Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ (МИКОЗИ)

(продължение)

Чести са и гъбичките между пръстите на ръцете и краката. Кожата побелява, набъбва като след баня и лесно се бели. Появява се и сърбеж. Не е рядко явление по- следният да бъде съчетан с болка.
Не са малко препаратите за лечение на този вид гъбички. Ще посоча тези, които практиката е показала, че имат сигурен противогъбичен ефект. Това са спирта на Попов и мехлема Уайдфийлда. Първо се прави компрес с воден разтвор на сода за хляб. След това гъбично променената кожа се тампонира с марля, напоена със спирт на Попов. След засъхване се маже с уайдфийлда. Тази процедура се прави 15-20 вечери подред. Кожата се обелва и се образува нова. Последната също съдържа гъбични спори. Тези спори се активират и водят до клинична проява, когато параметрите на кожата (РН, температура, влага) се променят. Това става когато кожата не се подсуши добре след измиване или след прилагането на неподходяща козметика. Ето защо спирт на Попов се използва превантивно поне един път седмично. Колкото кожата е по-нежна, толкова марления тампон се напоява по-малко. В противен случай освен обелване може да се получи и рана. Препоръчвам на хората с гъбички между пръстите на краката по възможност да носят памучни чорапи. Тези, с гъбички между пръстите на ръцете, когато им се налага да работят с миещи препарати (тест, веро) или химикали – да ползват ръкавици, най-добре тънки хирургически.
При силен сърбеж, съчетан с бактериална инфекция, към цитираната комбинация се включва тридерм, с който се маже 1-2 пъти дневно.
За гъбично променената тъкан между пръстите на ръцете и краката може по-подробно да научите в частен терапевтичен център „Узунови“, тел. 62- 05-49.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM