Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НАГРАДЕНИ И НАГРАЖДАВАЩИ

Голямо говорене изговориха съветниците и голямо писане изписаха вестниците за удостоените със званието Почетен гражданин на Враца и за носителите на Наградата на Враца. Преди удостоените да знаят, преди наградите да са връчени. Какво бе станало?
Комисията по наградите не взема решение за удостояване със званието Почетен гражданин на актьора Краси Радков. Управляващите внасят предложението и Общинския съвет удостоява артиста със званието. И да не се види някаква преднамереност - внасят всички предложения, неприети от комисията: за Епархийският хор "Св. Софроний Врачански, за Красимир Данов - директор на СОУ"Отец Паисий", за журналиста Кирил Андровски. Разбира се - Общинският съвет не приема решение за тях - те са внесени "за очи".
От Комисията са обидени - защо Общинският съвет ги е избрал, след като не се съобразява с решенията им. Не обезсмисля ли се, наистина, избора на Комисия по наградите?
Съветникът Цв. Димитров казва в Общинския съвет: "Смешникът е много добър, но не е комедиен, а комерсиален актьор." Кирил Илиев пък: "Няма ли да станат много смешниците?"
В "Модерна Враца" Мария Добревска оценява така присъждането на званието на Краси Радков: "Циркът, в който се е превърнала България, има нужда от качествени клоуни. Герои като Гацо Бацов, Цеко Сифоня и Шишо Бакшишо трябва да лекуват осакатените ни души. Но дали не се осакатяваме двойно с простащините, които напоследък валят от телевизионния екран."
Присъждането на званието "Почетен гражданин на Враца" и Наградите на Враца винаги са предизвиквали сериозен коментар в обществото. Но има нещо, за което управляващите трябва да помислят.
Званието "Почетен гражданин на Враца" би трябвало да се присъжда за талантлива, продължителна, дългогодишна народополезна и особено полезна за Враца дейност. Нашенските политици, излюпени в люпилнята на преходния период, все ги суче връвта на провинциализма - някак си стават по-големи в собствените си очи ако награждават хора отвън, външният все по-голям им се види. Тук най-големи са те.
Краси Радков, безспорно, е много талантлив актьор. Но е още в началото на кариерата си. И тепърва ще трябва да доказва артистичният си талант. Защото в шоуто на Слави не се изграждат дълбоки и трудни образи, там е масовата култура ("да го Ева").
Защо не го предложиха за Наградата на Враца? Нали вече Почетният гражданин е работил кратко във Врачанския театър. И дотук връзките му с нашия град. Популяризирал бил "врачанският" говор. Майко мила!
Какво да се прави? И в Криводол направиха Почетен гражданин Георги Милчев-Годжи ("Искаш ли да правим на-на-най-на…"), не се сетиха за Траян Първанов.
Щом политиката е шоу, естествено политиците ще се сещат повече за хората от шоуто.
Враца не е направила почетни граждани театралите Георги Фратев, Итко Стоянов, Иван Атанасов, Димитър Панов, Цвятко Николов, Иван Гайдарджиев, Иван Кондов, (директор на Врачанския театър), не са почетни граждани писателят Иван Остриков, художниците Людмил Младенов, Петър Къчев, заслужили бивши кметове на града, общественици и т.н.
Не знам думите на общинския съветник: "Смешникът е много добър, но не е комедиен, а комерсиален актьор" дали не се отнасят с по-голяма сила за приемащите решението, отколкото за тези, за които е то. Защото има определени членове на Комисията по присъждането на Наградите, дето се казва, да ти е удоволствие, че именно те ти я присъждат! Или да отсъдят, че доц. Танчев не я заслужава! Поради което напоследък сериозни институции не правят предложения, Комисията разглежда в повечето случаи тези, които се самопредлагат.
Никола ПЕТРОВ


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM