Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВАЗОВИЯТ МУЗЕЕН КЪТ

В Черепиш човек остава възхитен не само от дивната природна красота и очарованието на страховитите бели скали, но и от богатите традиции на Светата обител - Черепишкия манастир. Много са забележителностите в привлекателния църковен комплекс. Сред тях е новооткрития музеен кът на патриарха на българската литература, народния поет Иван Вазов, обзаведен по инициатива и с благослова на Врачанския митрополит Калиник.


Иван Вазов за пръв път идва в манастира през 1899 г. За носещите се легенди и за красотата тук научил от пътеписа на Алеко Константинов "Българска Швейцаария".
На 20 февруари 1897 г. през глухото Искърско дефиле профучава първия влак от София за гара Роман. Вазов искал с очи да види това "най-красиво място на Балканския полуостров", както го нарекъл унгарския изследовател и пътешественик Феликс Каниц. Имал желание също да се изкачи в легендарния Врачански балкан, да стигне до лобното място на Христо Ботев.


Монасите дружелюбно посрещнали поклонника и направили всичко, за да се чувства добре при тях. От Черепишкия манастир, заедно с Цене Койнин от Лютиброд и неизменното куче Хектор, Вазов на кон потеглил по планинските пътеки и стигнал до връх Вола. Научил много, чул различни легенди за сраженията на Ботевата чета и за геройската смърт на гордия певец. Слушал разказа за безстрашната баба Илийца от Челопек... Тук, в Черепишкия манастир създава едни от най-вълнуващите си произведения - христоматийните разкази "Една българка" и "Дядо Йоцо гледа". Тук и в София пише 48 от най-хубавите си стихотворения, съставляващи поетичната му сбирка "Скитнишки песни". Сред тях е възторженото "Той не умира", баладата "Клепалото бие", "Каменният кръст", "Елате ни вижте", "Орлите на Бабини плазове", "Екът на Лъкатнишките скали"...
В музейния кът, тържествено открит от дядо Владика Калиник на 15 август - Храмовия празник на манастира "Успение Богородично", посетителят може да се запознае с интересни експонати -снимки, книги, предмети, свързани с огромното творчество на Вазов и с пребиваването му в този край.

Илия БОРИСОВ
Сн. Стоян Стоянов


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM