Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ХЕРПЕС И ЛЕЧЕНИЕТО МУ

Всеки организъм съдържа вируси на херпеса. При едни хора херпес се развива, при други – не. Това зависи от активността на имунната система. Когато последната е потисната, вирусът се активизира и се появява херпес. Стресовите ситуации, бактериалните инфекции, простудата, състоянията, свързани с имунна потиснатост, са факторите, активиращи херпесния вирус. Херпесът най-често се появява по устните и по гениталите. По-особен е т.н. „херпес-зостер“. При херпес по устната последната набъбва, появява се мехурче, което впоследствие се спуква, мястото става болезнено, човек става напрегнат и нервен. Херпес може да се появи и на входа на ноз- дрите. Наподобява малка раничка, която е болезнена. Дразни пациента, което го кара често да пипа херпеса, все едно че иска да го отчопли. При херпес в носа абсолютно се забранява пипането му. Опасно е, че вирусът може да достигне кръвно-мозъчната бариера и макар и много рядко да предизвика менинго-енцефалит. Херпесът на устната и в носа се лекува с мазане с ацикловир (зовиракс). Добър ефект даваха пастите индекстол и универтан. За съжаление те вече не се произвеждат. При херпес на устните препоръчвам смученето на таблети от имуномодулатора есберитокс и витамин „Ц“. Вътрешно може да се включи цикловир или изопринозин. Покойната баба Ванга препоръчва при херпес да се прилага мехлем, съдържащ ремантадин, йодова тинктура, ланолин и вазелин. Аналогична е клиничната картина при херпеса по гениталите. При него терапията също се осъществява с мехлема зовиракс. Практиката показва, че по-добър е терапевтичния ефект на мехлем, съдържащ ремантадин, цинков окис, талк, глицерин и варова вода. Разбърква се преди употреба и се нанася само на местата, където е херпеса на много тънък слой. Здравата лигавица я изсушава.
Херпес зостер е херпес, който се развива когато не боледувал възрастен пациент от шарката варицела се срещне с вируса на цитираната шарка. Получава се възпаление на периферен нерв, най-често в областта на гръдния кош. Най-опасно е когато този херпес е локализиран в областта на лицето (опасност от менингит). За радост такава локализация е рядка. В началото се наблюдават групички от пъпчици, които се пукат, сърбят и постепено се увеличават. Впоследствие се появява болка, която понякога е толкова силна, че не дава на пациентите да спят. Болката се овладява от противоболковия мехлем „Узунови“ (потвърдено от практиката). Лечението включва ацикловир, пиоктанин, неуробекс, аспирин и аналгин. И един интересен, потвърден от клиниката факт – хомеопатичният рус токсикодендрон ускорява оздравяването и при трите вида херпеси. Подробности за лечението на херпесите може да научите и получите в частна аптека „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

  


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM