Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КЛАСИКАТА В ТЕРАПИЯТА

Класиката е доказаност на схемите, методите и медикаментите в лечението на дадено заболяване. Работено е години наред за да се стигне до този извод. Класика е нещо, което се е доказало в терапията, не се променя. Това е основен принцип на клиничната фармакология. Родоначалникът на антибиотиците - пеницилина, открит в 1942 година и сега се прилага, независимо от новите, по-съвършени антибиотици. Дори в определени ситуации е незаменим. Има нови, ефективни противотуберкулозни средства, но стрептомицинът и римфамицинът остават класиката на противотуберкулозната терапия и се прилагат още. Това не значи, че не трябва да се съобразяваме с лавината новости. Но в тях клиницистът трябва практически да се убеди и тогава да ги прилага, а не да разчита само на описаните теоретични терапевтични консултации. Сам да се убеди в предимството на новото пред класиката. Много често решаващо значение за изписването на даден медикамент имат хвалебствията на теоретиците дистрибутори. Една лекарствена група, в която класиката е игнорирана без основание, е групата на т.н. нестероидни противовъзпалителни сред-ства. Това са медикаменти, подтискащи болката, повишената температура и възпалението. Визирам конкретно аналгин-хинин, пиранал, анапирин, амидофен, пираминал, цитрамон. Лекарства, които повече от 50 години служеха вярно на противовъзпалителната терапия и сега станаха „не- благонадеждни”. Но пациенти питат за тях, тъй като започва сезона за прилагането им, което означава че са оставили терапевтична следа, не са забравени. Като фармаколог съм длъжен да информирам интересуващите се пациенти, че цитираните лекарства са отпаднали от производство, но не са забранени. Отпадането е резултат на финансови причини - трябва да дадем зелена улица на европейското производство. Цитираните медикаменти могат да се изготвят в аптеките. В следващите издания на вестника ще осветля читателя за всяко от поменатите по-горе лекарства. А особено актуалния за есенно-зимния сезон аналгин-хинин никога не е отсъствал в частна аптека „Узунови”.

......

В миналия брой цитирах препаратите пиранал, анапирин и амидофен, които неазслужено отпаднаха от лекарствената номенклатура. Тези лекар- ства подтискат болката и болестно повишената температура. Съдържат в състава си амидофен (пирамидон). Последният години наред се употребяваше като отлично температуропонижаващо средство при деца и възрастни. Освен това притежава и противовъзпалителен ефект. Често го прилагаха при ревматичната болка и при болката от нарастване на костите у подрастващите. Децата го понасяха добре. Не случайно сиропната му форма беше шлагера за педиатрията, а супозиториите (свещичките) бяха предназначени за кърмачета и при много висока температура. Възрастните го прилагаха под формата на таблети. Към амидофена имаше алергични реакции, но те не бяха чести. Рядко водеше и до потискане на белия кръвен ред (левкоцитите). Същите тези „негативи“ съществуват и при аналгина. Аналгинът и амидофенът са от една и съща химическа група – пиразолонови производни. И докато аналгинът се прилага масово във всички негови разновидности – таблети, ампули и субстанция на прах, то амидофенът се прилага само под формата на прах, от която могат да се приготвят сироп, свещички и прахчета за вътрешно приложение. Парадокс! Амидофенът в комбинация с аналгин – препаратите пиранал и аапирин (освен аналгин съдържа и кофеин) са отлични температуропонижаващи и болкоуспокояващи агенти. За тях вече никой не споменава. Стари препарати, ще каже някой. И сега пациентите могат да се убедят в тяхната ефективност,като ги поръчат във всяка аптека, изготвяща лекарства.
Интересно, аналгинът го има като препарат, а амидофенът – не. Не защото е вреден, а защото правим реверанс на европейските температуропонижаващи средства – парацетамоловите производни. Същият този реверанс направихме и като спряхме таблетната форма на аналгин-хинина. Хининът бил „вреден“ колкото амидофена, вреден икономически за някого...
Няма друго лекарство, което да понижава температурата, като потиска окислително-редукционните процеси в организма, както хинина. Освен това последният има и антибактериално действие. Затова пациентите често го търсят и го получават един- ствено от аптеките, които изготвят лекарства, защото само там той може да се приготви.
Пиша тези редове, за да помогна на пациентите с лекарства, които са ефективни, но от други съображения са елеминирани от практиката. А са лекар- ства, които ще бъдат терапевтично значими винаги.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM