ДЪГА  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


ДИМИТЪР ПАНОВ НА 60 ГОДИНИ

С “Концерт за приятели” бе отбелязана 60-годишнината на Димитър Панов, директор на Врачанската филхармония. Юбилярът сам дирижира концерта с надслов “Музика за душата”, в който бе включена класическа музика, естрадно-симфонична, джазирани оркестрови изпълнения на песни на АББА и Бийтълс, на Франк Синатра и Луис Армстронг, солови изпълнения на Цветан Русолов-саксофон и Захари Цеков- тромпет и изпълнение на популярни световни и български песни от младите Елеонора Стоянова и Илия Тончев .
Димитър Панов получи много цветя, поздравления и пожелания за здраве и високи творчески постижения.


ПУРИЗЪМ В ХХI ВЕК

• Европа в опити да прогони нахлуващата английска лексика

Английският език е най-големият източник на нови думи в множеството европейски езици, но на- влизането им не минава без съпротива. Из целия континент лингвисти работят на пълен работен ден, за да се уверят, че потокът от нови английски думи в техните езици не надхвърля допустимото равнище. Някои проявяват забележителна изо- бретателност в измислянето на нови термини, които да ги заменят. Това се казва в коментар на ДПА, цитиран от БТА.
Еволюцията на науката и технологията "много често допуска английският език да нахлуе в текстовете и мислите във вреда на нашия език", пише на електронната си страница Френската академия, натоварена да пази чистотата на френския език, продължава коментара.
Френскоговорещите трябва да казват "le facsimile" (факсимиле, копие) вместо "le reprint", "le dirigeant" (ръководител) вместо "le leader", и "le logiciel" (програмно осигуряване) вместо "le software", посочва академията в най-новото издание на Речника на френския език.
Тя има много други задачи, освен да не допуска английския да навлиза във френския. Оригиналният й устав, съставен от кардинал Ришельо през 1635 г., я натоварва да "утвърждава френския език, да създава правила за него, да го пази чист и да гарантира, че е разбираем за всички". ...още


“ЗВЕЗДНИ СЪНИЩА”
НА ИВАН ПЕНЕВ

На 17 ноември в голямата зала на Младежки дом – Враца се състоя поетичен рецитал – представяне на стихосбирката на Иван Пенев „Звездни сънища“. Стихове на поета изпълниха Яна Кременска и Георги Врабчев. ...още


"13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ"
ПОДПОМАГА ЧИТАЛИЩА

На заседание на Управителния съвет на Национален дарителски фонд "13 века България" бяха разгледани всички кандидатстващи проекти по проект "Социална под- крепа за културните дейности в читалищните школи и ансамбли". От Община Враца бяха одобрени за финансово подпомагане на проекти от НДФ "13 века България" следните читалища: Народно читалище "Отец Паисий 1927", с. Три кладенци, Народно читалище "Бъдеще 1926", с. Бели извор, Народно читалище "Пробуда 1907", с. Тишевица и Народно читалище "Пробуда - 1931" гр. Враца, кв. Бистрец. Селекционната комисия одобри за финансова подкрепа 52 от 370-те кандидатствали проекта.


"СПОМЕНИ"-ТЕ
НА ХРИСТО ЦВЕТКОВ
МУТАФЧИЕВ

Излезе от печат книгата "Спомени" на Христо Цветков Мутафчиев. Съставител е Александър Милов - Сашо, консултант Илия Борисов, печат - БГ "Принт" -Враца.
"Христо Цветков е един от първите просветители и културни дейци, направил изключително много като учител, общественик и читалищен деец за израстването… на няколко поколения млади хора." Познавал се е и е работил с Асен Златаров, Боян Българанов, Цола Драгойчева, Сава Гановски, Асен Босев, Емил Манов, Христо Кърпачев, Лиляна Димитрова, Йордан Лютибродски, Аврам Стоянов, Никола Марков - Колката и др.
В предговора към книгата Александър Милов - Сашо пише: "Днес времената са други, прави се всичко възможно да се премълчи и заличи истината за участието на нашия народ в антифашистката съпротива и борбата срещу капиталистическото безправие. Авторът на спомените е вложил усилие, труд и старание да остави на следващите след нас незабравими страници от историята на село Лютиброд и борческия Искърски край и за онова драматично и земетръсно време, когато умираха хиляди, а затворите и концлагерите се пълнеха с хора без съд и присъда…"

Христо МУТАФЧИЕВ

Из "СПОМЕНИ"

***
Бях вече ученик във Врачанската гимназия, където беше и брат ми Георги. Той дружеше изключително с прогресивни ученици и в тази благоприятна среда попаднах и аз. Беше минал един ученически процес, в който най-добрите ученици са осъдени на многогодишен затвор и излежаваха присъдите си във Врачанския затвор. Новата смяна в прогресивното ученическо движение набираше сили. Нашата квартира стана нещо като клуб. У нас идваха сегашните писатели Младен Исаев и Тодор Пеловски, Пелин Велков, Цоло Кръстев, Тодор Мачугански, Авакум Браничев, Младен Динов. Четяха общо, разискваха и спореха. ...още


САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА
НА АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕВ - ВАСИЛЕВСА

На откриването на самостоятелната си изложба в Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца Александър Василев - Василевса разкъса на три рисунка от 1986 година на големия май- стор Димитър Казаков-Нерон, монтира фрагментите върху подготвени платна и ги дорисува пред очите на посетителите. Това е неговия начин на творчество - да създава след като е унищожил. 104 са творческите импресии, които художникът показва в изложбата.
Бившият гард в бар "Гамбино" в Ню Йорк, който е учил право, рисува от три години и е почитател на американския абстрактен експресионизъм. Лятото Александър Василев -Василевса показал своя изложба в Палма де Майорка, сега се кани да замине за Лондон, за да "свери часовника" си и да разбере колко струват картините му."
Ние му пожелаваме "На добър час!"


ПРЕМИЕРА НА
"СЪБИРАНЕ НА ДУША"
НА ЯНА КРЕМЕНСКА
В ЧИТАЛИЩЕ "Н. ХАЙТОВ"

На 10 ноември 2010 г. в Народно читалище "Николай Хайтов" - гр. София, (бившето кино "Изток"), се състоя премиера на стихосбирката "Събиране на душа" на Яна Кременска. ...още


ТЕАТЪРЪТ ТРЪГВА НА ТУРНЕ

Трупата на Драматично-куклен театър - Враца тръгва на поредното си турне. В петък за Румъния потеглят актьорите и сценичните работници, които осигуряват реализацията на спектакъла "Тестът" от Лукас Берфус. Това е второто турне в чужбина на врачанската трупа за последния месец, след като на 11 ноември в Цариброд /Сърбия/ в програмата на "Балкан театър фест" беше показана комедията "Една жена - трима мъже".
"Тестът" или "Храбрият Симон Корах" от Лукас Берфус е част от международната програма на фестивал, организиран от театър "Ал Давила" - град Питещ. Режисьор на постановката е Николай Поляков. В спектакъла участват актьорите: Сава Георгиев, Ивелина Полякова, Делчо Чолаков, Камелия Лишковска, Калин Костадинов, Венцислава Грозданова, Янна Генчева и Юлия Колова.


ВРАТИЦА ПРЕЗ ПОГЛЕДА
НА МЛАДИЯ ХУДОЖНИК

На 17 ноември, в Регионалния исторически музей във Враца се откри изложба на младите творци от СОУ „Отец Паисий”. Мотото на изложбата е “Вратица през погледа на младия художник (тракийското селище, античния град, средновековната крепост)”. ...още

  


  


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

АРХИВ

2010 г.

2009 г.

2008 г.

2007 г.

2006 г.
НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


3 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM


ВРЪЗКИ

 Support WWF

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


Dir.bg

Всичко прекрасно за вашето бебе

 
Регистриран в


ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


 

 

.