Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КМЕТЪТ - СТРОИТЕЛ
ПРОМЕНИ ВРАЦА

Минавах в почивния ден през площад "Ботев"- любимото място на всеки врачанин. В центъра на площада стоеше човек и се озърташе на всички страни... Забавих крачките и го наблюдавах. "Добър ден"- поздрави ме човекът. "Вие от Враца ли сте?" Да, отговорих му. "Аз съм от Шумен. Тук съм от четири-пет дена, при внучката. Разхождам се всеки ден... Хубав град. Красив град. А това (и ми посочи Балкана), това е хубост, каквато не съм виждал... Градът ви е чист. А целия е строителна площадка"
"Какъв е вашия кмет, каква професия има?" - попита ме.
Строителен инженер.
"Личи си" -продължи шумналията.
Наистина, строителството е в кръвта му. Град Враца от няколко години действително е строителна площадка. Строи се много. "Това, което правим, трябва да е на европейско ниво" -думи на кмета.
Инвестициите на община Враца за 2006 г. са били 4 293 000 лв. Програмата е изпълнена 130%. Предвидените средства са увеличени с 2 268 517 лв.
За 2007 г. предвидените средства са 7326000 лв. За ремонт на училища - 593000 лв; на детски градини - 600000 лв.; за основен ремонт на улични платна - 1 871 000 лв. Предвижда се изграждането на две нови улични платна в комплексите "Дъбника" и "Сениче" и основен ремонт на 30 улици. За ремонт на тротоари, пешеходни зони, паркове и градини предвидените средства са 1 488 000 лв.
Програмата на общината е насочена за реализиране на обекти, които да обновят нашия град, да бъдат красиви, приветливи и добре обзаведени детските градини, училищата, здравните, младежките, спортните и туристическите обекти.
Лесно е да застанеш начело, но е трудно да вървиш начело и да разбиваш стари и примиренчески стереотипи, да организираш, да ръководиш и подпомагаш, да показваш и да контролираш. Всичко това нашия кмет го може и го прави.
Един от ръководителите на обект ми каза: "Той е неуморим. Никога не забравя къде какви указания е дал. Проверява. Особено държи на качеството. Работи по 10-12 часа. Създава вихрено темпо на работа, на което трудно се издържа.
Говорителката на общината Петя Ганчовска казва: "Той винаги е в движение. Навит е като пружина. Постоянно е в контакт с началници на отдели, със служители, с граждани, които приема дори в коридорите, в много случаи в движение им решава въпросите. Аз съм на двадесет и шест, но на негово място физически и психически не ще мога да издържа."
Човекът от Шумен каза, че града е хубав, че много се строи, че е чист. Това последното, че е чист, донякъде е вярно, а може да бъде много по-чист. Администрацията е направила това, което тя трябва да направи. Но направено ли е всичко, което зависи от нас, гражданите на Враца? Категорично не е.
Да започнем от най-дребното: къде хвърляме билетчето от тролея? На улицата. Чопкаме ли семки по автоспирките? Къде хвърляме фасовете от цигарите? Че и пликчета с боклук хвърляме от терасата в междублоковите пространства. Колко са търговците, които сутрин поръсват и помитат пред магазините си? Колко граждани поне един път в седмицата поръсват и помитат пред къщата/блока и прилежащата им територия?...
Градът е на всички ни - и ще е такъв, какъвто го искаме и какъвто го поддържаме.


Борис НИКОЛОВ


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM