Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПСОРИАЗИС - ПОТВЪРДЕНО
ОТ ПРАКТИКАТА

Това е заболяване на съединителната тъкан в целия организъм, с кожна локализация. Типична е асиметричността на кожните промени - лакти, колена. Понякога обхваща голяма част от кожата, тя е суха, напукана, покрита с люспи. Чест е сърбежът. Овладява се, като сърбящите места се притискат, а не се разчесват с нокти. Ще цитирам комбинация от субстанции, която доказано излющва люспите и подтиска сърбежа. Този приготвящ се мехлем не може да се прилага повече от 10 дена. Съдържа клобетазол, дипропионат, лаонолин, вазелин, варова вода, салицил, омега-3 мастни киселини, витамини А, Д3 и Е. Клобетазолът подтиска сърбежа и възпалението. Салицилът спомага за излющване на люспите. Омега-3 мастните киселини и витамините подхранват кожата. Ланолинът, вазелинът и варовата вода спомагат за проникването на цитираните субстанции в дълбочина на кожата. Продължителното прилагане на мехлема намалява имунната защита и създава предпоставка за бактериална инфекция. Когато липсва силен сърбеж, не е удачно да се прилага. Люспите се излющват с класическия салицилов мехлем, който се прилага само вечер. През деня псориатричните места се мажат с мехлем, съдържащ омега-3 мастни киселини, витамините Д3 и А, ланолин, вазелин и варова вода. Този мехлем се приготвя и омекотява люспите, което улеснява действието на салициловия мехлем. След пълното излющване розовата кожа се поддържа само с мехлема с омега киселините. Неговата цел е да подхранва болната кожа и да профилактира образуването на нови люспи (сквами). Вътрешно се прилагат витамини от групата „В”, „А”, „Е” и фолиева киселина. Написаното дотук е потвърдено от практиката с добър лечебен ефект.
Това не игнорира употребата на новите мехлеми дайвонекс и дайвобед. Покойната, известна все още в целия северозапад дерматоложка д-р Веса Георгиева стабилизираше псориазиса за дълго време с хомеопатични препарати и приготвящ се мехлем, съдържащ ланолин, цинков оксид, талк, боров катран, камфора, сяра и салицил. Дотук лекуваме само кожните промени от псориазиса и то симптоматично. Не сме все още в състояние да предот- вратим отражението на болестта върху ставите - т.н. псориартричен артрит. Него можем да повлияем също само симптоматично с вътрешно прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства и приготвен мехлем, съдържащ анестезин, лидокаин, ментол, индометацин и антипирин. Псориазиса е от компетентността на опитен дерматолог, а псориартричният артрит - на ревматолог. Рядко псориазисът може да се отрази негативно на бъбреците. Частна аптека „Узунови” има традиции в симптоматичното лечение на псориазиса, потвърдено от не един и два пациенти.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


2 ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COМ