Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЖИВОПИСНИЯТ БИСЕР - ”ВРАТЦАТА”

два ли има любител на природната хубост, който да не изпитва възторг и възхищение от скалното ждрело Вратцата - причудливото природно образувание в югозападната част на Враца, на малко разстояние от старинния квартал Кемера.
На площ от около два хектара се издигат страховити скали, с импозантен красив вид, а под тях се вие забързаната към полето река Лева. Окото не може да обхване цялата величествена панорама. Сърцето трепва от гледката и от легендите, които се мълвят.
Една от тях напомня, че по непристъпните синкави скали е живял Радан Войвода - владетел на древна Вратица. Когато през далечната 1396 година жестоките поробители, османските турци, сринали и опустошили града, той храбро се сражавал със завоевателя и не дал обичната си дъщеря Велека да попадне в техни ръце.
От десети до дванадесети век е основана средновековната крепост Вратица. Загледате ли се към горните върхари от лявата страна на пролома, ще видите различни вкаменелости. Уникалните скали са сътворени през далечната история на земята. Ждрелото по средата се стеснява от две отвесни скали и заприличва на гигантска порта, от която към село Згориград се открива широк, неповторим пейзаж. А колко привлекателна е тази картина през зимата! Слънцето огрява въздигнатите към небето върхове, а на пътя, край езерото и малките полянки цари тишина. По шосето, леки коли и камиони са забързани нагоре към планината, а по криволичещите пътеки винаги има хора - туристи, излетници.
Вратцата от десетилетия има славата на привлекателен скален обект, мери сили и ръст с Мальовица, Лакатник и др. Неустрашимия и неуморен в недалечното минало врачански катерач Илия Александров, най-добре познава врачанските скали, "дишал е височинните гребени, във врата им". Запален алпинист, той е прокарал сам и в съучастие с други възторжени планинари десетки алпинистки пътеки. От 150 до 500 метра височина са скалите за катерене. Нагоре се виждат сипеи и поредица от върхове, ръбове, кули и плочи. Много любители на екстремните спортове идват тук да изпитат трепетите при покоряването на скалите. От ранна пролет до късна есен пъстреят разноцветни палатки на вглъбени в себе си момчета и момичета. Ветерани си спомнят, че първия маршрут в импозантната каменна стена на Вратцата е прокаран през 1952 г. Тогава уплашени от смелите алпинисти врачани предложили да извикат пожарникари, които със стълби да свалят покачилите се в "страшните височини"...
На Вратцата винаги са се събирали алпинисти от различни поколения. Запомнени са не малко колективни и индивидуални прояви, множество добре организирани алпиниади. Идваха да премерят сили и майсторство чуждестранни катерачи от различни страни на Европа- германци, французи, руснаци, сърби... На "Огледалата", "Централния ръб", "Вратцата" и на другите маркирани, сложни за изкачване турове, е стъпвал смелия руснак Михаил Херигиани - Скалния тигър, с партньора си Володя Коваленко. Дивил се е на красотата на Вратцата известния френски алпинист Рене Демезон, определил ждрелото като Малките Доломити. Възхищението си от скалния обект е описал в интересната си книга - справочник "Врачанските скали" Георги Атанасов, една от легендите на българския алпинизъм.

Впечатлява и "прилепеният" край скалите алпийски дом - уютен и оживен център за любителите на смелия спорт.
През последните години кметството извърши значими благоустройствени мероприятия. Освежен и преасфалтиран е пътят, свързващ града с ждрелото, водещ до село Згориград. В нов, съвременен вид е новопостроения ресторант "Чайка", едно от най-престижните хранително и питейни заведения. До него се издига оригиналната постройка на модерен хотел, с едностайни и двустайни апартаменти и близо 80 легла, с апартаменти и офиси за вип-гости. Вечер това кътче на Враца, с осветеното водно огледало, е приказно.

Работи се по осветяване на възвишенията на варовиковите скали над това място.
Вратцата е чудно предверие към приказното царство на електрифицираната пещера "Леденика", както и към хижа "Пършевица" и осеяният с множество почивни станции и бунгала район на Учителската колония и Леденишки валог.
Както през пролетния и летния сезон, така и през зимата, Врачанската планина предоставя великолепни условия за разнообразен туризъм, за упражняване на ски спортове, туристически излети към най-високия връх "Бегличка могила" (1482 м.) и към десетките "бисери" на нашата земя.
Красивото скално ждрело Вратцата е истински природен храм. Съзерцанието на този приказен райски кът ще ви възхити.
Посетете го и сами ще се убедите!

Илия БОРИСОВ


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM