НАЧАЛО  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВЕЛИКДЕН ВЪВ ВРАЦА

      
      


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Към 19.00 ч. на 23 април правителственият самолет донесе Благодатния огън от Йерусалим в Пловдив. В 20 часа църковната и държавна делегация, сред която е и траянополския епископ Киприян, донесоха огъня и в София.
"Невеществената, благодатна светлина на пасхалния огън да озари надлъж и нашир скъпото ни отечество България и просвети българския народ", заяви митрополит Николай, след което показа Благодатния огън с думите "Христос Воскресе!". Благодатният огън бе положен в Синодалния параклис в чест на цар Борис Михаил, Покръстител Български, а в 22.30 ч. бе предаден на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Максим в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски".
Благодатният огън се запали по-рано на 23 април по чудотворен начин в параклиса вътре в храма на Гроба Господен в Йерусалим в отговор на молитвите на йерусалимския патриарх Теофил и хилядите поклонници, събрали се в в храма на Божи гроб и улиците в близост до него.
Параклисът над Гроба Господен се смята за най-свещеното място в храма. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.
До днес слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

Настъпи най-светлия християнски празник Възкресение Христово.


Христос Воскресе!
Воистину воскресе!

На всички хора от Врачанския край, на всички българи - у нас и по света -

СВЕТЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Бъдете благословени!      Уважаеми граждани и гости на град Враца,

Поздравявам ви с настъпването на най-светлия християнски празник Възкресение Христово!
На Великден всички ние, изричайки съкровената молитва за здраве и спасение, търсим божието благословение за себе и най-обичните си хора.
Нека съхраним в себе си вярата в чудото на Възкресението, нека запазим добротата и стремежът към разбирателство.
Скъпи съграждани,
Приемете моите най-искрени пожелания за здраве и благополучие, за радост и обич, които да огряват вашите сърца и домове!

Христос Воскресе!

Кмет на Община Враца
д-р Костадин Шахов


ПЕТИ ЕНЕРГОБЛОК Е СПРЯН
ЗА ГОДИШЕН ПЛАНОВ РЕМОНТ

На 24 април 2011 г., в 02 ч. и 32 мин., 1000-мегаватовият пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт.
Спирането на блока е в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала през годината.
В рамките на плановия престой ще бъдат извършени предвидените ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.
Планирано е ремонтът на пети блок да приключи в началото на м. юни. ...още


КОНЦЕРТ НА МИЛЕНА
ВЪВ ВРАЦА

      
      
      
      

Първата дама на българския рок Милена Славова разтърси феновете си с концерт на площад "Христо Ботев" във Враца на 21 април. Концертът бе част от турнето на ТВ7, но в тази вечер звездата беше една - Милена. Тя, заедно с групата си, изпълни парчета от началото на кариерата си, когато повечето от феновете, присъстващи на площада не са били родени, както и най-новите песни, които ще влезат в бъдещия й албум. Както винаги примата на рока с излизането на сцената стопи дистанцията с публиката и купона се развихри. ....още


„ВОДНИТЕ ДУХОВЕ“
НА ЦВЕТАН МИНКОВ

На 20 април 2011 година в Синята зала на Младежкия дом беше представена книгата на Цветан Минков-Моряка "Водните духове". Бяха показани и негови живописни платна. Организатори на творческата вечер в памет на Цветан Минков бяха Младежки дом-Враца и Клуб на дейците на културата.
Книгата "Водните духове" излезе от печат преди броени дни, благодарение на Даниела Мишева, която не само финансира изданието, но и активно участва в неговата подготовка и оформление, с голяма любов и отговорност към паметта на своя вуйчо.
"Водните духове" съдържа 20 разказа, предимно на морска тематика и идва при читателите 21 години след първата книга на автора "Онова лудо колело". Редактор на изданието е Марин Ботунски. ...още


ЗАКРИХА МАРАТОНА
НА ЧЕТЕНЕТО

На 20 април, пред читалище "Развитие" във Враца, символично се закри Маратона на четенето. Изложба - базар със свои книги подреди издателство "Фют", а с песни и танци участваха деца от ЦДГ "Дъга".


ОБСЪЖДАНЕ ЗА МЯСТОТО
НА ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК
НА ХРИСТО БОТЕВ

Във връзка с преместването на стария паметник на Христо Ботев от градинката на площад „Руски” в сградата на Регионален исторически музей – Враца и полученото предложение на Инициативен комитет „За възстановяване на първия паметник на Христо Ботев” за широко обсъждане, ръководството на Община Враца организира в сряда среща с представители на Инициативния комитет, архитекти, скулптори и художници от Враца и София. ...още


КОПИЕ НА ЗНАМЕТО
ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

В Регионалния исторически музей във Враца се даде началото на изработка на копие на знамето, ушито за Априлското въстание от Мица и Калица Хаджи Кръстеви. ...още


Общинско ученическо състезание по безопасност на движението "Да обучим и запазим децата в пътното движение" се проведе в Младежки дом - Враца на 20 април.


На 19 април в читалнята на Регионална библиотека "Христо Ботев" се проведа поетичен маратон с участието на творци от гр.Враца.


ОБЕКТИВНА
ПРИЧИНА

Как да овиквам Властта,
като съм с пълна уста?

Турхан РАСИЕВ


Марин БОТУНСКИ

“В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР”

БОГАТСТВОТО НА "ТРАФАЛГАР"

Националната художествена галерия

Националната художествена галерия на Англия, чиято сграда е разположена в северната част на площад "Трафалгар", е един от най-важните културни институти на Великобритания и е сред най-богатите в света. Открита е на 11 май 1824 година.
Тук е събрано безценно художествено наследство, което събира творци и ценители от цял свят.
Англичаните заявяват, че повече от половин век е бил необходим, за да надделеят в борбата за- стъпниците за създаване на отделна Национална художествена галерия на островната страна. И какво помогнало в тази титанична борба?- Смъртта на колекционера Ангерщайн, в чиято сбирка имало 38 картини на прочути майстори, като "Венера и Адонис" на Тициан, работи на Рубенс… Тогава Джордж Бомонт и художника Лоуренс се обърнали към министър-председателя лорд Ливерпул с молба държавата да откупи ценната сбирка. Щастие е, че понякога в правителствата има разумни хора - взето е решение за откупуване на ценната колекция и за създаване на Национална художествена галерия, за чиито първи нужди отпуснали три хиляди фунта. Галерията е открита в дома на Ангерщайн на улица "Пел Мел" . ....още

 

  


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

НОВИНИ

??? ?????


НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"
СПОРТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


СТОЯН СТОЯНОВ
ОТ "ЗОВ ЗА ИСТИНА" -
С НАГРАДА
ОТ ФОТОКОНКУРСГласувайте за този сайт!

ВРЪЗКИ

Support WWF


Всичко прекрасно за вашето бебе


 


 

 

.