Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НА КОГО ДА СЕ ДОВЕРИМ?
КОЙ Е ДОБРИЯ СТОПАНИН?

Председателят на Общинския и на Областния съвет на БСП, депутатът Димитър Гъндев се кандидатира и за кмет на Община Враца.
Защо?
Този въпрос не може да не бъде зададен, след случилото се през 2003 г. Тогава Общинският съвет на БСП направи висока оценка за работата на кмета, покойния Румен Стоманярски. "Това е най-достойния и най-избираемия кмет от общинските кметове" - твърдеше председателят на Общинската организация Димитър Гъндев. И както направиха висока оценка на Стоманярски, и както председателят твърдеше казаното по-горе, изведнъж той, Димитър Гъндев, се кандидатира за кмет. Пленумът на Общинската организация със 19 на 17 гласове предпочете Стоманярски пред председателя си Гъндев. И тогава се състоя

циркът, след който организацията не може
да се изправи на крака

и до ден днешен. Инициативен комитет, воден от членове на Изпълнителното бюро на БСП, издигна кандидатурата на инж. Войслав Бубев. Гъндев ходеше на митингите и събранията и повтаряше че Стоманярски е "най-достойният, най-доказалият се и най-избираем кмет", а тайно подкрепяше другия щаб. Там отиде и неговата секретарка, и най-близките до него членове на Изпълнителното бюро. Гъндев съзнателно саботираше работата на предизборния щаб на БСП. Знае се дори как се търсеше съдействието на инспектора на ВС за Врачанска област, за да се осигури печата на Общинския съвет на БСП за документите пред Общинската избирателна комисия.
Тогава се нанесе

най-сериозния удар върху единството
на Врачанската организация.

По-голямата част от подготвените и уважавани в своите области специалисти бяха отстранени от дейността на организацията. Отстранена беше и онази група социалисти, която спаси и опази партийната организация в първите години след промяната. Тези, които им "раздадоха правосъдие", се бяха изпокрили по време на "синия смерч" и изпълзяха когато хоризонтът стана безоблачен. София гледаше отвисоко и със затворени очи на ставащото. Междувременно, на изборите за евродепутати, врачанската организация постигна най-ниските резултати, които някога са давани за БСП. Сривът бе невероятен.

"Червеният бастион", под ръководството на Гъндев, сдаде знамената -

за него във Враца бяха гласували по-малко от три хиляди души! И вместо отговорните да си подадат оставките, те си издигат кандидатурите за нови управленски постове.
Никакви ли уроци не са извлечени, та сме на път да повторим циркът от 2003 г.?
Общинският съвет на БСП е приел

висока, положителна оценка
за работата на кмета Войслав Бубев.

В същото време хората на Гъндев в Изпълнителното бюро работят срещу номинирането на инж. Бубев за кандидат-кмет от партийните организации. На провеждащите се събрания тези господа казват, че инж. Войслав Бубев ще ходи да строи Дунав мост, АЕЦ - Белене, че ще се кандидатира като независим, поради което партията е най-правилно да издигне своя председател.
Преди години Димитър Гъндев беше едновременно директор на "Тролейбусен транспорт" ЕООД, председател на Общинския съвет - Враца, председател на Общинския и на Областния съвет на БСП. Сега е депутат, председател на Общинския съвет на БСП, на Областния съвет на БСП - Враца, ето го и кандидат за кмет. Всичко може човекът. "Под неговото мъдро ръководство", обаче, във Врачанска област БСП загуби на предните избори Враца, Роман, Борован, Хайредин, Мизия, а с избраните кметове с листата на БСП в Козлодуй и Бяла Слатина контактите са особено затруднени.
Същевременно замря живота във Врачанската организация на БСП, в основните партийни организации. Резултатът от евроизборите е само едно от следствията на това замиране. Самият Гъндев говори, че Врачанската общинска организация е "уморена". От какво? От бездействието и от прекомерните амбиции на ръководителите си?
Въпросът е защо и тогава, в 2003 г., Висшия съвет на БСП не предприе, не предприема и сега никакви мерки? Какво трябва да се случи - да се разнебити цялостно Врачанската организация, за да се вземат мерки за озаптяване на всеядството?
Едно е ясно - ако Димитър Гъндев се кандидатира за кмет, Врачанската общинска организация на БСП ще се разцепи още един път, и резултатите ще са ужасяващи не само за организацията. Той вероятно съзнава, че е трудно избираем в града под Околчица. Тогава за какво е няколкогодишното боричкане? Борба за имидж? Да си отвоюва бъдеще? От центъра да му обещаят твърдо влизане в следващата депутатска листа, или друго място с необходимата благинка? Може би. Или пък чак до там да се е откъснал от действителността, до там да не е наясно със ситуацията във Враца?...
Не съм бил безкритичен поддръжник никому. Най-малко на инж. Бубев. Ала
истина е, че двама социалисти -
покойния Румен Стоманярски и днешния кмет Войслав Бубев - не разрешиха Враца да тръгне по налаганите от сбъркания преход нанадолнище и разруха, и започнаха да строят, когато това бе най-трудно. Те направиха града по-уютен за всички врачани, независимо от политическите им пристрастия - червени, сини, жълти и пр.


Стоманярски не само опази врачанската организация на БСП, но и извърши "пробив" с ремонта на Пробива и на повехналия от синьото управление град. Преобразена бе не само централната част, управлението бе обърнато с лице към най-важните и болни проблеми на образованието и здравеопазването, съживени бяха съсипаните от синия удар културни институти, възстановена бе традицията на Ботевите дни. Стоманярски и екипът му положиха резултатни усилия Враца отново да заеме исторически завоюваното място на водещ икономически и духовен център на Северозападна България. Той направи Бубев зам. кмет по строителството.
Гражданите виждат, че инж. Войслав Бубев строи и поддържа град Враца и селищата в общината, че разширява и умножава започнатото от Румен Стоманярски. Разбира се, средствата в мандата на Бубев са по-големи и липсва пренебрежителния син поглед на Костовото правителство. А пък и строителството е в кръвта и сърцето на строителният инженер, "стихията Бубев"- както го нарече наскоро колегата Веселин Ангелов. Враца строи и ремонтира не само болниците, училищата, детските градини. Целият град е една строителна площадка.
Много повече може да се иска от Бубев, а и от всички управляващи - депутати, областна управа, общински съветници и администрация - за осигуряването на достоен поминък на врачани, за развитието на модерни производства и технологии, за по-широк поглед и грижи за развитието на духовния живот - образование, култура, изкуство.
Засега, обаче, Враца не е "отгледала" по-добър стопанин. Като се изключи достойната кандидатура на ген. Стаменов, обявените от политическите партии кандидати за кметския стол не само не превъзхождат Бубев, но са далеч от доказаните му възможности. Повечето от тях са неизвестни на гражданите, което означава и неизбираеми.
Единственото ново и качествено нещо, което роди подготовката за местните избори, е гражданското обединение "Север", събрало под знамената си подготвени и решени да работят за европейското бъдеще на Враца хора. Но като всяко "новородено" и "Север" предполагаемо няма да е готов за решителна намеса в сегашната изборна надпревара и най-вероятно е да подкрепи някой от основните кандидати.
Врачани отново, май, ще връчат отговорността за града и общината на инж. Бубев.
Пък дано в следващите четири години бъдат излъчени и подготвени онези, които ще поемат щафетата - независимо от политическите им пристрастия, но в зависимост от любовта и цялостната им, талантлива и резултатна отдаденост на днешния и утрешния ден на Враца.

Марин БОТУНСКИ

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM