НАЧАЛО Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

На 25 юли 2012 година се навършват две години от смъртта на Цвятко Сандулов - врачански общественик, юрист, дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата.
Поклон пред светлата му памет!

"Зов за истина"


В ПАМЕТ НА ЦВЯТКО САНДУЛОВ

Няма вече кой да дойде при мен и да заговори от сърце за врачанската култура; да спомене за човека, който без да е професионалист, правеше всичко професионално в областта на музиката, изобразителното изкуство и дори в зевзещината, символа на Враца - Димитър Шонев; или да не изрече името на благородника-аристократ, известния архитект на Враца Янко Янакиев; за скулптора бохем Георги Тишков, излязъл от болницата едва движейки се, за да изпрати другия голям художник и бохем Людмил Младенов (Милчо Цвекето). Не ще забравя дълбокото признание, което изпитваше към големия поет и приятел Иван Динков - беше му мъчно, че не може да посети неговото родно място в Пазарджишкия край.
Цвятко Сандулов изпитваше мъка, че Враца няма истински работещ Клуб на дейците на културата. Тежко му беше, че Профсъюзния дом на културата "Йордан Лютибродски" не запази своя статут на културен институт, че кино "Коларов" отдавна не е кино. Изпитваше неудобство от малката посещаемост на симфоничните концерти. Срам го беше, че хората, които се занимаваха с културата на нашия град, почти никога не можеш да видиш на тези концерти.
Гладът му за духовна храна беше непрекъснат. Духовната храна беше всичко за него. ...още


ЩЕ РЕМОНТИРАТ ОДЗ "БРЕЗИЧКА"
С ПАРИ ОТ ФОНД "КОЗЛОДУЙ"

Проектът на Община Враца за обновяване на ОДЗ "Брезичка" в града е одобрен и ще получи безвъзмездна помощ от Международен фонд "Козлодуй". Стойността на проекта е 205 374 лв. Официалната церемония по подписването на споразумението ще се състои на 26 юли в хотел "Хилтън" - София. На церемонията ще присъства зам.-кметът на Враца инж. Красимира Георгиева. ...още


ВПИСВАТ ПОДПОРУЧИК ОТ ВРАЧАНСКО
В "МЕМОРИАЛНА СТЕНА НА СЛАВАТА"

Подпоручик Пенко Янчев Пенков от врачанското село Вировско е сред участниците в 31-ви Силистренски пехотен полк, участвал в Отечествената война 1944 - 1945 г. Признателните потомци от Силистра инициират изграждането на "Мемориална стена на славата" към паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк. Община Враца е предоставила данни за подпоручика от с. Вировско. ...още


ТУРИСТИЧЕСКИТЕ МАРШРУТИ
В ПП "ВРАЧАНСКИ БАЛКАН"
С GPS-ТРАКОВЕ

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" стартира инициатива за създаване на база данни с GPS-траковете на основните туристически и интерпретативни маршрути на територията на парка. За целта през изминалия уикенд доброволци се включиха в преминаването и записването на траковете на два от маршрутите. Освен траковете, доброволците отбелязват и нередности като липса на маркировка, увредена инфраструктура, обрастване на пътеката и др., които в последствие да бъдат отстранени.
След набирането на данните и обновяване на маркировката, траковете на туристическите маршрути ще бъдат качени на интернет сайта на ДПП "Врачански Балкан" . ...още


ПЪРВА ЖЪТВА НА ЛИМЕЦ
КРАЙ СЕЛО ОХОДЕН

На 21 юли зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов присъства на жътвата на първия лимец, засаден в районна на праисторическото селище, разкрито в местността "Валога" край с. Оходен. На мястото Театрална група "ТЕМП" направи артистична възстановка на жътвата, събирането на класовете, обработването на зърното, меленето му, измесването и печенето на хляб по технология от преди 8 000 години. ...още


АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЗАВЪРШИ С ПЕЧАЛБА
ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2012 г.

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД приключи първото полугодие на 2012 г. с печалба от 108 157 хил. лв., преди облагане с данъци. За сравнение, за същия период на миналата 2011 г. финансовият резултат на Дружеството е бил 105 800 хил. лв. ...още


РЕМОНТ НА БУЛ. "ВТОРИ ЮНИ"
И "КРАЙРЕЧЕН БУЛЕВАРД

Община Враца уведомява гражданите и гостите на града, че поради планирани ремонтни дейности на пътната настилка, от 9.00 ч. на 20 юли 2012 г. до 18.00ч. на 27 юли 2012 г. ще бъде затруднено движението за автомобили и пешеходци по бул. "Втори юни " и "Крайречен булевард".
Община Враца се извинява за причиненото временнно неудобство.


20 ЮЛИ – ИЛИНДЕН

Днес е Илинден . На този ден се почита Свети пророк Илия.
Ние честваме и деня на Илинденско-Преображенското въстание.
Според народното поверие на Илинден морето взема най-много жертви, като курбан за Св. Илия, ето защо не се ходи на плаж. Смята се, че ако през деня гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Ще има суша. Но пък виното ще е хубаво.
На Илинден не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, господарят на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
И като са забранени повечето работи – остава ни да се радваме на хубавия летен ден, да се почерпим и да поздравим приятели и познати, които имат имен ден днес - Илия, Илиян, Илин, Искра, Илияна, Илина, Илиан, Илиана, Илка,Илчо, Илко.


Марин БОТУНСКИ

ВИЖ ПАРИЖ И ... ЖИВЕЙ!

ГРАД НА ХУДОЖНИЦИТЕ

Ние излязохме от дома на Виктор Юго, но не и от света му. На не повече от петдесетина метра е кафене "Виктор Юго", където решихме да обядваме. На идване видяхме двойник на поета - същото лице, бял панталон, бяла брадичка...
Кафенето е препълнено с поклонници на великия писател от цял свят, на всяка трета или четвърта дума се споменава името му. И паметта връща чудесните стихове:

                    Писма на любовта ми, на порив чист и мощен,
                    вълнението ваше и днес ме трогва още;
                    чета ви коленичил аз.
                    Към миналото искам да върна часовете...
                    Щастлив ме мислят, умен, но вие позволете
                    да си поплача с вас...

                    Към тази сладка възраст, съвсем неопетнена
                    сестра
                    на чиста обич, във бяло пременена,
                    с възторг обръщаме лице;
                    и колко много сълзи проливаме накрая
                    над жалките парцали, останали от тая
                    химера в нашите ръце!...
                                                                                                    ("Есенни листа", XIV) ...още


175 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА

Извадки из писмата на Васил Левски:
"Ний, дейците, сме си посветили животът за отечеството, да работим за толкова милиона народ. Трябва да се мисли зряло да не изгубим и сега. Правило се е, захващало се е, трябва да взимаме опити, па и да се съветваме един други и да се слушаме; да избягваме даже и най-малка гордост. Да не присвояваме за себе си нищо, но да го отдаваме на народното ни тогавашно свободно решение"

" . . . какво аз мисля да правя и ще го направя, ако рече Бог, . . . , за което ако испечеля, печеля за цял народ, ако изгубя - губя само мене си."

"Как си ми разбрал работите, че ми се радваш тъй сляпо? И как разбираш времето във Влашко и Сърбия или в Българско, загдето времето ни носело сега погрешки? Ако е за в Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме."
" Какво искам повече, като гледам отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко. Това трябва на всеки работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа."

" Братя, възобновлението на нашата славна преди държава, отърванието ни от проклети агаряни, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение."

"Както казах по - горе: аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61 - во да му служа до смърт и да работя по народната воля."

"За отечеството работим, байо! кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!"


НАРОДЕ????

Със няколко минути закъснение и в пълна тишина протече във Враца отбелязването на 175 - годишнината от рождението на един от най-великите синове на България - Апостолът на свободата Васил Левски.
Трийсетина човека - народ и десетина общинари. Това е всичко. Без микрофон. Без озвучаване. Три венеца. От сърце. И слово от 1 минута, което никой не чу.
Това е положението, Апостоле, в "чистата и свята Република".
В отпуск сме. Но идат избори и там ще се излее то - всичкото...
А ние пак сме си тия - "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме". ...още


Васил ПОПОВ

СЛОВО ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне.
Знаел ли е някогашният дякон, че краткият му живот ще надхвърли възможните човешки граници, ще прескочи тленността и ще отиде в безсмъртието? Едва ли е имал време и място, за да се спре на собствената си личност, тъй кръвно вдадена в едно гигантско дело, за да й чертае посмъртни съдбини. Прегърнал черния труд на революцията, той започва от нищо, от себе си. Примамливите еха на признанието не са звучали в ушите му, за да тръгне след тях и се съобрази със собственото си бъдеще. ....още


Яна ЯЗОВА

МЕЧТАНИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИЙСКО УТРО

-откъс от романа "Левски"

- Дяконе - обади се пръв още в тъмни зори Христо. - Буден ли си?
- Да, младежо. Аз съм навикнал да се събуждам преди зазоряване.
- Приказва ли ти се да поговорим?
- Кажи!
- Моят баща е най-добрият учител в цяло Българско. Може да си чувал...
- Не само съм чувал, ами съм го и виждал. Той беше няколко години гордостта на Карловското училище. Аз съм от Карлово. ...още


 

МОТИВ

Поиска и дебила
съвети да раздава.
Предложи да се състезава
орел с… камила.


СЪВЕТ

Този Ветро-показател
съвет единствен обяви:
- Накъде задуха вятърът -
натам се обърни!

Цветко Маринов


  


 

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

НОВИНИ


НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"
СПОРТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


СТОЯН СТОЯНОВ
ОТ "ЗОВ ЗА ИСТИНА" -
С НАГРАДА
ОТ ФОТОКОНКУРС

ВРЪЗКИ

...