Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

БОЛЕСТНО ПОВИШЕНА ТЕМПУРАТУРА

Много са заболяванията, водещи до повишаване на температурата. Температура до 18 градуса С, при пациент по принцип здрав, не се понижава. До тази температурна стойност организмът мобилизара своите защитни сили за справяне с болестния причинител. При пациенти със съпътстващи хронични заболявания, принципът не важи. Той не е валиден и за кърмачетата, малките деца, както и за децата, прекарали температурен гърч. Последните дори и при ниска температура вземат температуропонижаващо средство, а при необходимост – фенобарбитол. Педиатрията използва като температуропонищаващи лекарства парацетамоловите производни, нурофена, а при необходимост и аналгин.
Фармацевтичните заводи вече не произвеждат нито една лекарствена форма на класическия температуропонижаващ агент – амидофена. По- следният може да се намери единствено като прахова субстанция. От нея могат да се приготвят прахчета, сироп и свещички (супозитории). Нещо повече - от амидофен на прах могат да се изготвят комбинираните температуропонижаващи лекарства – пиранал и анапирин, които са отлични антипиретици (понижаващи температура). Пираналът и анапиринът могат да се прилагат при по-големи деца, както и да се комбинират с парацетамоловите производни при много висока темпетратура. Повече от 50 години те служеха вярно и безотказно на клиничната практика, тогава, когато парацетамолът го нямаше. Много рядко при нужда се прилагаше бащата на парацетамола – вече забравения фенацетин. Но стига толкова история. Жалко е, че и с температурата започна да се прави политика, угодна на Европа и САЩ.
А сега за една комбинация, която е алтернатива, когато болестно повишената температура не може да се свали с други лекарства. Ампула аналгин, заедно с ампула витамин „Ц“ и ампула калциев глюконат, приложени инжекционно или през устата, са незаменима комбинация. Тя може да се прилага и при деца в съответните за тях дози. Единственото противопоказание за комбинацията е алергия към някои от цитираните медикаменти. Отлични температуропонижаващи средства са и аналгин-хинина и цилотропина. Двете лекарства могат да се изготвят във всяка аптека, приготвяща лекарства. Симптомът повишена температура има много варианти за повлияване, показва клиничната практика. Друг е въпроса дали са познати на клиницистите. Ето защо реших да пиша за тази толкова важна за клиниката тема.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM