Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЪБИЧКИ В УСТНАТА КУХИНА

При новороденото те са нещо естествено и се наричат млечница (coop). Представляват пъпчици с бели връхчета. Обикновено са силно болезнени и затрудняват храненето на кърмачето. Единствено нистатин лосионът може да ги ликвидира. Той се приготвя в аптека, защото фармацевтичните заводи вече не го произвеждат. Преди употреба лосионът се разклаща. На предварително дизефекциран пръст майката нанася няколко капки от лосиона. С него обтрива езичето, небцето и вътрешността на бузите на кърмачето. По реакцията на бебето майката се ориентира за точната локализация на гъбичките. Не е за препоръчване да се използва марля, с която да се извършва намазването. От марлята могат да останат власинки в бебешката уста. Манипулацията се извършва преди хранене на детето. С това се цели да се обезболи устната лигавица и да се улесни храненето. След нахранване устната лигавица се намазва и с воден разтвор на сода за хляб. Половин чаена лъжичка сода за хляб се разтваря в една водна чаша с преварена вода. Обтриването с този разтвор се прави 1-2 пъти в денонощието след хранене. Водният разтвор на содата за хляб оптимизира действието на нистатин лосиона. При необходимост обтриване може да се извърши и с разтвор от лайка. Готовият препарат дактарин- орал гел за лекуване на млечница не винаги дава необходимия резултат. Нистатин лосионът с водния разтвор от сода за хляб са доказали своя терапевтичен ефект. Ето защо ги препоръчвам при соор.
Гъбичките при въз- растните имат друг произход – най-често са резултат от прилагането на широкоспектърни антибиотици без витамини от групата „В“. Освен устата такива гъбички могат да засегнат и лигавицата на генеталите. Честото появяване на гъбички в устата при възрастен може да се дължи на хроничен възпалителен процес в стомашно-чревния тракт. Не трябва да се забравя, че езикът е огледало на стомаха. Анемията, диабетът, онкологичните заболявания, имунният дефицит също са причина за цитираните гъбички. И тук сред- ство за избор в терапията е нистатин лосионът. Той обаче се обогатява с анестезин и витамин „А“. Задължително след храна се редуват жабуркания с воден разтвор на сода за хляб и студена лайка. Включва се и имуномодулатора есберитокс. Той засилва естествената съпротивителна способност на устната лигавица. Обезателно трябва да се отстрани и причината, довела до появяването на гъбичките в устата на възрастния.
Всичко за този вид не- приятно заболяване – гъбички в устата- може да научите, а и да получите в здравен комплекс “Узунови“, тел. 62-05-49.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM