НАЧАЛО Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПОЧИНА ХУДОЖНИКЪТ
ВАСИЛ ГАБРОВСКИ

На 11 декември в с. Бъркачево, при трагични обстоятелства, след пожар в дома му, напусна живота един от талантливите синове на врачанската земя, известният български художник Васил Габровски.
Васил Димитров Габровски е роден в Бяла Слатина през 1930 година.
Член на СБХ, секция "Монументални изкуства и дизайн", автор на стотици живописни платна, Васил Габровски работи още в областта на витража, металопластиката, дървопластиката, мозайката, модулната керамика, сграфито и стенопис. Участва в редица национални и регионални изложби у нас, в изложби в чужбина.
Истински рицар на красотата, белослатинският художник дълги години членува в Групата на врачанските художници, а по-късно в Представителството на СБХ - Враца. За своята 80 годишнина той подреди във врачанската художествена галерия "Иван Фунев" юбилейна изложба с над 130 творби.

Поклон пред светлата му памет!

Погребението ще се състои на 13 декември 2011 година в гр. Бяла Слатина.


ОБЩИНАРИТЕ ДА СА ПЪРВИ ПРИ ПЛАЩАНЕТО
НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Кметът на Община Враца припомни, че крайният срок за заплащане на имуществени данъци и такси изтече на 31 октомври и Община Враца предприема нетрадиционни мерки за издължаване на дължимите облози като започва от служителите на общинска администрация и подчинените й звена.
Изготвен е списък на длъжниците, който ще бъде поставен на вътрешната страница на общинска администрация, а след Коледа и на официалният сайт на общината. ...още


ТРЕТИ МЛАДЕЖКИ
РОК-ФЕСТИВАЛ ВРАЦА 2011

Трето издание на Младежкия рок-фестивал Враца 2011 се състоя в събота в Младежкия дом и "загря" почитателите на тежката музика за предстоящите коледни концерти. Младите си фенове зарадваха групите Home of the Whale - Враца, МеtaSound - Лом, Lopatarka - Монтана, Mass Confusion - Враца, Ciroza - Монтана, Bodil - Враца, Junk Yard - Враца, ShowBiz - София, Doctor's gogo band - Враца, ODD CREW - София. ...още


ПРОГРАМАТА НА НЕЗАВИСИМИЯ

На 6 декември тази година започна дейността си местния парламент. Морално съм длъжен да информирам тези 1100 избиратели, с чиито гласове успях да стана независим общински съветник, за програмата по която ще работя. Тя включва две направления - здравеопазване и култура. В областта на здравеопазването ще продължа изнасянето на популярни здравни беседи за Враца и Северозапада. Ангажирам се всяка година, по случай Еньовден (деня на билките и фармацията), да запознавам съгражданите си с актуални терапевтични знания относно преобладаващата патология в общината и региона. В комисията по здравеопазване ще настоявам за отпускане на повече средства (по възможност) с оглед осъществяването на ефективни профилактични прегледи за рак на простатата, дебелото черво и млечната жлеза. Това са едни от най-често срещаните злокачествени образования за общината. Ще поставя въпроса за ваксинация на младите момичета с оглед профилактиката на рака на маточната шийка, който за съжаление се увеличава.
Северозападът е региона от България с най-голяма смъртност според официалната статистика. Една регионална среща на комисиите по здравеопазване от Враца, Видин и Монтана, за подобряване на здравния статус на северозападния жител, е наложителна. ...още


"ВРАТИЦА - ВРАЦА" АД
НА ИЗЛОЖЕНИЕ В СЕУЛ

На 9 декември на посещение във Враца беше г-н Парк Йонг Со, съветник по икономическото сътрудничество на Посолството на Южна Корея в България. На срещата присъстваха и г-жа Илияна Филипова, изпълнителен директор на ТПП-Враца и г-н Илия Кьосов, изпълнителен - директор на "Вратица - Враца" АД. Бяха обсъдени възможностите, които предлага подписаното споразумение за свободна търговия между ЕС и Южна Корея за българските фирми. Поет бе ангажимент от Съветник Парк следващата година през месец септември "Вратица - Враца" АД и други врачански фирми да участва в изложение в Сеул.


ЗАПАЛИХА СВЕТЛИНИТЕ
НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА

На 8 декември от 17 часа в пространството между сградата на Община Враца и НЧ "Развитие", се състоя тържество и бяха запалени светлините на Коледната елха. В програмата с изпълнения на коледни песни и стихове се включиха децата от ЦДГ "Европейчета" и СОУ "Козма Тричков". Дядо Коледа пристигна на бял кон и раздаде лакомства на всички деца. ...още


ВРАЦА - КРАСИВА ЗА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов се обръща със следния апел към гражданите на Враца, обществените организации, фирми и учреждения:

Уважаеми съграждани,

В дните пред едни от най-чаканите и обичани празници - Коледа и Нова година се обръщам към вас с призив да украсим нашия град, да го направим празничен и красив. Нека в тези дни заедно да създадем добро настроение и приятни емоции на врачани и гостите на града. ...още


Сняг за 8-ми декември във Враца


24 ЛЕШОЯДА "КАЦНАХА"
В ПРИРОДОЗАЩИТЕН ЦЕНТЪР НАТУРА

На 6 декември 2011 г. 24 белоглави лешояда "кацнаха" в Природозащитен център "Натура" чрез рисунките на учениците от НУ "св. Софроний Врачански". В рамките на две седмици ученици от втори до четвърти клас имаха възможност да рисуват белоглав лешояд, като наблюдаваха реален макет на птицата. Макетът е предоставен на Природозащитен център "Натура" от Сдружение "Зелени Балкани" във връзка с изпълняван проект за възстановяването на белоглавите лешояди в България. ...още


НОВИ КНИГИ В БИБЛИОТЕКАТА

Регионална библиотека Христо Ботев Враца спечели проект на стойност 15 000 лева за обогатяване на фондовете си. Благодарение на програмата на Министерството на културата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" библиотеката ще обогати своите фондове с нови книги, периодични издания, CD, DVD и други информационни източници.
Новите постъпление ще бъдат достъпни за всички граждани на Враца в началото на следващата 2012 година.


Марин БОТУНСКИ

“В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР”

ПОСЛЕДНИЯТ ПРИСТАН
НА УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ

В материала "Лондон" съм писал:
Аз имам особено отношение към големият английски държавник. Когато и да е споменавано името му, все съм връщал неговите думи: "За да падне България трябва да падне само София. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи."
"В продължение на моята политическа кариера този беден народ (българския) от трудолюбиви и честни селяни се възглавява от чужда на националните му интереси династия и се ръководи от корумпирана и подкупна интелигенция." А на Парижката мирна конференция: "Така се пада на страна, вдигнала ръка срещу своя освободител". "Държава на име България не трябва да съществува."
Англичаните, обаче, го боготворят, заради спасителната му мисия по време на Втората световна война.

На 27 юни 2009 година, някъде по средата на пътя за Стратфорд, родният град на Шекспир, Хари ни посочи една отбивка и каза, че на пет километра е имението, в което е прекарал последните години от живота си, и в което е починал, Уинстън Чърчил. "На връщане - каза - може да се отбием". ...още


. "Качихме го много нависоко и му се зави свят на човека."
. У нас има два вида политици. Тези, които са на власт, са "народни избраници", "спасители на Отечеството", а тези, които са в опозиция - "хайдути", "разбойници" и "предатели". Така е било от Освобождението досега.

Чудомир


ИЗРЕЧЕНИЯ

***
През всички врати, които в живота пред мен се отваряха, влизах само при себе си.
***
Някога гледах как розата разтваря своята пъпка. Днес виждам само как растат нейните шипове.
***
Маската, която този човек толкова дълго носи върху лицето си, смъкна и кожата му, когато посегна да я свали.
***
Не ликувайте, не мислете, че падам. Птицата също от време на време прибира крилете си, за да се спусне от прекомерната височина.
***
Крилата на Пегас ни пречат да видим, че всъщност и той носи самар, не по-малък от този на останалите коне.

Здравко КИСЬОВ


 


  


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

НОВИНИ

НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"
СПОРТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


СТОЯН СТОЯНОВ
ОТ "ЗОВ ЗА ИСТИНА" -
С НАГРАДА
ОТ ФОТОКОНКУРС

ВРЪЗКИ

...