Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ
В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ
ЗА 1 МИЛИАРД

Корпоративно оправданите промени в законите за нотариусите и горите, с които започнаха работата си новите депутати, бледнеят в сравнение с поредния грамаден скандал, забъркан около министър Трайчо Трайков.
Бившият управител на ЕVN у нас обяви, че ЕVN влиза в консорциума за строеж на каскадата Горна Арда. Вместо предвижданите 310 милиона евро, той ще струва поне 500 милиона евро или 1 милиард лева, призна Трайков, цитиран от в.Телеграф.
ЕVN ще участва в консорциум с Алпин Бау като партньор на подопечния на министъра НЕК.
Мъчителната история на Горна Арда е като тази на АЕЦ Белене. Идеята е от времето на Костов. През управлението на Царя каскадата послужи като разменна монета между НДСВ и ДПС. След като БТК бе продадена на Вива венчърс, отпадналата от надпреварата турска група Джейлян бе компенсирана с участие в Горна Арда.
Целта на проекта е 3 язовира да захранят 3 нови ВЕЦ-а. Енергийната им мощ ще бъде 174 мегавата. Каскадата ще се строи между 5 и 8 години - колкото АЕЦ Белене.
Хубавата новина е, че Горна Арда трябва да от- крие между 2700 и 2900 временни работни места в турските райони, където положението е тежко заради срива на строителството.
Тъй като Трайчо Трайков се яви основен опонент на Втора атомна, интересно е да се направи сравнителна сметка за рентабилността на двата обекта. Един реактор в Белене ще има мощност седем пъти по-голяма от тази на цялата Горна Арда. При два реактора, колкото се планираше да има централата, излиза, че инвестицията в нея от 3,5 - 4 милиарда евро излиза доста по-изгодна от тази в Горна Арда - цели 40%. Ако реакторите са четири, както гласят последните сметки за Белене, а стойността на проекта се вдигне на 10 милиарда евро, вложението в АЕЦ отново е икономически по-оправдано.
Австрия беше враг номер едно на АЕЦ “Козлодуй” и благодарение на нейния натиск ЕС реши да затворим реакторите 3 и 4 на АЕЦ . Енергийната фирма ЕVN, която по случайност е австрийска, получи от царското правителство електроразпределението в Южна България. Надписаните сметки в Пловдив, спирането на тока поради некадърност в комплексите по Южното Черноморие и куп други грехове на дружеството странно защо не правят впечатление на никое правителство.
Даже при тези "заслуги" шефът на ЕVN стана енергиен министър на България.
Западните фирми у нас имат навика да продължават изплащането на възнаграждения на свои бивши служители, които са заели високи постове в държавната администрация, където заплатите не са толкова високи. Не е само от човеколюбие.

в. "19 минути"

 

 

 

 

 


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ