08-Jul-2008 10:22

ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ КАТО БОЛНИ

Никога няма да кажеш, че са болни, ако не знаеш. И е добре, че повечето от тях изглеждат така.
От време на време получават изтръпване в крайник, понякога и изразена мускулна слабост. Често виждат двойно, или пък зрението изчезва временно. Болките в мускулите и ставите, както и спазмите, са нещо обичайно. Понякога уринирането и дефекацията са затруднени, в други случаи неспирни. Добре, че ужасните болки в очните ябълки и лицевия нерв са редки. Тежкото е, че споменатите признаци се наблюдават в почти всички "привидно здрави" болни. Още по-тежко е, че болшинството болни са на възраст между 20 и 40 години. Най-тежко е, че никой не знае кога ще настъпи пълно обездвижване и дали то няма да бъде трайно. Ето защо тези болни са пожизнени пенсионери по болест, включително "привидно" болните. Разликата е само в категорията инвалидност. Има и инвалиди по болест още преди да са завършили образованието си.
Тази болест е нелечима. Има само лекарства, които да забавят прогресирането на заболяването. Уж тези лекарства са достъпни за всички, но това е само на книга. Никой не може да си позволи да си купи такова лекарство. За един месец курс на лечение цената е от 1000 до 2000 лв. според вида на медикамента. Вярно е , че здравната каса го плаща. Но възрастта и стадия на болестта са критерии за отпускане на такъв вид медикаменти. Поне всички млади болни да можеха да ги получават за 48 месеца, както е в Европа. Но това засега е само пожелание. Болните се търсят единствено когато трябва да бъдат препенсионирани от ТЕЛК. Или стават обект на внимание, когато получават пристъп. Тогава по закон здравната каса им осигурява петдневен престой в неврологично отделение.
Това е съдбата на съболниците ни с диагноза множествена склероза. 4000 са болните в България. 35 е броят им в регистрираното дружество с нестопанска цел "МС - болест и стил на живот"- Враца. А колко са болните с тази диагноза, които не знаят че я притежават и не са регистрирани, това е друг въпрос. Всеки от болните знае какво го очаква, но не проси милост и пари. Иска само едно - достойно да боледува. Да има едно достъпно за всички болни общинско помещение и невролог, който да следи развитието на болестта им. Съвсем изпълними неща. Нали, уважаеми администратори!

болният от МС
Иван УЗУНОВ

 

 

 


 


ADVERTISEMENT

НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ОБЩИНА ВРАЦА  -  ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН: 62 25 86

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС
 

Google


ВРЪЗКИ

 Всичко прекрасно за вашето бебе

  Dir.bg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

car insurance on line