50 процента от възнаграждението на кмета на община Враца. ...още


ПЕТ ПАРТИИ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА

Пет партии влизат в Народното събрание, ако изборите са сега. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и СДС, сочат данните от представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за нагласите на българските избиратели. Изследването е направено в периода 15-22 февруари.
Според резултатите леко нараства преднината на партията на столичния кмет Бойко Борисов пред левицата. То е повече за сметка на известно "свиване" на БСП, отколкото на разширяване на влиянието на ГЕРБ.
С по около 1% расте подкрепата за "Атака", за СДС и ДСБ. ...още


ЗА НЕБЪЛГАРСКОТО
В СЪВРЕМИЕТО НИ

Повод да напиша настоящите редове дадоха размислите ми неотдавна при посещението на едно училищно тържество. Самото тържество бе стилно, но не за него е думата. Когато обявиха участниците в спектакъла, останах като гръмнат - наред с Иван, Димитър и Сийка чух и много имена с явно англосаксонски и френски характер: Стефани, Силвестър, Ален. И ми стана болно заради тоя наш пуст сляп нагон за безогледно копиране на чуждото. ...още


НА 3 МАРТ ЙОСИФ КОБЗОН ПЯ ВЪВ ВРАЦА

Академичният ансамбъл за песни и танци към Министерството на вътрешните работи на Русия изнесе концерт на 3 март във Враца, посветен на 130-та годишнина от Освобождението на България от турско робство и Годината на руската култура.

Академичният ансамбъл е създаден през 1973 г. и гостува за трети път у нас. Ансамбълът се ръководи от генерал-майор Виктор Елисеев и има близо 6 000 концерта в повече от 50 страни на света.
Солист на ансамбъла бе Йосиф Кобзон. Още на спектакъла в София, по повод откриването на годината на Руската федерация в България, изтъкнатият певец изяви желание да бъде солист на турнето на Академичния ансамбъл за песни и танци при МВД на Руската федерация от 1 до 4 март 2008 г.


ВСИЧКИ МОЖЕМ
ДА ЛЕТИМ

На 29 февруари в читалната на Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца се състоя среща-разговор с Мадлен Алгафари и представяне на стихосбирка й "Всички можем да летим".
След "Мира нямам" и "Вяра имам", "Всички можем да летим" е третата книга на Мадлен Алгафари, която излезе от печат в края на 2007 г.


НАЙ-ДОБЪР СЕРВИТЬОР

Заместник-кметът по туризъм, спорт и оперативни програми в община Враца Тонка Милева връчи поздравителен адрес и поощрителна парична награда на ученика от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, спечелил преди броени дни трето място в регионално състезание по кулинарство във Видин. Дванадесетокласникът Мартин Йотов спечели трето място в категорията "Най-добър сервитьор".
Възможност за подобна изява, и то на национално равнище, ще имат местните кулинари през това лято, когато Враца ще стане отправна точка в една кулинарна експедиция, организирана от ЕвроТок. Целта на инициативата е да събере характерни български рецепти в една Национална кулинарна енциклопедия, която пък ще бъде част от Европейска енциклопедия.


Мартеничка и поздрав от Баба Марта поднесоха на кмета на Враца Тотю Младенов на 1 март децата от театър “Пионер”.


ДАНЪЧНИ НАРУШЕНИЯ
ЗА НАД 2 МИЛИОНА ЛЕВА

Четири ревизии за крупни данъчни нарушения, при които са съставени актове за над 100 000 лева, са извършени от началото на годината до момента в ТД на НАП - Враца. Четирите ревизионни акта са на обща стойност 2 276 877 лева. Най-крупното данъчно нарушение е извършила фирма, която се занимава с растениевъдство. Съставен й е акт за почти 1 400 000 лева. Две от проверените фирми извършват търговия на дребно, а третата работи в сферата на млекопреработването.
До момента инспекторите от приходната администрация във Враца са съставили и още 9 ревизионни акта на стойност между 10 000 и 100 000 лева.
При отказ доброволно да бъдат внесени дължимите суми следват санкции - запориране на банкови сметки, на движимо и недвижимо имущество и отнемане на задграничните паспорти.
През миналата година допълнително разкритите приходи са 61 510 371 лв.

Даниела ХИТОВА


ТРЕТИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ
"ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ"

Третите годишни награди за аматьорско изкуство бяха връчени на 29 март, петък, в Младежки дом Враца по случай 1март -Ден на любителското изкуство и фолклора.
"Опит за летене" е тяхното име и това не е случайно, защото всеки от отличените е разтворил крила за полет, реализирайки своите мечти и творчески вълнения.
Сред пълна зала и празнична атмосфера за нас танцуваха и пяха чаровните момичета от балет "Viva", фолклорна формация "Веселинче", клуб по спортни танци "Харизма" и други млади таланти.
Получавайки наградата "Опит за летене" в раздел - "Ръководители", госпожа Маргарита Младенова, вокален педагог на Вокална студия "Враца", пожела на всички да не спират да опитват небето с крилата си, докато не полетят.
"Аз самата не спирам и досега да опитвам".


ВНЕСОХА В ПУДООС ПРОЕКТА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ
НА ДЕПОТО ЗА ТВЪРДИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

Проектът на Община Враца за изграждане на две нови клетки в Регионалното депо за твърди битови отпадъци "Враца-Мездра" е внесен за разглеждане в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Проектът е на обща стойност 5 836 020 лв. След осигуряване на финансиране ще бъдат изградени две допълнителни клетки 2.1 и 2.2, което ще намали здравния риск за населението на двете съседни общини Враца и Мездра, чрез екологосъобразно обезвреждане и съхранение на битовите отпадъци. Изграждането на двете клетки е заложено още в оценката за въздействие на околната среда на проекта за изграждането на депото през 1996 г. ...още


ПЪРВИТЕ 100 ДНИ

Кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов и екипът му направиха отчет за първите 100 дни от дейността си.
Стратегическата цел на управлението ни, заяви г-н Младенов, е да постигнем подобряване на условията на живот на гражданите и подобряване на инвестиционния и бизнес-климат в общината.
Според хората от екипа му в досегашната си работа са се ръководили от принципите за откритост, прозрачност, публичност, социален диалог и партньорство с бизнеса, неправителствените организации и публичния сектор.
За по-ефективното управление и разпореждане с имотите частна общинска собственост, заяви инж. Тотю Младенов, бяха изготвени главни регистри, обработени в електронен вид, които в скоро време ще бъдат публикувани в сайта на Общината. Изготвени са регистри на земеделските земи и земите, собственост на училищата. Ревизирани са договорите за отдаване под наем, актуализирана е тарифата за наем, въведен е стриктен контрол по събираемостта на наемите.

На управителите на общинските дружества е даден срок да представят отчети за приходите и разходите през 2007 година.
Започнали са финансови одити на училището в с. Девене, "Спортни имоти", отдел "Общинска собственост", както и вътрешен одит на Информационния център. Предстоят такива в "Тролейбусен транспорт", "Обредни дейности", "Общински пазари и тържища". ...още


Марин БОТУНСКИ

В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР

IV. ЛОНДОН

Сутринта на 29 декември със Стоян решихме да не будим другите с нашите сутрешни упражнения и излязохме да бягахме по Чърчил авеню в Оудиъм - студено е, остър вятър вее от запад, но е ясно - слънчев ще е денят. По-късно, на закуската, изведнъж обявиха: "Ако всички се чувстват добре - да тръгнем за Лондон."
И тръгнахме - с колите до Хук (Ноок), от там с влак за Лондон. В Лондон е трудно да се оправи човек с кола, много зони са забранени, или пък искат сериозни суми, за да се влезе в тях. А влака, с който пътувахме, е топъл, чист, и след четиридесет минути бяхме на Лондонската гара. Няма защо да описвам, че човешкият поток тук е огромен, че в този кошер можеш да чуеш всякаква реч, да видиш лица от всички раси. ...още


Първото слънцестоене


Иронията
ДА СЕ БОРИШ С ОНОВА,
КОЕТО СИ ПРЕДИЗВИКАЛ

В последните години дебатът за средното образование поставя под съмнение мястото и присъствието на възрожденската литература, като се започне с "Баба Илийца" и се завърши със "Здравствуйте братушки". Аргументите за това са различни, но най-важната сред тях е тази, че въпросната литература не отговаря на съвременните образователни критерии. В романа "Под игото" обаче има един момент, не особено удобен за героиката на българските национални въстания. Като всеки велик писател Вазов е намерил начин да изрази трагикомизма, произлизащ от разминаването между очакването и мащаба на съответното събитие, в случая Априлското въстание. Когато цяла Клисура се е събрала да чуе гърмежа на "черешовото топче", последвалите коментари за провала на Боримечката, будят иронични усмивки у читателя.
Иронията беше доминиращото усещане по време на дебатите за вота на недоверие на правителството. Тази ирония беше допълнително засилена през втората половина на деня, когато на площада пред парламента се състоя едно събитие, което няма как да не бъде иронизирано. ...още


ПОКАНИХА
СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ
ДА УЧАСТВАТ
В ТЪРГОВЕТЕ ЗА ОБЕКТИ

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов покани на среща строителните фирми от Враца, членуващи в Камарата на строителите в България. На нея общинското ръководство представи подробно проекта на Инвестиционната програма на Община Враца за 2008 г., в това число и проектите на Общината, финансирани по национални и европейски програми.
В програмата за капиталови разходи на Община Враца за 2008 г. са заложени 7 451 261 лв. В тях влизат ремонти на детски градини за 755 000 лв., детски ясли и здравни служби за 70 000 лв., спортни обекти за 270 000 лв., основен ремонт на улици и пътна инфраструктура за над 2 600 000 лв. Изборът на изпълнител за всеки от тези обекти ще става след провеждане на съответната тръжна процедура. ...още


Децата се радват най-много на февруарското слънце и глъчката от играта им огласи парка при “Хижата”.


ИЗПОЛЗВАНЕТО
НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В АЕЦ

На 21 февруари, в Зрителната зала на Дома на енергетика в Козлодуй, се състоя тематична вечер, посветена на използването на информационните технологии в АЕЦ. В събитието, което се организира от Сдружението на жените в ядрената индустрия (WIN - България), взеха участие средношколци от Козлодуй, Белене и София. Целта е популяризиране и обогатяване знанията на младежта за информационните технологии и тяхното приложение в АЕЦ. ...още


45 ГОДИНИ ГАЗОВА ИНДУСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ

В газохранилище "Чирен" на 22 февруари официално бе отбелязана 45 годишнината от създаването на газовата индустрия на България, чийто представител е "Булгаргаз Холдинг" ЕАД. В честването участваха зам.-министърът на енергетиката Кирил Ананиев, областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев, изпълнителният директор на дружеството Любомир Данчев, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, кмета на село Чирен и представители на Газохранилище "Чирен". ...още


ПРЕМЕСТВАТ ТАКСИ СТОЯНКА

Въвеждането на зона за кратковременно платено паркиране в централната част на Враца ще наложи и преместване на най-натоварената такси стоянка при Централната поща на съседната улица "Г. Бенковски" (при бившето РПУ). По този повод разговаряха представители на фирмите, осъществяващи таксиметров превоз, представители на търговски обекти в района на улиците "Христо Ботев" и "Г. Бенковски" и зам.-кметът по устройство на територията и строителство инж. Иван Иванов.
Всички присъстващи се съгласиха с необходимостта от въвеждането на регламент в спирането и паркирането на автомобили по улиците с най-натоварен трафик и преместването на такси стоянката на ул. "Г. Бенковски". Таксиметровите превозвачи поискаха за удобство на тези, които ще ползват новата стоянка, улица "Бенковски" в участъка от "Петропавловска" до "Христо Ботев" да бъде затворена за други МПС, което предложение ще бъде обсъдено от експертната комисия за въвеждането на Синя зона.


ВРАЦА - ЧАСТ ОТ МАРШРУТА
НА ХОЛАНДСКАТА ФОНДАЦИЯ
"RED SEA CHALLENGE"

Около 20 човека от холандската фондация "Red Sea Challenge" с 14 оборудвани леки и високопроходими автомобили, пристигнаха във Враца. Тръгнали от Холандия с благотоврителна цел, те заминават за Йордания. По пътя си посещават различни социални домове за деца, като даряват за малчуганите дрехи и подаръци. ...още


30 ФИРМИ ВНЕСОХА
ГОДИШНИТЕ СИ ДЕКЛАРАЦИ ПО ИНТЕРНЕТ

30 фирми от Врачанска област вече подадоха по интернет декларациите си за облагане с корпоративни данъци за 2007 г. Електронният вариант на формулярите може да бъде намерен на сайта на Националната агенция за приходите.
През миналата година в ТД на НАП - Враца по интернет са подадени общо 168 декларации от този вид. Тази цифра е 10 пъти по-голяма в сравнение с 2006 г.
Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци е до 31 март. Всички клиенти, които подадат декларации чрез интернет, ползват отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1 000 лв.
За подаването на декларациите по интернет се изисква електронен подпис. Ако клиентите на НАП нямат такъв, могат да упълномощят човек, който притежава електронен подпис да подаде декларацията от тяхно име.

Даниела ХИТОВА


ВОЙНИШКИТЕ ПАМЕТНИЦИ
ВЪВ ВРАЧАНСКО

75 са войнишките паметници във Врачанско. Един от най-новите е открития преди месеци паметник на загиналите във войните от град Мездра. Той е издигнат в централната част на новоизграждащата се скулптурна алея на мястото на старата и демонтирана железопътна линия, която минаваше през средата на града. Внушителната скулптурна композиция е дело на разградския скулптор Любомир Добрев. Реализирана е с доброволните дарения на много и различни фирми и институции. С тази нова пластична творба жителите на Мездра засвидетелстват своята почит и признателност към 500-те храбри войни, пролели кръвта си за свободата на България. Те са от различни поколения и са участници в няколко войни. ...още


              Плануват се 5 площадки за разхождане на кучетата

 

135 години от обесването на Апостола

Какво искам повече, като гледам отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко. Това трябва на всеки работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа.

Васил Левски


Враца се поклони пред паметта
на Апостола на Свободата


ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА АПОСТОЛА

На 19 февруари в 17 часа в Регоналния исторически музей с Художествена галерия - Враца се състоя вечер, посветена на Апостола на Свободата Васил Левски с участието на актьора Александър Александров, журналистката Велислава Дърева и хор "Орфей".

Чуйте словото на Велислава Дърева тук


МОЛИТВА

Няма те, Апостоле, няма я твоята силна личност, няма ги твоите: честност, почтеност и обаятелност. Забрави се и идеала - за чиста и свята република. Живеем пак в република, при това парламентарна, членуваща в НАТО и Европейския съюз.
Осемнадесет години живеем с надеждата за нещо по-добро. От тази надежда останаха само искрици. Икономика - никаква, нарастваща корупция, увеличаваща се престъпност, образователен спад, увеличаващи се заболеваемост и смъртност, духовен застой. Визитната картичка на демократизираща се България.
...още


ИНФЛАЦИЯТА ЗА ЯНУАРИ Е 1,4%

Инфлацията за януари тази година е 1,4% спрямо декември миналата година. Средното нарастване на потребителските цени за януари 2008 година спрямо януари 2007 г. е 12,5 %.
Хранителните продукти и безалкохолните напитки са се увеличи с 2,1%; здравеопазването - 1,8%. Само за един месец лекарските и стоматологичните услуги са поскъпнали съответно с 8,7% и 4,8%, а болничните услуги с 15%. Основна причина за това е повишаване на потребителската такса, обясниха от НСИ.
...още


ЗИМЕН ПРАЗНИК НА БАЛКАНА

На 16 февруари, в местността "Колониите" във Врачанския балкан, се откри Традиционния зимен спортно-туристически празник. Над 300 ученици от врачанските училища се състезаваха в дисциплините крос, туристическа щафета, теглене на въже и спускане с шейна. Някой от тийнейджърите се спуснаха със ски и сноубордове, други използваха универсалните найлонови чували. И тази година, въпреки минусовите температури, градусът на настроението на децата беше висок. ...още450 МИЛИАРДА КИЛОВАТЧАСА АТОМЕН ТОК

На 24 юли т. г. се навършват четиридесет години от включването на първи реактор на АЕЦ - Козлодуй в енергийната система на страната. Четири десетилетия това атомно слънце работи сигурно и надеждно, безопасно и безаварийно. ...още


ГАЗИФИКАЦИЯТА НА ВРАЦА ЗАПОЧВА

През изминалата седмица кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов се е срещнал с изпълнителния директор на "Рила Газ" - фирмата, спечелила през 2006 година конкурса за газификация на Западна България, г-н Серджо Пантана. Инж. Младенов е бил изненадан от напредналата фаза в работата на фирмата, свързана с газификацията на Враца. Идейният проект е вече готов, работните проекти за поставянето на почти 120 километра тръби във Враца са също почти готови. Тотю Младенов е помолил работите да се съгласуват с Общинското ръководство, както бе направено и с останалите фирми, зависещи от инфраструктурата на града, за да не се повтаря разкопаването на улиците. Постигната е договорка до края на март да се предоставят всички проекти за съгласуване с Община Враца. Г-н Пантана е уверил кмета Младенов, че седемгодишният срок за газификацията ще бъде намален на 4 години, а същинската дейност ще започне още тази година.


ПРОТЕСТНИЯТ ПОХОД НА ФЕРМЕРИТЕ

Полицията прекрати протестно шествие на фермери. В събота сутринта е задържан организатора на протестното шествие на млекопроизводителите Адриан Цаконски, който тръгна към столицата с около 25 животни. Кравите са върнати във фермите. Задържането на протестиращите е заради възпрепятстване на изпълнението на полицейско разпореждане. "Получихме молба от Регионалната ветеринарно-медицинска служба да съдействаме за изпълнението на заповед за връщане на животните по фермите. По закон те не могат да бъдат премествани от едно място на друго без разрешение на службата, каквото фермерите не са имали", каза директорът на Областната дирекция на полицията комисар Иван Сълов. ...още


СПОРТНИТЕ ОБЕКТИ -
СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНИТЕ?

По заповед на премиера Сергей Станишев в цялата страна започна проверка на спортните имоти и бази, туристически обекти и съоръжения - зали, стадиони, комплекси, басейни, площадки, игрища, хижи. Проверката е предизвикана от разминаване в информацията, която Правителството в лицето на ДАМС има за броя и състоянието на спортните бази и действителността. България има Публичен регистър на тези имоти и бази, но той е стар. След актуализацията му ще стане ясно кой и как ще управлява и притежава тези бази. Тече и категоризация на обектите. Областният управител прие представители на ДАМС, както и зам.-кмета на Враца Тони Милева и отговорника за спортните дейности Светла Димитрова. ...още


НОВ УПРАВИТЕЛ НА
ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИЯ ЦЕНТЪР

На основание влязло в сила решение №12 на Общински съвет - Враца от 18. 12. 2008 г., кметът на общината инж. Тотю Младенов подписа заповед за възлагане на управлението на дружеството "ДКЦ 1" за тригодишен период на д-р Крум Крумов. Със същото решение Общинския съвет утвърди резултата от проведен конкурс за избор на управител на "ДКЦ 1" и възложи на Кмета на община Враца да сключи договор за възлагане на управлението с класирания на първо място след двата кръга на конкурса д-р Крум Крумов. Заповедта на кмета е подписана на 12 февруари 2008 г.
От 2004 година д-р Крумов заема длъжността главен експерт "Наркотични вещества и лекарствена политика" в Регионалния център по здравеопазване във Враца, в продължение на 10 години е бил военен лекар във Врачанския гарнизон 36530 и една година работи в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев".


На 15 февруари Община Враца се присъедини към инициативата на кмета на град Оряхово. Гражданите на Враца се включиха в Дунавското хоро на площада пред читалище “Развитие”, с което се почете паметта на големия български музикант и композитор Дико Илиев. ...още


УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ЦЕЛЯТ ВЪВ ВТОРИ МАНДАТ

Съвета на коалицията, който се проведе в разширен формат в Хисар в събота и неделя потвърди, че целта на коалицията е до края на мандата България да заеме едно от трите места на най-бързо развиващите се икономики в Евросъюза и да се нареди сред петте водещи държави в света по размер на преките чуждестранни инвестиции. Правителството си поставя задачата да създаде бизнес-климат, който да ни изведе сред седемте най-напредващи страни в общността. Лидерите на трите партии и ръководствата им са се обединили около становището, че в голямата си част приетата управленска програма от началото на мандата е изпълнила основните си приоритети. С над 35 на 100 се е увеличил Брутният вътрешен продукт. Отчита се ускорено нарастване и на всички социални доходи на населението, някои от които са се увеличили в пъти. Ивайло Калфин подчерта, че икономическият растеж в България е сред най-високите в Европейския съюз, а преките чуждестранни инвестиции за последните три години възлизат на 12.5 млрд евро, което е над 70% от всички инвестиции през последните 19 години. ...още


Над 100 деца, подкрепени от родители, учители и представители на училищното настоятелство, отказаха да влязат в час в училището в село Девене в понеделник. Те обвиниха директорката Мая Казашка във физическа саморазправа, обиди, наказания.
"Заставам плътно зад родителите и зад учениците, защото не искаме да се повтори случая в Згориград и да се затвори и нашето училище. Имаме хубава материална база, имаме амбиция да станем средищно училище", заяви кметът на селото Ценко Гергов.


ПРИЕХА ПРОЕКТА НА ОБЩИНА ВРАЦА
ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Представителите на работодателските организации, браншовите съюзи и синдикатите за първи път имаха възможност да вземат отношение по предложенията на общинската администрация, преди те да бъдат утвърдени от Общинския съвет във Враца.
На последното си заседание Консултативния съвет за тристранно сътрудничество, председателстван от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов, разгледа предложението на общинската администрация за приемане на наредба за местните данъци и актуализацията на цените на някои услуги, права и наеми на общински имоти.
Според Закона за местните данъци и такси от 2008 г. общините сами определят размера на местните данъци, съобразно минимални и максимално допустими стойности, определени в Закона.
Предлаганите промени в размера на местните данъци са, както следва:
* данък върху недвижимите имоти - размерът на данъка да се увеличи от 1,5 на 2 ‰, което се компенсира от намалението на такса битови отпадъци (така се запазва общата данъчна тежест, като за фирмите дори е по-ниска. Данък върху даренията - запазва размера си); ...още


Церемония по разформироването на 4-та охранителна рота, участвала в мисия по охрана на лагера "Ашраф" в Ирак, се състоя в поделение 52 380-Враца на 7 февруари.

 


ФИРМИ И ДОМАКИНСТВА -
С 36. 64 МИЛИАРДА ЛЕВА ИЗТЕГЛЕНИ КРЕДИТИ

Фирмите и домакинствата в България дължат общо 36.64 млрд. лв. по изтеглени кредити към края на миналата година, показват данните на Българската народна банка за състоянието на кредитите и депозитите към края на декември 2007 г.
Кредитите на фирмите достигнаха 22.9 млрд. лв., а на домакинствата - 13.8 млрд. лв.
Към края на четвъртото тримесечие на миналата година общият брой кредити достига 2.636 млн. броя на обща сума 36.635 млрд. лева, при годишни темпове на прираст съответно от 23.1% и 64.3% в сравнение с 21.1% и 57% към края на септември 2007 г. Годишното увеличение на броя кредити на домакинства е 22.7% при 20.9% в края на третото тримесечие на 2007 г., докато на фирмите е съответно 33.0% при 27.3% в края на предходното тримесечие.


НАГРАДИХА КРАЛ НА ВСЕЛЕНАТА
И РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОН ПО ШАХ

Кметът на Община Козлодуй Румен Маноев и Председателят на ОбС Иво Симеонов наградиха 4-годишния Александър, който спечели титлата Мини крал на Вселената за 2007 година. Малчуганът получи голям плюшен мечок, албум за снимки и бонбони.
Другият отличен е второкласникът Калоян Караиванов, републикански шампион за 2007 г. по ускорен блиц шах и вицешампион по класически шах. Той получи сребърна монета с кораба "Радецки".


НЯМА НАРУШЕНИЯ
ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СЕЧ

Няма нарушения при извършване на сечта на територията на ПП "Врачански балкан". През миналата седмица експерти от РИОСВ- Враца провериха дейността на Държавно лесничейство - Враца във връзка със сечта на територията на Природен парк "Врачански Балкан" в землището на с. Челопек. Те са констатирали, че сечта е от вид "прореждане", при която се премахнати само маркирани дървета, отговарящи на определения вид сеч и маркирани от Държавно лесничейство - Враца. Няма направени допълнителни просеки за износ и е запазена равномерната структура на насажденията.
Прореждането е в местността "Панкова крива" и обхваща средно около 10% от насажденията. Мероприятията са предвидени по лесоустройствен проект на ДЛ - Враца от 2004 година и са съгласувани с правоимащите институции.

Цв. ВЕРГИЛОВА


СИНЯ ЗОНА

Проект "Синя зона" на Враца представи на 4 февруари пред представители на медиите, РПУ и КАТ зам.-кметът на Общината инж. Иван Иванов.
Чрез платеното паркиране се очаква "Синята зона" да осигурява ред в организацията на движението в най-натоварените улици на централната градска част. Паркирането ще бъде за време от 30 минути до 3 часа в часовия диапазон от 8.30 до 18.30 часа само в делнични дни. За паркиране на автомобили в "Синя зона" водачът ще закупува талон за съответното времетраене. Определят се и специални режими на платено паркиране в "Синя зона" за хора с увреждания, за служебен абонамент и за лица, живеещи по постоянен адрес. При нарушение от страна на водача - не закупен талон, изтекло време на престой и др. се предвиждат санкции и поставяне на скоби (блокиращо устройство). ...още


"СИЛА НА ДУХА И ЧОВЕЧНОСТ" -
КНИГА ЗА ИВАН АБАДЖИЕВ

Излезе от печат книгата "Сила на духа и човечност", посветена на Иван Абаджиев. Издатели са Политически клуб "Единство" и Издателска къща "Славина", отговорен редактор - Стефан Георгиев.
Петдесет и трима души, между които проф. Александър Лилов, съпругата Радка Абаджиева, синът Стефан, дъщерите Таня и Перуника, внуците Ралица и Петър, съратниците Георги Йорданов, Георги Караманев, Николай Дюлгеров, Тодор Тонев, Ани Спанчева, Андон Трайков, Стоян Георгиев, Петър Зарчев, проф. Продан Стоянов, Кръстю Трендафилов, Иван Соколарски, Лазар Драганов, проф. Владимир Топенчаров, проф. Марин Петров, дейците на културата Любомир Левчев, Вера Ганчева, Вася Раева, Марин Ботунски, Надежда Захариева, Джуни Александрова, Илия Борисов, Маргарита Петринска, Илия Луканов, Олга Черепова и др. изграждат един искрен, обобщен и верен образ на човека, политика и общественика Иван Абаджиев.
В книгата са отпечатани и авторски материали на Иван Абаджиев, речи и интервюта.


НОВ "ВЕСТИТЕЛ"

Община Бяла Слатина си има нов вестник. Казва се "Вестител" и можете да го четете в интернет на адрес www.vestitel-bsl.com
Ще се обновява постоянно с новини, а на хартия ще излиза веднъж на две седмици с избрано от публикуваното в сайта, за тези, които не ползват интернет. ...още


БЕЗ УБЕДИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ
В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

България не е отбелязала активност за защита на хората, които разкриват случаи на корупция, е записано в междинния доклад на Европейската комисия за България в областта на вътрешните работи и правосъдието. Изтъква се, че от българска страна не са докладвани конкретни резултати за подобряване на сътрудничеството между органите, натоварени с борбата срещу корупцията.
В доклада се привеждат данни за периода 1 юли - 31 октомври 2007 г. Въпреки критиките Брюксел отбелязва, че в мерките за борба с рушветите по границите на страната и в местното самоуправление е постигнат значителен напредък. Но се изтъква, че безмитните магазини по границите с Турция и Сърбия, и безмитните бензиностанции на българска територия все така се толерират. А в тях се фокусират местната корупция и организираната престъпност. ...още


Подготвя се книга
за Румен Стоманярски

ОБИЧАШЕ И ГО ОБИЧАХА

В кипежа на едно драматично и конфликтно време на промени след 10 ноември 1989 г. работих в близост с младия деец на партията във Враца Румен Стоманярски. В ония оттекли се вече години (1990 - 2003) се водеше пещерна антикомунистическа борба за отричане и опозоряване на "златния век" на строителство в България. ...още


СТАРТ В БРЮКСЕЛ
НА КАМПАНИЯТА
ЗА "RESTART"
НА ДВАТА РЕАКТОРА

На 30 януари в Европейския парламент (ЕП) стартира официално нова масирана българска кампания за повторно пускане на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Организатори на кампанията са "Булатом", АЕЦ "Козлодуй" и "Стандарт".
България настоява да се разреши нова експертна проверка на двата спрени блока и след като тяхната безопасност бъде установена, да бъдат пуснати отново.
Презентацията бе открита с кратко слово на евродепутата Владимир Уручев. Той започна с оригиналното въведение как вече не можем да си представим живота без електричество. След това описа апокалиптична картина в Албания и Сърбия, които останали без ток заради спирането на българските реактори.
"В България се надига мощен глас, който се пита мъдро ли беше решението на Европа да затвори двата реактора?", заяви Уручев. ...още


 

ОФИС НА ВРАЦА В БРЮКСЕЛ

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ

На заседанието си днес Областният съвет за развитие на Област Враца прие няколко решения. Той актуализира състава си след проведените избори за местна власт. ...още


"АЕЦ "Козлодуй"- енергия - природа"


Атомната централа обяви началото
на Седмия национален конкурс-изложба
"АЕЦ "Козлодуй"- енергия - природа"

В ежегодния конкурс "АЕЦ "Козлодуй"- енергия - природа", организиран от Атомна електроцентрала "Козлодуй", могат да вземат участие деца на възраст от 6 до 15 години. Класирането ще се извърши в три възрастови групи:

I-ва група: от 6 до 8 години
II-ра група: от 9 до 11 години
III-та група: от 12 до 15 години ...още


ПРОВЕРКА НА ПЪТЯ ВРАЦА-МЕЗДРА

На 31 януари беше извършена проверка по писменото запитване към областния управител от страна на управителя на телевизия "Михайлов" инж. Владимир Михайлов. Запитването касае липсваща около 5-6 метра мантинела на новоремонтирания участък на път Е-79 Враца - Мездра на километър след бензиностанции "Ромпетрол", което е предпоставка за много ПТП. ...още

 


ОБУЧЕНИЕ ПО ИНТРАСТАТ ВЪВ ВРАЦА

53 фирми от Северозападна България, които търгуват със страни от Европейския съюз и подават Интрастат декларации, участваха на 30 януари в обучение, организирано от Националната агенция за приходите във Враца. ...още


ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА БОТЕВСКИЯ
ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ

На 31 януари се проведе първото заседание на Ботевският организационен комитет. Обсъдени бяха културните прояви, посветени на 132-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Председателят на Ботевския организационен комитет инж. Тотю Младенов изяви стремеж към нов начин на провеждане на Ботевите дни. Едно от намеренията е да се отдели 24-ти май - Денят на славянската писменост и на българската култура от Ботевите дни. Те да се открият на 26 май вечерта.
Среща-разговор "Български интелектуалци за Христо Ботев и нашето съвремие", предложи началник отдел "Култура и младежки дейности" при Община Враца Радосвета Крумова.
Изложбата от фондове на регионални музеи в България: "Ботевите четници - вещи, картини, документи" е ново и интересно хрумване на Врачанския музей. В празничната програма ще се включи и изложбата на произведения на Ставри Калинов и неговата еднодневна школа за ученици.
Организаторите загатнаха, че ще търсят и разчупване на традицията в похода на Ботевите поклонници.
Финансовите проблеми, както и цялостната програма ще бъдат обсъдени на следващо заседание на комитета.

 


БИТКАТА НА БЪЛГАРИЯ СЪС СЕБЕ СИ

 

"Ако кампанията за отварянето на 4 и 5 блок е успешна, това ще бъде една от най-големите победи на България над себе си." Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" инж. Иван Генов пред журналисти през миналата седмица. При въпрос "какво има предвид с този израз" той уточни:
- Аз мисля, че и предаванията, които и вие следите, и това, което четете по вестниците… За нас най-големия проблем е да се обединим зад една кауза, която не е на АЕЦ "Козлодуй", не е на енергетиката, а е национална кауза. Ако се обединим, ние можем да накараме Правителството да има друг подход към преговорите с Европейския съюз за отварянето на 3 и 4 блок. Но това можем да го направим само ако сме обединени. Ако тръгнат - и някои политици, и неправителствени организации - да търсят кой е виновен за това, до което се е стигнало, да прокарват свои идеи за основните причини, както и евентуално за добрите резултати в бъдеща борба, ние просто ще се разделим. България трябва да бъде обединена зад идеята за пускане на 3 и 4 блок. Ако променим себе си, ако израснем над собствените си желания да се показваме или да оценяваме други, да се караме непрекъснато, да търсим кой е виновен, ние можем да направим много силна кампания, която включва, според мен, и като силен ход един референдум. ...още


От следващия брой очаквайте пътните бележки на Марин БОТУНСКИ “В страната на Шекспир”


СЛЪНЧЕВ СИН
НА БОТУНСКИЯ КРАЙ

Петко Трифонов Петков е роден през 1929 г. в село Пудрия, закътано в поречието на бързоструйната Ботуня. Професор Иван Черноземски, национален консултант по онкология изследвал преди тридесетина години с колеги - лекари нефритните райони във Врачанско, включително и село Пудрия. Запознал се с Петко Трифонов и семейството му. Веднъж сподели с мен, че е впечатлен от природната интелигентност, трудолюбието, сърдечната щедрост на хората от Ботунския край и особено от слънчевия характер на Петко Трифонов. Будни, пословично трудолюбиви, любвеобилни бяха и родителите на Петко. ...още


Въпреки, че в местността “Учителски колонии” снегът отстъпи пред топлия вятър, през уикенда много любители на белите спортове се отправиха към “Пършевица”, където дебелината на снега все още бе подходяща за ски.


2007 г.- ТРУДНА,
НО УСПЕШНА
ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

На традиционна среща на 25 януари ръководството на АЕЦ "Козлодуй" отчете пред журналисти от национални и регионални медии дейността на централата през 2007 година. ...още


ДЕКЛАРАЦИИ С НЕВЯРНО
СЪДЪРЖАНИЕ

195 висши служители са подали декларации с невярно съдържание, в това число 19 депутати, 14 заместник-министри, 33 съдии, 19 прокурори и 50 кметове и заместник-кметове, обяви председателят на Сметната палата професор Валери Димитров
Декларациите отразяват имущественото състояние на лицата през 2006 година.
В списъка са и имената на областния управител на Област - Враца Антонио Георгиев, както и на бившия областен управител, сега зам.-министър на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов.
Д-р Антонио Георгиев не е декларирал придобиване на дялове в новосъздаденото дружество "Нов медицински център" ЕООД, гр. Враца.
Лъчезар Борисов не е декларирал доходи в размер на 20 302 лв. от управление и контрол, участие в управителни и контролни органи.
Най-сериозен е "пропускът" на зам.-министър Йордан Димов, той не е декларирал 104 000 лв., които е получил през 2006 от участие в контролни органи.


Празненства по случай 110-та годишнина от рождението на Дико Илиев

НАЙ-ГОЛЯМОТО,
НАЙ-ДЪЛГОТО
И НАЙ-БЪЛГАРСКО ХОРО

• Бяла Слатина се включи в инициативата за честване на 110-годишнината от рождението на Дико Илиев.

Областният управител на област Враца се обърна към кметовете на общини да подкрепят една интересна и родолюбива инициатива за честване 110-та годишнина от рождението на композитора Дико Илиев. Инициативата е на г-н Георги Пенков, кмет на Оряхово, и на Община Оряхово.
На 15 февруари е рожденият ден на Дико Илиев. На този ден от 17.00 часа на подходящо за всеки град и село от област Враца място хората да излязат и да се хванат на "Дунавско хоро". Идеята е да се изиграе най-голямото, най-дългото и най-българското хоро в прослава на Дико Илиев.
В почти всяко селище на община Бяла Слатина Дико Илиев лично е обучавал музикантите, създавайки духови оркестри. Все още има живи от тях, които поддържат традицията духовата музика да съпътства празниците ни.
На 15 февруари във всяко селище от общината ще бъде почетена паметта на Дико Илиев с хоро по площадите, а проявата ще бъде предшествана от беседи, лекции, изложби по темата.

Светлана КАРАДЖОВА


11-15 февруари 2008 г.
"СЕДМИЦА НА ДИКО ИЛИЕВ ВЪВ ВРАЦА"

За честването на 110-та годишнина от рождението на Дико Илиев, Община Враца, читалище "Развитие" и Регионалния исторически музей с Художествена галерия организират "Седмица на Дико Илиев". В програмата:
От 11 до 15 февруари в Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански", зала "Дико Илиев", ще се организира безплатно посещение на ученици на екскурзоводски беседи и провеждане на открити уроци.
На 13 февруари в 17 часа пред Община Враца - "Дунавско хоро се вие" - изпълнения на открито на хора и танци по музика на Дико Илиев. На 13 февруари в 18 часа в Градската концертна зала ще се състои концерт на Софийския градски духов оркестър и Духов оркестър при Читалище "Развитие" - Враца - произведения на Дико Илиев.
На 15 февруари в 17 часа Община Враца ще се присъедини към инициативата на кмета на град Оряхово и кани гражданите на Враца да се включат в общоградското Дунавско хоро на площада пред читалище “Развитие”, с което да почетем паметта на големия български музикант и композитор Дико Илиев.


КУХНЯ "СПАСЕНИЕ"

Така се нарича нов съвместен проект на Община Враца и КНСБ-Враца, за който съобщи зам.-кметът д-р Слави Георгиев. Според него това е началото на сериозната социална политика на Общината. От 1 февруари стартира проекта, по който ще се доставя топла храна по домовете на граждани в неравностойно положение, на възраст над 75 години, в работните дни от месеца. Кой ще получава храната ще се определи от “Социални грижи”. КНСБ ще закупуват продуктите, а Община Враца ще осигури кухнята, режийните и извозването на храната до домовете на нуждаещите се. Разкладката ще е около 2 лева на човек. Храната ще се готви в Стол №1 - на пл. “Благоев”. Според д-р Георгиев месец февруари е избран, защото този студен зимен период е най-тежък за възрастните хора в неравностойно положение.
Кметът на Враца инж. Тотю Младенов заяви, че са водени разговори с Врачанския митрополит Калиник за подобен проект на общината с Патриаршията.


ОТЧЕТ НА БЮДЖЕТ 2007

Първа точка в дневния ред на вчерашното заседание на общински съвет - Враца беше "Приемане на отчета на бюджета на Община Враца за 2007 г.”
В понеделник финансистът на Общината г-н Лев Митков заяви, че задачите по реализацията на бюджета като цяло са изпълнени. Преизпълнени са местните приходи - данъчни и неданъчни. Община Враца няма неразплатени разходи. Преходният остатък е в размер на 3 165 923 лева и ще намери място в бюджета за 2008 г. Има неусвоени 119 879 лв., предвидени за основен ремонт на един от язовирите.
Според г-н Митков постигнатото през 2007 година ще даде добра основа за бюджетната 2008 година.


СТРОИМ АЕЦ"БЕЛЕНЕ"
ОТ НАЧАЛОТО НА 2009 г.

Строителството на АЕЦ "Белене" ще започне в началото на 2009 г. , съобщи Васил Бандов, ръководител на строителната площадка на Втора атомна централа. Предстои да предадем площадката на "Атомстройекспорт" за експлоатация и да експедираме оборудването, което първоначално бе предвидено за първи блок на централата, каза още Бандов.
България и Русия подписаха договора за строителство на АЕЦ "Белене" на 18 януари, при посещението на руския президент Владимир Путин у нас. Стойността на проекта е около 4 милиарда евро. За главен изпълнител е определен руският "Атомстройекспорт", консорциумът "Арева" и "Сименс" са главен чуждестранен подизпълнител.
Разрешението за проектиране е издадено през май 2007 г. за първи, втори блок и обектите, които се намират на площадката. Предвижда се себестойността на електроенергията на АЕЦ "Белене" да бъде 3,6-3,7 евроцента за киловатчаса.


НОВ ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Търговско-промишлената палата Враца започва работа по нов проект - "Българо-Румънски екологичен център за изследвания и обучение". Проектът е финансиран по програма Трансгранично сътрудничество България - Румъния / Устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието". Той ще се изпълнява в партньорство с Търговско-промишлената палата "Олтения" в Крайова, Румъния, Община Враца и Община Оряхово. ...още


ИЗГРАЖДАНЕ
НА ТРАНСГРАНИЧНИ
СЕЛСКИ ПАЗАРИ

Търговскo-промишлена палата - Враца започва осъществяването на проект "Планиране и разработване на концепция за изграждане на трансгранични селски пазари", по Програма Трансгранично сътрудничество България - Румъния, Бюджетна линия: 2005/017-455.01.03. Проектът стартира през декември 2007 и ще продължи до ноември 2008 година. Общата стойност на бюджета е 41 040 евро със съфинансиране от страна на ТПП Враца в размер на 4186.08 евро. ...ощеГОЛЯМАТА МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Юбилейният концерт, посветен на 85-годишнината и 60 години творческа дейност на изтъкнатата българска диригентка Радосвета Бояджиева, наша съгражданка, събра в неделя, 20 януари 2008 г. в столичната зала "България" елита на музикалната общност и интелектуална София.
В концерта взеха участие Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", солистите Диляна Георгиева, Румяна Петрова, Иван Ангелов, Марио Аппен, Христо Чешмеджиев.
Юбилярката дирижира Симфония № 6 си минор опус 74 "Патетична" на Пьотр Илич Чайковски и публиката й се отблагодари с овации и искрена благодарност за изключителното майсторство и проникновение. ...още


НЕНАДМИНАТ ТАЛАНТ,
С НИЩО НЕСРАВНИМО ИЗЛЪЧВАНЕ

- Приветствен адрес на Министерство на културата -

До г-жа Радосвета БОЯДЖИЕВА

Уважаема госпожа Бояджиева,
Бих желал най-сърдечно да Ви поздравя с Вашия 85-годишен юбилей! Един достоен живот, през който Вие неуморно проявявате Вашия талант и качества на изключителен диригент. Не случайно сте носител на множество награди и отличия, които са чест не само за Вас, но и за България. И днес продължавате да носите славата на първата българска жена-диригент, за която големия руски диригент Евгений Мравински казва: "Ненадминат талант, с нищо несравнимо излъчване, притежаваща уникална музикална памет и култура на интерпретацията на произведенията, музикант до дъното на душата си." ...още


МНОГО ШУМ ЗА…

От областната администрация съобщиха, че в качеството си на председател на комисията за борба с корупцията областният управител д-р Антонио Георгиев се срещнал с управителя на вестник "Конкурент" Даниел Бузов, собственика на ТВ "Враца" Владимир Михайлов и управителя на вестник "Враца днес" Иво Йорданов. Срещата постигнала "обединяване на усилията" и "абсолютна подкрепа" от страна на тези медии в борбата срещу корупцията.
Защо само, и точно тези, три медии - бог знае! И някой друг тук, на земята.
И може би задачата - жителите на областта да сигнализират за съществуващи корупционни практики, схеми и механизми - ще бъде изпълнена така, както през 2006 г. и 2007 г. През тези две години в комисията (която е открила безплатни телефони, създала е възможност за сигнали по електронен път, поставила е пощенска кутия) са подадени общо 5 сигнала за 2006 г. и 7 за 2007 г.

Владимир ПЕТКОВ


Протестът на Българския лекарски съюз е измислен, каза във Враца министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той заяви, че лично е проверил дали медиците протестират в повечето големи градове в страната. Оказало се, че това не е така във Велико Търново, Враца и други градове. Според него лекарите във Враца разбирали и усещали стремежа към подобряване на условията за медици и пациенти.
Министърът присъства на откриването на обновеното отделение "Уши, нос, гърло" в МБАЛ “Христо Ботев”.


ПРЕБРОЯВАНЕНЕ НА
ВОДОЛЮБИВИ ПТИЦИ

Лебеди, бяла и сива чапла, зеленоглава патица, голям и малък корморан и още няколко вида водолюбиви птици наблюдаваха експерти от РИОСВ - Враца при участието си в среднозимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици.
Експертите извършиха наблюдението на територията на язовир "Дъбника" и по поречието на река Искър от с. Люти брод до с. Чомаковци. В мониторинга взеха участие и представители на ДПП "Врачански балкан", Българска оринтологична централа и Сдружение за дива природа "Балкани". ...още


ДО 2050 Г.
ЩЕ БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ
200 НОВИ
ЯДРЕНИ РЕАКТОРА

Целият свят строи нови АЕЦ, а Международната агенция за атомна енергия няма капацитет да наблюдава дали всички спазват критериите за безопасност. Този проблем е особено горещ в развиващите се страни, където се шири корупция, а управлението е непрозрачно. Заради глобалното затопляне и стремително покачващите се цени на петрола ядрената енергия отново излиза на мода, а демонизираната някога заради Чернобил промишленост вече се очертава като светла надежда за чиста енергия. Най-новата държава, завърнала се към този източник на енергия, е Великобритания. АЕЦ произвеждат около 20% от електричеството в страната, но е предвидено до 2023 г. всички с изключение на една да бъдат затворени. ...още


При тежка зима енергийните мощности на България може да не достигнат и да се наложи да внасяме ток.


ФОТОИЗЛОЖБАТА
"ВРАЧАНСКИТЕ МАНАСТИРИ"
ГОСТУВА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Фотографската изложба "Врачанските манастири" гостува в сградата на Народоното събрание. Тя бе открита от Христина Христова и областният управител д-р Антонио Георгиев, заедно с представителите на българската църква - архимандрит Киприян и трима свещеници от Врачанска Митрополия. Изложбата е подредена в парламентарното кафе. Областният управител разказа как се е родила и осъществила идеята да се подреди тази изложба и това, че сред малките и големите жители на област Враца тя е предизвикала голям интерес.

Ева КАРАЛИЙСКА


СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ
НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Подготовката на Стратегия за развитие на образованието в община Враца и въвеждането на новата система за финансиране на училищата с делегирани бюджети беше повод за срещата на зам.-кметът по образованието Силвия Драйчева с началника на Регионалния инспекторат по образованието Г. Евденова, директора на Бюрото по труда М. Ангелова, директора на Инспекцията по труда Р. Младенов, представители на РИОКОЗ и РС ПАБ, която се проведе на 16 януари. Целта на срещата беше всички страни да хармонизират позициите си за по-пълното и адекватно решение на процеса по оптимизацията на училищната мрежа в община Враца. ...още


ПОДНОВЯВАТ СЕ
ЛИЦЕНЗИИТЕ ЗА ПРОДАЖБА
НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ

От началото на 2008 година тече срокът за подновяване на лицензиите за продажба на алкохол и тютюневи изделия на територията на община Враца. До края на месец януари 2008 г. всички юридически лица, упражняващи търговска дейност - продажба на вино, спиртни напитки и цигари са длъжни да внесат годишна такса за извършването на тази дейност, съгласно Закона за местните данъци и такси и Решение №152 на Общински съвет-Враца. ...още


ДЕКЛАРИРАТ ДОХОДИТЕ СИ

За две седмици в приходната администрация във Враца са подадени 120 деклараци за облагане доходите от 2007 г. на физическите лица. Към декларацията, в зависимост от доходите, се попълват едно или повече от общо деветте приложения. ...още


РЕМОНТИТЕ ПРЕЗ
2008 ГОДИНА

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов проведе втора работна среща с дружествата, експлоатиращи подземни комуникации, на която страните съгласуваха график за изпълнението на плановите ремонти през 2008 година. В списъка са включени 32 улици, тротоари, паркинги и велосипедни алеи в град Враца. ...още


НОВА ГАЛЕРИЯ В ZOVZAISTINA.COM

От днес приятелите на в.„Зов за истина” могат да погледнат през нашите „очи” във фотогалерията на сайта ZOVZAISTINA.COM. Галерията е в panoramio.com, а от там фотографиите попадат в придобиващата все по-голяма популярност програма Google earth, която показва планетата ни от птичи поглед.


ПЪРВАТА
РАДОСВЕТА БОЯДЖИЕВА - НА 85 ГОДИНИ

Нашата землячка, изтъкнатата диригентка Радосвета Бояджиева, ще отбележи 85-годишнината си с концерт в столичната зала "България" на 20 януари, неделя, от 19 часа.
В програмата: Чайковски - Шеста симфония - патетична, диригент: Радосвета Бояджиева,
Р. Бояджиева - "Молитва за България"- реквием, диригент: Иван Кожухаров


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" -
ПРЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА ЗА ПРОИЗВОДСТВО

До 31 декември на изминалата 2007 г. АЕЦ "Козлодуй" произведе 14 643 081 100 kWh (киловатчаса) електроенергия. Планираното за 2007 г. електропроизводство от 13 774 520 000 kWh бе постигнато на 14 декември. До края на годината преизпълнението на съгласувания с диспечерския график план достигна 6.31%. ...още


"СОФИЙСКА УЛИЦА" НА ЛИАНА ДАСКАЛОВА

В края на 2007 година (10 ноември) талантливата българска поетеса Лиана Даскалова навърши 80 години. Тя свърза живота си със Стоян Ц. Даскалов, а от там и с Врачанския край, написа много стихотворения за подвига на Христо Ботев, за България. Член е на редколегията на литературно-художествения алманах "Околчица".
Юбилейно Лиана Даскалова ни дари със стихосбирката "Софийска улица"(Изд. "Захарий Стоянов", редактор Найден Вълчев ).


ИЗЛОЖБА НА ВОСЪЧНИ ФИГУРИ

От 10 януари Регионалният исторически музей с художествена галерия във Враца е домакин на изложба на Музея на восъчните фигури в гр. Санкт Петербург, Русия.
До 23 януари врачани и гостите на града ще могат да се насладят на пресъздадените библейски сцени на снемането на Христос от кръста и Тайната вечеря, на фигури на митологични герои и звезди от футбола и киното. ...още

 

 

 

 

Страница предишна << 1 2 3 4 5 6 7 8 >> следваща

 

 

 
Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИНОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92" 

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM

ВРЪЗКИ

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


Dir.bg

 
Регистриран в


www.zovzaistina.com hosted by zovzaistina.com.

Join now


Chat about what's on your mind. More about public chats.