Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЪБИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (МИКОЗИ)

Летният сезон благо- приятства появяването на гъбичките. Рh на кожата, температурата, влагата са факторите обуславящи развитието им. По кожата на тялото обикновено са под формата на петна - могат да бъдат белезникави, червени или тъмнокафяви. Някои се влияят от слънцето, което улеснява разпространението им. Лечението започва с медикаменти за външно приложение. Наборът от такива лекарства е голям. Ще цитирам тези, които практиката е доказала, че имат доказан терапевтичен ефект. Това са спирта на Попов и Микоцид-1. Към един от двата раз- твора се прибавя йод. Гъбично променената кожа се тампонира вечер с разтвора. След засъхване се маже с певарил. Сутрин се използва само певарила. При пациенти, алергични към йод или със заболявания на щитовидната жлеза, йодът е противопоказен. Тогава се използва един от двата разтвора без него. Терапевтичната процедура продължава 15-20 дена. След това в зависимост от ефекта се продължава профилактично по определена схема. Препоръчвам тялото да се мие само с бебешки сапун и хубаво да се подсушава. При упорити, често повтарящи се гъбични инфекции, вътрешно се включват т.н. системни антибиотици - миконафин, микомакс, интраназол. Видът на гъбичната инфекция и нейната локализация определят най-подходящия препарат и схемата, по която той да се прилага. Цитираните препарати са противопоказни при чернодробно болни. Когато се налага по-продължително да се прилагат, се следят чернодробните показатели. По време на лечението с тях се забранява консумацията на тлъсти храни. Чести са гъбичките по кожата, предизвикани от контакти с домашни любимци - кучета, котки. Обикновено те са петна със ситни червени точици по периферията и безцветни във вътрешността. От водата тези петна се разпространяват. В областта на скалпа могат да доведат до гнездовиден косопад (косопас). Терапевтична схема, със сигурен доказан от практиката ефект, включва течност с йодна компонента, лоринден Ц (бетноват Ц) и уайдфилд. С течността петната се тампонират сутрин. С кортикостероида се маже на обяд – цялото петно и 1 см извън него. По същия начин се нанася уайдфилда вечер. Кожата се обелва и се появява нова, несъдържаща гъбични спори. При тежки случаи средство на избор за вътрешно приложение е интраназолът или микомаксът по точно определена схема. Този вид гъбична инфекция е напълно лечима с посочените лекарства. Всички други употребявани противогъбични лекарства са с несигурен ефект. Общо- практикуващите лекари не са дерматолози. Всяка гъбична инфекция изис- ква консултация с дерматолог, което е гаранция за ефективно лечение.
Всичко за терапията на посочените гъбични заболявания може да научите и получите в частна аптека „Узунови”. За останалите видове гъбични заболявания ще научите в следващия брой на вестника.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM