Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КАЗУСЪТ
С ВРАЧАНСКОТО ПОДЕЛЕНИЕ

По покана на областния управител Пепа Владимирова във Враца дойде военният министър Аню Ангелов, за да отговори на въпросите за бъдещето на поделението в града. В срещата с над 150 военнослужещи, съпругите им, граждани и журналисти участваха и началникът на Сухопътните войски Стефан Василев, както и Началникът на отбраната Симеон Симеонов. Заявено бе, че започналата реформа в страната няма да спре.
От март 2012 година в България предстои да бъдат съкратени 5 700 военнослужещи. На 2 500 от тях ще бъдат предложени работни места. Ако издръжката на един военнослужещ сега е 29 000 лева, след реформата тя ще достигне 44 000 лева. „Целта е нашата армия да бъде модерна, добре подготвена и оборудвана”, поясни министър Ангелов.
До март 2012 година поделението във Враца ще бъде в този си вид, който е сега. През това време ще текат подготовки за закриването му. От 2012 година се раз- крива Единен център за подготовка на специалисти в Плевен. За места в него могат да кандидастват всички военнослужещи. От март 2011 в регистър ще бъдат обявени всички вакантни длъжности на Сухопътни войски. Всеки, който иска да остане на служба, може да кандидаства по него. През май 2011 година ще има втори такъв, а третият ще бъде отворен през март 2012 година. В механизираните бригади ще има свободни работни места за 220 офицери, 430 сержанти и 1800 войници. Това са места в градовете Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Всеки, който не иска да се мести, ще получи толкова на брой заплати, колкото години служба има, но не повече от 20.
Обмисля се предложение в базата на поделението във Враца да бъде разположен Териториален резерв, който да бъде на подчинение на областния управител. Министърът ще предостави материалната база и на община Враца безвъзмездно. Водени са разговори с областния управител да се използват възможностите на ЕС за проекти, в които да бъде включена базата след разформироването на батальона. Има и решение на Европейската комисия за набиране на Европейски доброволчески корпус. В него могат да влязат офицери и сержанти от запаса. Корпусът ще се сформира в края на 2011 година.


ЗАКРИВАНЕТО
НА ПОДЕЛЕНИЕ 52380
Е ГРЕШКА

Народните представители Георги Божинов и Михаил Миков са отправили питане до министъра на отбраната г-н Аню Ангелов във връзка със статута и съдбата на поделение 52380, гр. Враца след приемането на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България.
В него се казва: "Обществеността на гр. Враца, жителите на съседните общини от Плевен до Видин, военнослужещите и техните семей- ства посрещнаха с тревога и неодобрение съобщението за закриване на военния гарнизон в гр. Враца.
Закриването на поделение 52380 се оценява като грешка от гледна точка на отбраната, решение с много тежки социално-икономически последствия, посегателство на традициите, честта и духа на врачани. Не на последно място това решение се приема като част от поредица други решение и бездействия на властите, които в продължение на години грубо ощетяват населението на този край на България. Идеята тясно специализираната инфраструктура на поделението да се предостави на общината и бъдещето и да се съгласува с бизнеса също не се приема еднозначно. Безспорно е, че част от изградената база и територията на поделението трябва да се използват за това, за което целево са изградени с парите на българския данъкоплатец. Враца трябва да остане център на отбраната и подготовка на кадри за въоръжените сили на България.
В тази връзка нашият въпрос към Вас е:
Ще отчетете ли при вземане на окончателното решение мнението на обществеността и какво ще бъде това окончателно решение?"


***
В Декларация на Областни комитет на БРП (комунисти) Видин се казва: „Ние, видинските комунисти, подкрепяме Подписката в защита на единственото бойно поделение на територията на Северозападна България, дислоцирано в гр. Враца. Призоваваме г-н Бойко Борисов, министър- председател на България да поиска оставките на: г-н Аню Ангелов - министър на Отбраната ; г-н Николай Младенов- министър на външните работи и на заместник- министър председател Цветан Цветанов, пряко отговорен за охраната на България – външна и вътрешна.“


 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM