Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЖЕГА И ХЕМОРОИДИ

Топлото време изостря хемороидалната болест. Хемороидите са разширени венозни съдове. Клапите на тези съдове не работят. Това забавя кръвния ток. Съдовете се разширяват където кръвотока е най-слаб. Топлината допълнително засилва венозното разширение и съответно хемороидалните оплаквания - сърбеж, болка, кървене, дискомфорт. Обезателно се налагат бани със студен разтвор на извлек от смрадлика. Най-подходящи са седящите бани (с внимание да не изстинат гинеталиите). Накои пациенти правят топли бани, с което засилват оплакванията си. Запекът, ако има такъв, обезателно трябва да бъде коригиран, в противен случай допълнително засилва болестните симптоми. Най-добре е запекът да бъде преодолян по естествен начин - с активна двигателна дейност, с консумация на круши, сини сливи, сладко от рози, с масажи на коремната мускултура, с пиенето на повече течности. Слабителни средства се употребяват в краен случай и за кратко време. Те се редуват, защото лесно се свиква с тях и после не действат. Предпочитат се слабителни, които водят до оводняване на фекалната маса, което улеснява акта на дефекация. Дори и да няма оплаквания от хемороидите (което в това топло време е изключено), предписаните мехлеми се употребяват превантивно. Отново ще напомня, че най-добър, доказан превантивен лечебен ефект има приготвящият се мехлем, който съдържа хлороцид, анестезин, ментол, резорцин, цинков окис, адреналин в съответната мазилкова основа. Този мехлем е подходящ за лечение на по-малки фисури. Мехлемът представлява терапевтичен интерес за пациенти от много градове на България.
Препоръчвам в това топло време да се прилага всекидневно. Впоследствие превантивно се прилага 2-3 пъти седмично, най-добре преди дефекация, това е особено важно при анална фисура. При по-тежки оплаквания мехлемът се комбинира с лекарства, засилващи кръвотока в хемороидалните възли, т.н. венотонични средства - троксевазин, венуротон, ендотелон.
И нещо важно - обостреният колит засилва хемороидалните симптоми.
Хемороидите могат да бъдат под контрол и в това знойно време. Затова са много важни и хигиенно-диетичните норми.
Всичко за профилактиката и лечението на хемороидалната болест може да ви предостави терапевтичен център „Узунови“.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM