Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВСЕНАРОДНО ЛИ Е
ВСЕНАРОДНОТО
ПОКЛОНЕНИЕ НА 2 ЮНИ?

Миналата година един от участниците в кръгла маса "Север" на в."Зов за истина" ни молеше да направим така, че "да се чуе неодобрението ни около уж Всенародното второюнско честване."
36-годишният Боби Георгиев се възмущаваше:
"В годините на промяната се промени отношението към този ден. Вече студентите не идват на "Околчица", където звучеше тяхната студентска клетва. Не идват от военните поделения, които носят името на "Христо Ботев". Не идва Българска телевизия, поради което Всенародното поклонение се превърна в поклонение на врачани пред подвига на Христо Ботев, неговата чета и падналите за свободата на Отечеството.

Държавници, политици, народни избраници се изсипват на 1 юни - за Тържествената заря, тук ги хващат обективите на телевизионните камери. На "всенародното тържество" на 2 юни ги няма. Тържеството се предава във Враца от частна телевизия, а държавната (и обичаща да я наричаме обществена ) телевизия я няма. Но до колко е държавна и обществена, щом не отразява подвига на втория от великите българи! Иначе, за родните политически бездария, за мутри и мафиоти - телевизионно време колкото щеш.
Настоявайте това да се промени. Вие можете да кажете къде искате да отидат парите от вашите данъци."
Никой не го чу. Тази година картината се усложни - нямаше предаване дори на Врачанската кабелна телевизия. Нямаше нито един високопоставен държавник.
Ботевите дни във Враца се провеждат под патронажа на президента на републиката Георги Първанов. Това добре. Но толкова ли не може да се разбере, че 2-ри юни, обявен в националния календар за "всенародно поклонение", трябва да бъде отразен по достоен начин от българските държавни и обществени медии. Ако Националната телевизия не признава Ботев, кого признава?(По време на поклонението на "Околчица" по канала вървеше "Дързост и красота"!)

Ако пишещата се за толкова патротична СКАТ не отразява Всенародното поклонение, кое и е патриотичното? Ако Националното радио не е на "всенародното поклонение" на "Околчица", къде да очакваме да бъде? Щом няма студенти и военослужещи на върха, всенародното поклонение май не е и тяхно?!
Повече от век поколения българи се включват в Националния поход по пътя на Ботевата чета. 120 километровия път от Козлодуй до връх "Околчица" се превърна в неповторим и свещен паметник.
Творчество на Христо Ботев е преведено на почти всички европейски езици, а още в азиатските и в арабските държави, в Латинска Америка. Носители на Международната Ботевска награда са утвърдени световни писатели като: Алексей Сурков - Русия, Ахмад Сюлейман ал Ахмад - Сирия, Гюнтер Валраф - Германия, Дмитро Павличко - Украйна, Ласло Наги - Унгария, Марио Бенедети - Уругвай, Мирослав Кърлежа - Хърватска, Николас Гилен - Куба, Нил Гилевич - Белорусия, Пиер Сегерс - Франция, Расул Гамзатов - Русия Надин Гордимър - ЮАР, Бранко Цървенкоски - Македония, Евгений Евтушенко - Русия.
Христо Ботев е от европейска и световна величина. Той се родее с Гарибалди, Пизакане, Кошут, Бакунин. Писал: "който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят". Проповядвал: "Само разумният братски съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човешкия род, и само този съюз е в състояние да въдвори истинска свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо". В годините на прехода Враца прави всичко по силите си, за да отсрамва България на 2-ри юни. Ботевите дни и тази година бяха проведени на високо организационно и художествено ниво.
Но Втори юни не е празник на Враца, а на България. Не е ли време да се сепне т.н. политически елит, пръв в използването на възможните привилегии, пръв пред телевизионните камери, на кьорсофрите, но отдалечил се толкова непростително от народния живот? И нищо не правещ, за да се върне националното и международно значение на Ботевите дни.


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM