ДЪГА  Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese


МИЛЕНА ЦАНЕВА
НА 80 ГОДИНИ

Нашата землячка, литературният критик и изследовател проф. Милена Цанева навърши 80 години. Тя е родена на 20 май 1930 г. в семейството на литературния критик и историк Георги Цанев и на поетесата Бленика. Завършва българска филология в Софийския университет през 1953г., в който по-късно преподава българска литература след Освобождението. Работи в Института за литература при БАН, както и като редактор в издателство „Български писател” (1970-1972), заместник главен редактор на сп. „Литературна мисъл” (1976-1989), редактор (от 1984) и заместник- главен редактор (от 1991) на сп. „Език и литература”. Редактор и съставител на литературни и литературнокритически издания. Работи основно в областта на българската литература след Освобождението. Особено внимание Цанева отделя на живота и творчеството на Иван Вазов. ...още


Юрий БОНДАРЕВ:

СЛОВОТО ЩЕ СПАСИ СВЕТА

• Разговор на Валентина Оберемко с Юри Бондарев

Писателят Юрий Бондарев е един от последните «динозаври», успели да се върнат от Великата Отечествена и живи до днес. За тази война той е писал немалко. Сега Бондарев рядко се появява пред публика. Казва на шега, че отдавна не е на 16 години и на неговата възраст не му прилича да мисли за «тщеславната суетня».
– Сега пиша малко: лекарят ми забрани след операция на очите. С нетърпение чакам края на карантината, и тогава вече сериозно ще се заема с романа, главната мисъл на който е трагичното развитие на обществото ни. Трябва да се пише именно за нашата руска действителност от ХХ и ХХI век. Сега, според мен, ние в мнозинството си сме лишени от въображение, а значи – и от чувства. Съвременното общество е заето изключително с практически цели, с материални мисли. ...още


КИРИЛ ТОРОМАНСКИ
НА 85 ГОДИНИ

Роденият на 29 март 1925 година в с. Долно Церовене Кирил Торомански навърши 85 години.
Клубът на дейците на културата и Младежки дом - Враца организираха на 10 юни юбилейна вечер на талантливия журналист и писател.

ИЗПОВЕДНО

Моята позиция е: писателят трябва да бъде апостол на времето си – не лъже- свидетел. Когато пише - той трябва да освободи мисълта си от всякакви съображения и да вижда пред себе си само едно – истината. Лъжата е без- плодна, животът се ражда от истината. Аз съм убеден, че никой нищо няма да направи на писателя, ако той казва истината с желание да стане животът по-хубав. Общество като нашето, което се развива и укрепва – не може да се страхува от правдиво изобразяване; истината е опасна само за обречените.

Кирил ТОРОМАНСКИ

До
ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ ТОРОМАНСКИ


Уважаеми господин Торомански,
В началото на 70 години на миналия век Вие, синът на село Долно Церовене, Ломско, дойдохте в редакцията на в. „Отечествен зов“, по-късно в „Ботевско знаме“, алманах „Околчица“ и така свързахте завинаги своя живот с Враца. ...още


ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС
НА ВАСИЛ ГАБРОВСКИ

Утре, 1 юли 2010 г.., в Художествена галерия „Иван Фунев“ във Враца се открива художествена изложба, живопис, на Васил Габровски.
Васил Габровски е роден в Бяла Слатина през 1930 г.
Работи в областта на витража, металопластика, дървопластика, мозайка, модулна керамика, стенопис.
Специализирал е в гр. Лодз, Полша.
Участва в редица художествени изложби у нас и в чужбина (Франция, Италия, Германия, Унгария, Русия, Чехия ) с живописни платна, монументални творби и дизайнерски разработки.
Художникът, който живее и твори в гр. Бяла Слатина е носител на орден „Кирил и Методий“ I и II степен, и златен медал „1300 години България“.


КРУМ БОСЕВ НА 90 ГОДИНИ

Първият българин, стъпил на северния полюс, дипломатът и родолюбецът Асен Босев навърши деветдесет години.
Добрия човек, големият патриот, обиколил половината земно кълбо, след като напусна последния си дипломатически пристан – Великото херцогство Люксембург, се завърна в своето родно село Руска бяла. Често се срещах с Крум Босев и дълго разговаряхме за журналистическата и дипломатическа дейност, на която посвети 25 години. Не един път гостувах в уютния му, изпълнен с книги и картини дом на ул. „Алфред Нобел“ в столицата. ...още


НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА
ЗА ХУДОЖЕСТВЕН ПРЕВОД

Жури, определено от УС на Съюза на преводачите в България, в състав: Петър Велчев – председател и членове: Андрей Андреев и Людмила Григорова присъди Националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев” за периода 2007-2009 г. Тя се дава веднъж на 3 години. Носители на наградата станаха поетесите и преводачките Надя Попова (за преводите от руски – поезия и проза на Марина Цветаева, Владислав Ходасевич, Андрей Вознесенски, Николай Бердяев, Александър Солженицин, Лев Лосев) и Мария Генова – (за преводите от чешки език на Иван Мърквичка, Божена Немцова, Владимир Сис).

„Дъга”Ново име
Цонка ПЕТРОВА

1.

Oт безкрая тук дойдох,
пак в безкрая ще отида:
нося толкова любов,
трябва само да ме видиш!


2.
На яве виж ме: влюбена до бяло,
за мъжка вяра тръгнала към хълм;
познай ме: по мига ми на раздяла
с нечистото във мен за храм и сън.
Чуй стъпките до прага, отвори ми
вратите си и цялата душа!
Повярвах че си ти, че теб те има.
Повярвах, и дано да не греша..

3.
Спира времето в унес вълшебен:
ти си тук, и реален, и с мен.
И аз нямам по близък от тебе
(в) моя сън, (в) моя стих, (в) моя ден.
Благославям мига, който сбра
в теб чертите, които обичам
и не казвам: дано няма край
само себе си тихо му вричам.


„ЗВЕЗДНИ СЪНИЩА“
НА ИВАН ПЕНЕВ

Излезе от печат стихосбирката на Иван Пенев „Звездни сънища“ - избрани стихове за жената и любовта.
Четох с особен интерес „Звездни сънища“. Тя съдържа както стари, печатани и обработвани, така по-късни, а и съвсем нови стихотворения, облъхнати от постоянно нарастващото майсторство на поета.
Някога писах, че Иван Пенев е тих, пастелен поет. Но като добър селянин дълго окопава и подготвя своята нива под очудените погледи на онези, които бързат да берат ранни, недозрели, полузрели, а и зрели плодове. Те беряха, а той продължаваше (и още продължава) да поддържа в най-добро състояние поетическата си нива – да я обработва и тори, да я разрохква и чисти от плевел и бурен, да я полива с чувствителност, обич, доброта. И тя взе да ражда добър плод: „Високо цвете“, „Петъчни бягство“, „Яснота“ и сега - „Звездни сънища“.
Ще се опитам да дам кратко определение на новата книга: Иван Пенев вървя по упорито утъпквани от него пътеки към най-важния път в творчеството, желан и търсен от всеки творец - към съвършенството. Сега е стъпил на този път и се е отправил към високото. Ние не сме сигурни дали Иван Пенев върви бързо или бавно, по-важното е, че голяма част от стихотворенията пият роса от тревите по този път, в очите им се отразява земен и неземен цвят, вечност и простота, днешно и утрешно, земно и космическо прозрение.

Марин Ботунски


Иван ПЕНЕВ

СВЕТЛОПИС

Обичаме се все по-тихо.
Под есенната светлопис
трепти дълбока нежност, скрита
като светулка в мъх златист.

Душите ни, от юлски страсти
опалени,
сега мълчат.
И виждам всеки ден по-ясно
как гасне в твоя моят път.

Как бавно влизаме в покоя
на позлатената гора.
И колко си бездънно моя,
и чолко чист до теб вървя.

Как глъхнат болките, измити
от тишина, отг светлина.
И аз целувам пак косите,
в които морен ще заспя.                       ...още


ДРМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР ВРАЦА
С ОТЛИЧИЕТО "ЗЛАТНА КНИГА"

Съветът на европей- ската научна и културна общност и Официално представителство на уникалните селища в Европа наградиха в четвъртък Драматично-куклен театър - Враца с отличието "ЗЛАТНА КНИГА" - почетна значка, заради "завоюван висок престиж, обществено признание и принос на институцията към българската култура". Призът беше връчен на директора на ДКТ Анастас Попдимитров на официална церемония на 24 юни в столичната галерия "Финес". ...още


ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ МУЗЕЙ -
ВЕРТИКАЛНИ ПОДЕМНИЦИ
ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

След експертна комисия, назначена от Изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, на 22 юни бе подписан Договор между Агенцията и Регионален исторически музей - Враца за финансиране на проект за изграждане на вертикални подемници за хора с увреждания. Отпуснатата субсидия е на стойност 45 092 лв.
От участвалите 40 проекта са одобрени седем. От тях два са за музеи - на врачанския и пазарджишкия. Проектът на РИМ-Враца е класиран на трето място.
Изпълнението на проекта е етап в осигуряването на цялостен достъп до експозициите на музея, в това число и до Рогозенското съкровище.

Евгения ПЕТКОВА

 


  


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

АРХИВ

2010 г.

2009 г.

2008 г.

2007 г.

2006 г.
НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


3 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM


ВРЪЗКИ

 Support WWF

ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86


Dir.bg

Всичко прекрасно за вашето бебе

 
Регистриран в


ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


 

 

.