Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПРОФИЛАКТИКА
НА ДЕКУБИТУСИТЕ

Много се причините, довели до залежаване. В едни случаи то е временно, в други – пожизнено. Добре, че последното е по-рядко. При залежаване тонусът на мускулите се понижава. Това влошава кръвоснабдяването. Страдат тъканите, страда и кожата. Последната изтънява и става като пергамент. Понякога се зачервява, появява се сърбеж, по-често и болка. Променя се в резултат на недостатъчното й хранене, вследствие влошеното кръвоснабдяване. Това е моментът, в който кожата иска помощ. Иска не само тя, но и подлежащите тъкани. Променените участъци трябва да се масажират. С масажите се подобряват тонуса на мускулите и кръвоносните съдове. Успях да създам мехлем, който чрез масажни движения подхранва кожата. Действа и антибактериално. При над 10 пациенти мехлемът не е позволил отварянето на декубитална рана. Четирима от пациентите са били с пълна неподвижност от дълго време. Кожата възстановява своята плътност. Червенината изчезва, както болката и сърбежът. До възстановяване на кожата препоръчвам мехлемът да се прилага сутрин и вечер с масажиране. След изчезване на симптомите на възпалението се минава на превантивно мазане – един път дневно. При пациенти, движещи се в леглото превантивното мазане е 2-3 пъти седмично. Мехлемът съдържа хлорнитромицин, ланолин, вазелин, варова вода, цинков окис, витамини А и Д и ненаситени мастни киселини. Ланолинът, вазелинът и варовата вода, запазвайки водното съдържание на кожата, подобряват нейния тугор. Витамините и ненаситените мастни киселини стимулират обменните процеси на променената кожа. Цинковият окис ограничава възпалението. Мехлемът се приготвя в аптека. Има голям срок на годност, обусловен от наличието на хлорнитромицин. Съхранява се на хладно място, но не в хладилник. Препоръчвам здравата тъкан около възпалението (не зачервената) да се масажира с камфоров спирт. Последният засилва притока на кръв и хранителни вещества към потенциално декубиталното място - много важен момент, който не винаги се има предвид. При трайно залежаване потенциално най-уязвими от декубитуси са гърба, тъканта около опашната кост, петите и глезените. На тях трябва да се обърне по-особено превантивно внимание. Много по-лесно е да се предпазим от една декубитална рана, отколкото да я лекуваме. Цитираният мехлем и антидекубитален дюшек са отлична профилактика на декубиталните рани.
С написаното поставям началото на рубриката „Коледен подарък – Здраве“ по случай настъпващите коледни празници. Здраве, чрез четмо, писмо и слово. Всичко за профилактиката на декубиталните рани може да научите безплатно в частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 

 

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM