НАЧАЛО Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

"БОТЕВ"-ВРАЦА И "МИНЬОР"-ПЕРНИК
НЕ УСПЯХА ДА СИ ВКАРАТ ГОЛ В ПОНЕДЕЛНИК


"АЕЦ КОЗЛОДУЙ" ЕАД СТАНА ШАМПИОН
В ДЕВЕТАТА НАЦИОНАЛНА
РАБОТНИЧЕСКА СПАРТАКИАДА
НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За девети пореден път спортистите от АЕЦ "Козлодуй" станаха шампиони в националната работническа спартакиада на енергетиците в България, проведена от 14 до 18 септември в к. к. "Св. св. Константин и Елена". В деветото издание на турнира премериха сили над 950 състезатели в 15 вида спорт. Атомните енергетици категорично оглавиха комплексното класиране със 154 точки, като изпревариха с цели 71 точки втория отбор в класирането - спортистите от "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. Трети с 64 точки остана тимът на ЕВН - България. ...още


ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА
"БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ"

В Националната програма за честването на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, отбелязана през 2008 г., Държавна агенция "Архиви" участва с представяне на документалната изложба "Българската независимост" - на 11 септември 2008 г. в сградата на Народното събрание и на 22 септември 2008 г. във Велико Търново. ...още


Д-Р ШАХОВ НАГРАДИ С ПЛАКЕТ
СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА ИРЕНА ЦВЕТКОВА

Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов награди с плакет Световната шампионка по таекуон-до Ирена Цветкова, която спечели златен медал в категория до 69 кг. на провелото се в Пхенян ( Северна Корея) Световно първенство в ITF - версия. С плакет беше награден и Европейския шампион за кадети Йордан Йорданов, който спечели европейски златни медали на провелото се в Италия първенство по кик-бокс. ...още


ОБЩЕСТВЕНА ТРАПЕЗАРИЯ

В община Враца ще се реализира националния проект " Обществени трапезарии" , финансиран от Фонд " Социална закрила" на Министерство на труда и социалната политика. Периодът, през който ще се предоставя услугата е 01.10.2011 г. - 30.04.2012 г. Целта е през тежкия зимен период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. ...още


МОДЕЛИ НА ВЪЗСТАНОВИТЕЛНОТО
ПРАВОСЪДИЕ ЩЕ СЕ ПРИЛАГАТ
В ОБЩИНИТЕ ВРАЦА И РУСЕ

От 15 до 17 септември 2011 г. в Младежки дом Враца се проведе обучение за методите на прилагане на Възстановителното правосъдие. Обучението има за цел да подготви фасилитатори, който да провеждат възстановителни конференции, подпомагащи жертвата, правонарушителя и обществото като цяло да преодолеят последиците от извършените противообществени прояви и престъпления.
Семинарът е организиран от Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода и Каритас - Русе, като за обучител бе поканена г-жа Lynette Parker, ст.експерт от центъра по Възстановително правосъдие на Prison Fellowship International - Вашингтон, САЩ. ...още


С МЕДАЛИ ОТ ДЪЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО
ПО АВТОМОДЕЛИЗЪМ

Два медала завоюваха състезателите от врачанския моделен клуб на третия финален кръг от Държавното първенство по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока проходимост. В шампионата, който се проведе във Варна, взеха участие 23-ма състезатели от 7 клуба в страната. Пилотите се състезаваха в класовете "Бъги 1:8", "Тръги" "Бъги 1:5" и "Електро Бъги". ...още


НЯМА "ЖЪЛТО ПЕТНО" И УМРЯЛА РИБА
В РАЙОНА НА ПРИСТАНИЩЕ КОЗЛОДУЙ

Във връзка със сигнал, постъпил на "зеления телефон" в РИОСВ-Враца в 1220ч. на 15.09.2011г. и от дирекция "ПОС" на МОСВ за наличие на жълто петно и умряла риба в река Дунав, в района на пристанище Козлодуй е извършена незабавна проверка от експерти от РИОСВ-Враца, съвместно с представители на РЛ-Враца, ОУПБЗН - Враца и ИАРА-Враца.
От извършения оглед не е установено оцветяване на реката и следи от нефтопродукти по брега. ...още


ПЪРВАТА СВЕТОВНА ТИТЛА ПРИСТИГНА ВЪВ ВРАЦА

"Ние сме заедно и ще работим за това в града ни да има повече успешни професионалисти" заяви Ирена Цветкова при завръщането си.

Световният шампион по таекуон-до Ирена Цветкова пристигна във Враца след края първенството в Пхенян (КНДР), където преди дни спечели световната титла. ....още


ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН
В УЧИЛИЩЕТО В С. ПАВОЛЧЕ

Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов откри новата учебна година в Основно училище "Христо Ботев" с. Паволче. Гости на тържеството бяха г-жа Валя Статкова - експерт в Регионалния инспекторат по образованието, директорът на ДДЛРГ "Асен Златаров", кметовете на селата Челопек, Паволче и Згориград.
Д-р Шахов поздрави учителската колегия и учениците и им пожела успех.
Отслужен бе тържествен водосвет - молебен. ...още


СТАРТ НА ОБЩНОСТЕН ЦЕНТЪР
ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ПО ПРОЕКТ "СТИМУЛ"

На 15 септември официално беше даден старт на строително - ремонтните дейности по изграждането на Общностен център за социални услуги по проект "СТИМУЛ" във Враца. Присъстваха кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов, министърът на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов, Областният управител на област Враца Пепа Владимирова, зам. кметът по строителство инж. Петя Аврамова, експерти от министерството и от Община Враца.
Стойността на проекта е 1 200 000 лв, като съфинансирането от Община Враца е в размер на 60 000 лв. ...още


НИКОЛАЙ ИВАНОВ:

ОЧАКВАМ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ
ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГРАДИВЕН ДЕБАТ
ЗА БЪДЕЩЕТО НА ВРАЦА

Над 5 хиляди подписа в подкрепа на независимия кандидат за кмет бяха внесени в Общинската избирателна комисия

Независимият кандидат за кмет на Враца Николай Иванов внесе в Общинската избирателна комисия подписка от 5 хиляди души от гр. Враца и селата в общината за регистрацията му на Местни избори 2011. Присъстваха и представители на Инициативния комитет, който го издигна в надпреварата.
"Радвам се, че толкова много хора застанаха зад кандидатурата ми с подписите си. Това е и предизвикателство, и признание за успешната ми работа като кмет през последните осем години", изтъкна Николай Иванов и благодари на всички, които го подкрепят. ...още


Марин БОТУНСКИ

ЗА ДОЦЕНТ ИВАН ЧАЛЪКОВ,
ИСТИНАТА И ДОСТОЙНСТВОТО

В годините на трудния български преход много стойности бяха подменени. Литературата ни също не можа и все още не може да посочи "героите на нашето време". Подмяната на нещата, и най-вече на истината, върви с пълна сила... Това усещане още повече ме амбицира да разкажа за доцент Иван Чалъков.
……
Той може да е политик от първата редица. И бързо би станал любимец, защото народът е зажаднял за открити, откровени, нецеремонещи се с големства и отстояващи истината свои представители.
Може да е министър на здравеопазването, защото е на "ти" с проблемите в тази изключителна важна сфера, и има куража да назовава точно проблемите на несъстоялата се здравна реформа.
Може да е телевизионен и радиоводещ, има бърз рефлекс и сериозна специална и политическа култура.
Може… Но е най-нужен на мястото, на което е. Защото болните имат нужда от него, от хора като него.Иван Чалъков е роден през 1947 г. в София. Завършил е Висшия медицински университет, а през 1979 година придобива специалност по УНГ болести. През 1979-1980 е на специализация в Клиниката по УНГ болести на болница Фош - Париж - Лазерна хирургия в оториноларингологията. От 1990 година е хирург в Отделението по онкологична оториноларингология в Университетската болница "Царица Йоанна" (бивша ИСУЛ). Негови колеги твърдят, че е сред светилата на българската оториноларингология. Защитил е дисертация на тема "Трахеотомията". Има над 127 научни публикации в специализирани списания у нас и в чужбина. Член е на специализирания научен съвет по офталмология и оториноларингология.
В практическата си дeйност доц. Чалъков извършва сериозен пробив - 12 души връща към живота, прави им трахеотомия направо на улицата, защото не могат да стигнат до болницата. Въвежда дилаторите в България, лазерната хирургия.
Човек с остро гражданско чувство.
На парламентарни избори през 2005 г. е издигнат за кандидат-депутат от "Защита" и е втори в софийската листа.
... В болничната ни стая, преди два дни, бяха настанили едър тридесет и осемгодишен младеж. Идваше за операция, но беше с много високо кръвно налягане. Пращаха го в сърдечното отделение при доц. Златева.
- Този младеж днес е за операция - каза на визитацията един от лекарите.
- Днес няма да може - намеси се старшата сестра. - Здравната каса има разпоредителни правила. Щом е изписан от едно отделение, в същия ден не може да бъде опериран...
Обади се и друг лекар - каза, че правилата трябва да се спазват.
И падна словесен гръм и мълния:
- Как ли пък няма да изпълня поръката на чиновниците от Здравната каса. Тук става дума за тридесет и осемгодишен младеж с рак на ларингса. Всеки ден е от значение, а аз няма да оперирам, защото чиновниците записали някакви глупави правила. Да имат да вземат... ...още


АТАНАС ДЖАМБАЗКИ
Е НОВИЯ ТРЕНЬОР НА "БОТЕВ"

Ръководството на клуба реши, че това е най-точният вариант за „Ботев", въпреки че е имало разговори и с други треньори, заяви Чавдар Атанасов.
"Ръководството винаги е заставало твърдо зад Сашо Ангелов, който винаги е имал картбланш да работи, както сметне за добре. Той изпълни целите ни за влизане в А група, но сега видя, че нещата не се получават, както искаше и затова подаде оставка".

"Ботев" - Враца няма да изпадне от А група", категоричен бе Чавдар Атанасов.
Тодор Гарев вече не е част от екипа на новия треньор. На него ще бъде предложен пост в клуба. Помощник на Джамбазки ще бъде Георги Станков. В треньорския екип остават Илия Вълов като треньор на вратарите и Светлин Симеонов.
Атанас Джамбазки е бивш български футболист, треньор, в кариерата си той е водил отборите на Славия (София), Локомотив (Стара Загора), Спартак (Варна), Спортист (Своге) и Монтана.
За последно беше наставник на Монтана до края на миналия сезон, когато договорът му не беше подновен. ...още


Марин БОТУНСКИ

“В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР”

ПОСЛЕДНИЯТ ПРИСТАН
НА УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ

В материала "Лондон" съм писал:
Аз имам особено отношение към големият английски държавник. Когато и да е споменавано името му, все съм връщал неговите думи: "За да падне България трябва да падне само София. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи."
"В продължение на моята политическа кариера този беден народ (българския) от трудолюбиви и честни селяни се възглавява от чужда на националните му интереси династия и се ръководи от корумпирана и подкупна интелигенция." А на Парижката мирна конференция: "Така се пада на страна, вдигнала ръка срещу своя освободител". "Държава на име България не трябва да съществува."
Англичаните, обаче, го боготворят, заради спасителната му мисия по време на Втората световна война.

На 27 юни 2009 година, някъде по средата на пътя за Стратфорд, родният град на Шекспир, Хари ни посочи една отбивка и каза, че на пет километра е имението, в което е прекарал последните години от живота си, и в което е починал, Уинстън Чърчил. "На връщане - каза - може да се отбием". ...още


Е п и г р а м и

ПРАВИЛО

                                                                         Не разбирам защо
                                                                         по трибуните още се грачи,
                                                                         че сме нямали
                                                                         силни играчи.
                                                                         Досега не се ли разбра
                                                                         по номерата,
                                                                         че за зрителите на тази игра
                                                                         силните
                                                                         са вън от играта?

                  УНИВЕРСАЛНОСТ

                                                                         Горе главите, наследници
                                                                          антифашисти и бранници!
                                                                         Хем сте народни изедници,
                                                                         хем и народни избраници…

Красимир МАШЕВ

 


  


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

НОВИНИ

??? ?????


НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"
СПОРТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


СТОЯН СТОЯНОВ
ОТ "ЗОВ ЗА ИСТИНА" -
С НАГРАДА
ОТ ФОТОКОНКУРСГласувайте за този сайт!

ВРЪЗКИ

Support WWF


Всичко прекрасно за вашето бебе


 

.